Joukkoliikenne kuuluu kaikille ja teemme parhaamme, että sitä olisi myös kaikkien helppo käyttää. Valtaosa busseista on matalalattiaisia. Ratikkapysäkit on rakennettu raitiovaunun lattiatasolle, joten siirtyminen on esteetöntä. Laiturin ja vaunun väli on vain 4 cm.

Sisäänkäynnin lähettyviltä on varattu istumapaikkoja ensisijaisesti erityisryhmille, kuten ikääntyneille, liikunta- ja aistirajoitteisille sekä raskaana oleville. Paikat on useimmiten merkitty kuvakkeella. Vaikka paikkaa ei olisi merkitty, on kohteliasta antaa istumapaikka sitä enemmän tarvitsevalle.

Liikennevälineissä on painikkeet apu- ja kulkuvälineiden käyttäjille, joiden avulla kuljettaja voi huomioida avuntarpeen. Bussia voidaan laskea lähemmäs pysäkin reunaa ja ovia voidaan pitää auki pidempään. Ratikka pysähtyy automaattisesti joka pysäkillä, mutta erityisryhmien painikkeita käyttämällä ovet pysyvät pidempään auki.

Liikuntarajoitteiset

Pyörätuolia käyttävät matkustajat, näiden saattajat sekä rollaattoria käyttävät matkustajat saavat matkustaa maksutta busseissa ja ratikoissa (kokoon taitettuna rollaattori ei oikeuta ilmaiseen matkaan).

Bussin kyytiin on turvallisinta nousta apuvälineiden kanssa keskiovesta. Bussissa on ramppi, jonka avaamiseen voi pyytää apua kuljettajalta tai muilta matkustajilta. Ratikan kyytiin pääsee esteettömästi, sillä pysäkit ovat raitiovaunun lattiatasolla. Huolehdi, että apuväline pysyy paikoillaan matkan aikana.

Sähköpyörätuoleja kuljetetaan vain pyörätuolikuvakkeella merkityissä busseissa. Sähköskoottereita tai -mopoja ei kuljeteta busseissa turvallisuussyistä.

Vammaisen henkilön saattaja

Vammaisen henkilön saattaja saa matkustaa bussin ja ratikan kyydissä maksutta, jos saatettavalla on mukanaan EU:n A-merkitty vammaiskortti. Saatettava maksaa matkansa normaalisti, ellei muusta syystä ole oikeutettu maksuttomaan matkaan.

Lisätietoja vammaiskortista ›

Lastenvaunut ja -rattaat

Lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa matkustavalta ei peritä maksua. Perusteena on turvallisuus eli lasta ei tarvitse jättää yksin maksamisen ajaksi.

Käytä vaunupainiketta, jotta kuljettaja voi tarvittaessa laskea bussia ja pitää ovet pidempään auki. Ratikkapysäkit on rakennettu katutasoon, joten siirtyminen on esteetöntä.

Älä jätä lasta yksin

Bussissa vaunujen paikka on bussin keskiosassa. Aseta vaunut niiden oikea kylki bussin menosuuntaa kohti, etupenkkiriviston taakse (tai jo kyydissä olevien vaunujen tai pyörätuolin viereen). Ratikassa vaunupaikat on merkitty sekä ulko- että sisäpuolella.

Lukitse vaunut tai rattaat aina jarruilla. Pidä vaunuista tai rattaista kiinni ja varmista, etteivät ne pääse kaatumaan. Lapsen tulee olla vaunuissa tai rattaissa koko matkan ajan turvallisuussyistä. Tyhjät vaunut tai rattaat eivät oikeuta maksuttomaan matkaan.

Varaudu ruuhka-aikoihin

Varauduthan, että erityisryhmien paikat voivat olla jo varattu, sillä tilat apu- ja kulkuvälineille ovat rajalliset. Kyytiin noustaan saapumisjärjestyksessä ja erilaisia asiakasryhmiä ei ole priorisoitu.

Ruuhkaisinta on arkisin kello 7-9 ja 14-18. Seuraavan vuoron saapumisen voi tarkistaa reittioppaasta.

Reittiopas ›

Lisätietoa

Nyssen asiakaspalvelu