Esteettömyys
Joukkoliikenne kuuluu kaikille
Teemme parhaamme, että matkustaminen olisi helppoa ja turvallista kaikenlaisille matkustajille. Sekä busseissa että ratikoissa on varattu istumapaikkoja erityisryhmille, kuten ikääntyneille, liikunta- ja aistirajoitteisille sekä pienten lasten kanssa kulkeville. Merkityt paikat löytyvät sisäänkäyntien lähettyviltä. Asiakasryhmiä ei ole priorisoitu, mutta on kohteliasta antaa paikka sitä enemmän tarvitsevalle.
Esteettömyys bussissa
Valtaosa busseistamme on matalalattiaisia. Bussien keskiovilta ja matkustamoista löytyy painike pyörätuolia käyttäville sekä lastenvaunujen kanssa kulkeville. Käytä painikkeita, jotta kuljettaja voi huomioida sinut ja siirtyminen sujuu turvallisesti: kuljettaja voi laskea bussin lähemmäs pysäkin reunaa, avustaa pyörätuolirampin käytössä ja pitää ovia auki pidempään.
Esteettömyys ratikassa
Ratikkapysäkit on rakennettu raitiovaunun lattiatasolle, joten siirtyminen on esteetöntä - laiturin ja vaunun väli on vain 4 cm. Ratikassa on tilaa enimmillään 12 lastenvaunulle tai 6 isolle pyörätuolille (tai rollaattorille) sekä 4 paikkaa opaskoiran kanssa matkustaville.
Ratikka pysähtyy automaattisesti jokaisella pysäkillä. Myös ovet avataan pääsääntöisesti aina pysäkille saavuttaessa. Ovet voidaan pitää kiinni hiljaiseen aikaan tai keliolosuhteiden niin vaatiessa. Tällöin saat oven auki pysäkillä Nysse-nappia painamalla.
Ohjeita erityisryhmille
Lastenvaunut ja -rattaat
Lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa matkustavalta ei peritä maksua. Perusteena on lapsen turvallisuus eli lasta ei tarvitse jättää yksin maksamisen ajaksi. Lapsen tulee olla vaunuissa tai rattaissa koko matkan ajan turvallisuussyistä. Tyhjät vaunut tai rattaat eivät oikeuta maksuttomaan matkaan.
Nouse vaunujen kanssa kyytiin keskiovilta
Käytä bussin keskiovella olevaa vaunupainiketta. Näin kuljettaja avaa keskiovet ja laskee bussin lähemmäs pysäkin reunaa. Työnnä lastenvaunut etupenkkirivistön taakse (tai jo kyydissä olevien vaunujen tai pyörätuolin viereen), niiden oikea kylki menosuuntaa kohti.
Bussista jäädessäsi, paina matkustamosta löytyvää vaunupainiketta, jotta kuljettaja voi huomioida myös turvallisen poistumisesi. Poistu bussin kyydistä peruuttamalla.
Ratikkapysäkit on rakennettu katutasoon, joten siirtyminen on esteetöntä. Ratikassa vaunupaikat ovat keskiovien monikäyttöalueella. Yhdessä raitiovaunussa on tilaa jopa 12 lastenvaunulle. Paikat voivat olla myös pyörätuolien käytössä.

Huolehdi lapsesi turvallisuudesta
- Lukitse vaunut tai rattaat aina jarruilla.
- Pidä vaunuista tai rattaista kiinni koko matkan ajan ja varmista, etteivät ne pääse kaatumaan.
- Älä koskaan jätä lastasi yksin.
Näkövammaiset
Näkövammaiset käyttävät yleisimmin valkoista keppiä tai opaskoiraa, tai heillä voi olla näkövammapinssi kertomassa näkövammaisuudesta. Näkövammaiset maksavat matkansa lippulaitteella, ellei heille ole myönnetty maksutonta liikkumista joukkoliikenteessä. Opaskoirat ovat tervetulleita maksutta kyytiin työtehtävissään.
Ratikkapysäkeillä olevat ohjauslaatat ohjaavat valkoisen kepin käyttäjän ratikan 2. ovelle. Ratikan lattialla olevat metalliset ohjauslistat ohjaavat ovelta lippulaitteelle ja näkövammaisille tarkoitetulle istumapaikoille, jotka sijaitsevat ratikan 2. ja 4. ovien läheisyydessä. Busseissa on ovien lähettyviltä varattu istumapaikkoja erityisryhmille, kuten näkövammaisille.
Liikuntarajoitteiset
Pyörätuolia ja rollaattoria käyttävien matkustajien matka on maksuton sekä busseissa että ratikoissa. Myös pyörätuolia käyttävän matkustajan saattajan matka on maksuton. Kokoon taitettuna rollaattori ei oikeuta ilmaiseen matkaan.
Nouse apuvälineen kanssa kyytiin keskiovista. Bussissa on ramppi, jonka avaamiseen voit pyytää apua kuljettajalta tai muilta matkustajilta. Ratikan kyytiin pääsee esteettömästi, sillä pysäkit on rakennettu raitiovaunun lattiatasolle. Huolehdi, että apuväline pysyy paikoillaan matkan aikana.
Sähköpyörätuoleja kuljetetaan vain pyörätuolikuvakkeella merkityissä busseissa. Sähköskoottereita tai -mopoja ei kuljeteta busseissa eikä ratikoissa turvallisuussyistä.
Vammaisen henkilön saattaja
Vammaisen henkilön saattaja saa matkustaa bussin ja ratikan kyydissä maksutta, jos saatettavalla on mukanaan EU:n A-merkitty vammaiskortti. Saatettava maksaa matkansa normaalisti, ellei muusta syystä ole oikeutettu maksuttomaan matkaan.
Varaudu ruuhkiin
Liikennevälineissä on rajallisesti paikkoja apu- ja kulkuvälineille. Paikat täyttyvät matkustajien saapumisjärjestyksessä, sillä erilaisia asiakasryhmiä ei ole priorisoitu.
- Aseta matkatavarasi niin, etteivät ne haittaa muiden matkustusmukavuutta tai liikkumista joukkoliikennevälineessä.
- Huolehdi, ettei lastenvaunut, apuväline tai esimerkiksi polkupyörä kaadu tai liiku matkan aikana.
Ruuhkaisinta on arkisin kello 7-9 ja 14-18. Etsi tarvittaessa vaihtoehtoinen yhteys reittioppaasta.