Nyssen ABC: kolmen vyöhykkeen malli käyttöön tiistaina 16.1.2024

tiistaina 19. joulukuu 2023 klo 11.02

Tampereen seudun joukkoliikenne ottaa käyttöön kolmen vyöhykkeen maksujärjestelmän tiistaina 16.1.2024. Muutos ei edellytä asiakkailta toimenpiteitä eikä se vaikuta nykyisten ABC-vyöhykkeiden asiakkaisiin.

Uudistuksessa maksujärjestelmästä tulee yksinkertaisempi, kun vyöhykkeet D, E ja F sulautuvat vyöhykkeeseen C. Vyöhykkeet A ja B säilyvät ennallaan.

Ennen muutosta ostetut matkaliput toimivat myös muutoksen jälkeen, sillä ne päivittyvät automaattisesti uuteen järjestelmään. Muutos ei siten edellytä asiakkailta toimenpiteitä. 

Liput ja hinnat ennallaan

Lippujen hinnat pysyvät uudistuksessa ennallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt useamman kuin kolmen vyöhykkeen alueella matkustavien hinnat laskevat, kun jatkossa lipulle tarvitaan pidemmilläkin matkoilla enintään kolme vyöhykettä.

Myös lippuvalikoima säilyy ennallaan. Nysse-matkan voi edelleen maksaa matkakortin arvo- tai kausilipulla, mobiililipulla, lähimaksulla tai ennakkokertalipulla.

Nysse-lipulle tarvitaan edelleen vähintään kaksi vierekkäistä vyöhykettä, vaikka matka tapahtuisi vain yhden vyöhykkeen sisällä. Näin asiakas voi matkustaa valitsemalleen lähivyöhykkeelle samalla hinnalla kuin oman vyöhykkeen sisällä, ja yhden vyöhykerajan ylitys ei vaikuta lipun hintaan.

Ylöjärvellä tehdään pieni BC vyöhykerajan tarkistus siten, että raja on johdonmukainen keskustaajamassa. Pysäkit Asemantie 4 (6139), Asemantie (6110) sekä Asemantie (6111) siirtyvät vyöhykkeelle B muutoksen yhteydessä 16.1.2024. 

ABC-malli helpottaa maksamista

Nysse lähti selvittämään maksuvyöhykejärjestelmän yksinkertaistamista vuonna 2022. Muutoksen tavoitteena oli pelkistää järjestelmää siten, että vyöhykealueet olisi helpompi hahmottaa, lipun hankkiminen olisi helpompaa ja maksaminen busseissa ja ratikoissa olisi sujuvaa.

Erilaisten vyöhykevaihtoehtojen vaikutuksia arvioitiin eri asiakasryhmien asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi joukkoliikenteen suunnittelijat, asiakaspalvelun henkilökunta ja lipputarkastajat arvioivat palvelun toteuttamista erilaisilla malleilla. Myös ympäristö-, talous- ja hintavaikutukset selvitettiin.

Mallit esiteltiin joukkoliikennelautakunnalle, ja jatkoon pääsivät kolmen ja yhden vyöhykkeen mallit. Näistä kahdesta erilaisesta mallista pyydettiin mielipiteitä asiakkailta sekä lausunnot myös toimialueen kunnilta.

Lopullinen päätös kolmen vyöhykkeen maksujärjestelmästä tehtiin Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnassa keväällä 2023. Käyttöönoton aikataulusta lautakunta päätti 23.8.2023.

Nyssen vyöhykeuudistus >

ABC-hinnasto >

Nyssen ABC-vyöhykkeet kartalla

Ylöjärven vyöhykemuutos kartalla​​​​​​​