Joukkoliikenne kuuluu kaikille ja teemme parhaamme, että sitä olisi myös kaikkien helppo käyttää. Valtaosa busseista on matalalattiaisia. Ratikkapysäkit on rakennettu raitiovaunun lattiatasolle, joten siirtyminen on esteetöntä. Laiturin ja vaunun väli on vain 4 cm.

Sekä bussissa että ratikassa sisäänkäyntien lähettyviltä on varattu istumapaikkoja ensisijaisesti erityisryhmille, kuten ikääntyneille, liikunta- ja aistirajoitteisille sekä raskaana oleville. Paikat on useimmiten merkitty kuvakkeella. Vaikka paikkaa ei olisi merkitty, on kohteliasta antaa istumapaikka sitä enemmän tarvitsevalle.

Liikennevälineissä on painikkeet apu- ja kulkuvälineiden käyttäjille, joiden avulla kuljettaja voi huomioida avuntarpeen.

  • Bussia voidaan laskea lähemmäs pysäkin reunaa ja ovia voidaan pitää auki pidempään.
  • Ratikka pysähtyy automaattisesti joka pysäkillä, mutta erityisryhmien painikkeita käyttämällä ovet pysyvät pidempään auki.

Pikalinkit

Varaudu ruuhka-aikoihin

Varauduthan, että erityisryhmien paikat voivat olla jo varattu, sillä tilat apu- ja kulkuvälineille ovat rajalliset. Kyytiin noustaan saapumisjärjestyksessä ja erilaisia asiakasryhmiä ei ole priorisoitu.

Ruuhkaisinta on arkisin kello 7-9 ja 14-18. Seuraavan vuoron saapumisen voi tarkistaa reittioppaasta.

Reittiopas

Näkövammaiset

Näkövammaiset käyttävät yleisimmin valkoista keppiä tai opaskoiraa, tai heillä voi olla näkövammapinssi kertomassa näkövammaisuudesta. Näkövammaiset maksavat matkansa lippulaitteella, ellei heille ole myönnetty maksutonta liikkumista joukkoliikenteessä. Opaskoirat ovat tervetulleita maksutta kyytiin työtehtävissään.

Ratikkapysäkeillä olevat ohjauslaatat ohjaavat valkoisen kepin käyttäjän ratikan 2. ovelle. Ratikan lattialla olevat metalliset ohjauslistat ohjaavat ovelta lippulaitteelle ja näkövammaisille tarkoitetulle istumapaikoille, jotka sijaitsevat ratikan 2. ja 4. ovien läheisyydessä. Busseissa on ovien lähettyviltä varattu istumapaikkoja erityisryhmille, kuten näkövammaisille.

Liikuntarajoitteiset

Pyörätuolia käyttävä matkustaja saattajan kanssa sekä rollaattoria käyttävä matkustaja saa matkustaa maksutta busseissa ja ratikoissa. Kokoon taitettuna rollaattori ei oikeuta ilmaiseen matkaan.

Bussin kyytiin on turvallisinta nousta apuvälineiden kanssa keskiovesta. Bussissa on ramppi, jonka avaamiseen voi pyytää apua kuljettajalta tai muilta matkustajilta. Ratikan kyytiin pääsee esteettömästi, sillä pysäkit ovat raitiovaunun lattiatasolla. Huolehdi, että apuväline pysyy paikoillaan matkan aikana.

Sähköpyörätuoleja kuljetetaan vain pyörätuolikuvakkeella merkityissä busseissa. Sähköskoottereita tai -mopoja ei kuljeteta busseissa turvallisuussyistä.

Apu- tai kulkuvälineen kanssa matkustaminen

Vammaisen henkilön saattaja

Vammaisen henkilön saattaja saa matkustaa bussin ja ratikan kyydissä maksutta, jos saatettavalla on mukanaan EU:n A-merkitty vammaiskortti. Saatettava maksaa matkansa normaalisti, ellei muusta syystä ole oikeutettu maksuttomaan matkaan.

vammaiskortti.fi

Lastenvaunut ja -rattaat

Lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa matkustavalta ei peritä maksua. Perusteena on turvallisuus eli lasta ei tarvitse jättää yksin maksamisen ajaksi.

Käytä kyytiin noustessasi vaunupainiketta, jotta kuljettaja voi tarvittaessa laskea bussia ja pitää ovet pidempään auki. Ratikkapysäkit on rakennettu katutasoon, joten siirtyminen on esteetöntä.

Bussissa vaunujen paikka on bussin keskiosassa. Aseta vaunut niiden oikea kylki bussin menosuuntaa kohti, etupenkkiriviston taakse (tai jo kyydissä olevien vaunujen tai pyörätuolin viereen). Ratikassa vaunupaikat on merkitty sekä ulko- että sisäpuolella.

Lukitse vaunut tai rattaat aina jarruilla. Pidä vaunuista tai rattaista kiinni ja varmista, etteivät ne pääse kaatumaan. Lapsen tulee olla vaunuissa tai rattaissa koko matkan ajan turvallisuussyistä. Tyhjät vaunut tai rattaat eivät oikeuta maksuttomaan matkaan.

Käytä vaunupainiketta myös, kun olet jäämässä pois kulkuvälineestä. Näin kuljettaja voi huomioida turvallisen poistumisesi.

Digitaaliset palvelut

Tavoitteenamme on toteuttaa verkkopalvelumme kaikkien saataville ominaisuuksista, kuten iästä, näkö- tai kuulokyvyistä, tai pysyvästä tai tilapäisestä vammasta riippumatta. Pyrimme kehittämään palvelujamme aina helpommin saavutettaviksi.

Nysse.fi saavutettavuusseloste

Lisätietoa

Nyssen asiakaspalvelu