Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmän palveluntuottajaksi KaupunkiPyörä Vantaa Oy

maanantai 14. joulukuu 2020 klo 12.18

Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmän palveluntuottajaksi on valittu KaupunkiPyörä Vantaa Oy, jonka tarjous oli kokonaistaloudellisesti edullisin. Tampereelle hankittavat pyörät ovat tavallisia 3-vaihteisia kaupunkipyöriä.

Palveluntuottajaksi valittu yritys on osa CityBike Global -konsernia, joka toimii maailmanlaajuisesti ja tuottaa muun muassa pääkaupunkiseudun kaupunkipyöräjärjestelmät Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Kaupunkipyörät ovat yhteiskäyttöpyöriä, jotka ovat kaikkien käytettävissä maksua vastaan. Kaupunkipyörät saa käyttöönsä mobiilisovelluksella. Matkan jälkeen kaupunkipyörä palautetaan kaupunkipyöräasemalle, josta se on heti seuraavan halukkaan käytettävissä.

Kaupunkipyöräjärjestelmän hinta neljän vuoden sopimuskaudelle on noin 1,4 miljoonaa euroa. Järjestelmä koostuu 700 kaupunkipyörästä, 70 kaupunkipyöräasemasta, 1050 kaupunkipyörätelineestä ja 70 infotaulusta sekä kaupunkipyörien hallintajärjestelmästä, ohjelmistoista, tietoliikenneyhteyksistä sekä ylläpito- ja asiakaspalvelusta.

Kaupunkipyörien operoinnista ja asiakaspalvelusta tulee vastaamaan Tampereen Sarka Oy, joka on Tampereen kaupungin omistama sosiaalinen ja yhteiskunnallinen yritys. Tampereen Sarka Oy työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä ihmisiä omiin palveluihinsa ja auttaa heitä valmennuspalvelun avulla eteenpäin jatkotyöllistymisessä.

Tampereen kaupunki pyysi tarjouksia kaupunkipyöräjärjestelmän hankinnasta sopimuskaudeksi 1.6.2021–28.2.2025. Sopimusta on mahdollista jatkaa kolmella optiovuodella.

Tarjouksia jätti määräaikaan mennessä kuusi yritystä: Donkey Republic, Freebike s.r.o., KaupunkiPyörä Vantaa Oy, Project 56 ou, Scanfour Oy Electrobike ja Sharebike AS. Scanfour Oy Electrobike suljettiin pois tarjouskilpailusta, koska se ei täyttänyt soveltuvuusvaatimuksia referenssivaatimusten osalta.

Päätöksenteon perusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus, jossa hinnan painoarvo on 90 % ja laadun painoarvo 10 %. Laatupisteet myönnettiin, jos tarjous koostui kokonaisuudessaan sähköavusteisista kaupunkipyöristä. Kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen teki KaupunkiPyörä Vantaa Oy.

Hankintapäätökseen ei haettu muutosta, joten hankinnasta tuli lainvoimainen 4.12.2020. Seuraavaksi hanke jatkuu kohti sopimuksen allekirjoitusta. Tavoitteena on, että sopimus päästään allekirjoittamaan joulukuun 2020 aikana.

Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmä otetaan käyttöön kesällä 2021 Tampereen keskusta-alueella. Kaupunkipyörien asemat sijoittuvat keskeisten palveluiden ja joukkoliikennereittien läheisyyteen.

Erityisen hyvin kaupunkipyöräjärjestelmä toimii yhteen raideliikenteen kanssa.

–Kokemustemme mukaan kaupunkipyörä ja ratikka ovat houkutteleva yhdistelmä myös monelle yksityisautoilijalle. Ennakoimme, että Tampereen uudesta pyöräjärjestelmästä tulee huippusuosittu, arvioi CityBike Vantaan toimitusjohtaja Jordi Cabañas.