Joukkoliikenne kuuluu kaikille

Teemme parhaamme, että matkustaminen olisi helppoa ja turvallista kaikenlaisille matkustajille. Sekä busseissa että ratikoissa on varattu istumapaikkoja erityisryhmille, kuten ikääntyneille, liikunta- ja aistirajoitteisille sekä pienten lasten kanssa kulkeville. Merkityt paikat löytyvät sisäänkäyntien lähettyviltä. Asiakasryhmiä ei ole priorisoitu, mutta on kohteliasta antaa paikka sitä enemmän tarvitsevalle.

Esteettömyys bussissa

Valtaosa busseistamme on matalalattiaisia. Bussien keskiovilta ja matkustamoista löytyy painike pyörätuolia käyttäville sekä lastenvaunujen kanssa kulkeville. Käytä painikkeita, jotta kuljettaja voi huomioida sinut ja siirtyminen sujuu turvallisesti: kuljettaja voi laskea bussin lähemmäs pysäkin reunaa, avustaa pyörätuolirampin käytössä ja pitää ovia auki pidempään.

Esteettömyys ratikassa

Ratikkapysäkit on rakennettu raitiovaunun lattiatasolle, joten siirtyminen on esteetöntä - laiturin ja vaunun väli on vain 4 cm. Ratikassa on tilaa enimmillään 12 lastenvaunulle tai 6 isolle pyörätuolille (tai rollaattorille) sekä 4 paikkaa opaskoiran kanssa matkustaville.

Ratikka pysähtyy automaattisesti jokaisella pysäkillä. Myös ovet avataan pääsääntöisesti aina pysäkille saavuttaessa. Ovet voidaan pitää kiinni hiljaiseen aikaan tai keliolosuhteiden niin vaatiessa. Tällöin saat oven auki pysäkillä Nysse-nappia painamalla.

Varaudu ruuhkiin

Liikennevälineissä on rajallisesti paikkoja apu- ja kulkuvälineille. Paikat täyttyvät matkustajien saapumisjärjestyksessä, sillä erilaisia asiakasryhmiä ei ole priorisoitu.

  • Aseta matkatavarasi niin, etteivät ne haittaa muiden matkustusmukavuutta tai liikkumista joukkoliikennevälineessä.
  • Huolehdi, ettei lastenvaunut, apuväline tai esimerkiksi polkupyörä kaadu tai liiku matkan aikana.

Ruuhkaisinta on arkisin kello 7-9 ja 14-18. Etsi tarvittaessa vaihtoehtoinen yhteys reittioppaasta.

Reittiopas

Ohjeita erityisryhmille

Lastenvaunut ja -rattaat

Lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa matkustavalta ei peritä maksua. Perusteena on lapsen turvallisuus eli lasta ei tarvitse jättää yksin maksamisen ajaksiLapsen tulee olla vaunuissa tai rattaissa koko matkan ajan turvallisuussyistä. Tyhjät vaunut tai rattaat eivät oikeuta maksuttomaan matkaan.

Ratikan ovet avautuvat automaattisesti jokaisella pysäkillä, ja pysäkit on rakennettu katutasoon, joten siirtyminen on esteetöntä. Vaunupaikat ovat ratikan keskiovien monikäyttöalueella. Yhdessä raitiovaunussa on tilaa jopa 12 lastenvaunulle. Paikat voivat olla myös pyörätuolien käytössä.

Työnnä vaunut bussin kyytiin keskiovilta

Jos bussin keskiovet ovat kiinni, paina bussin kyljessä olevaa vaunupainiketta. Kuljettaja avaa ovet ja voi laskea bussin lähemmäs pysäkin reunaa. Työnnä vaunut bussin keskiosaan etupenkkien taakse, niiden oikea kylki menosuuntaa kohti. Penkkien selkänojat suojaavat lastasi esimerkiksi äkkijarrutuksissa. Jos kyydissä on jo vaunut tai pyörätuoli, aseta vaunut seuraavalle vapaalle paikalle.

Huolehdi turvallisuudesta

Lukitse vaunujen pyörät jarruilla. Pidä vaunuista kiinni koko matkan ajan ja varmista etteivät ne pääse kaatumaan. Äkkijarrutukset tai käännökset voivat heilauttaa vaunuja. Lapsen tulee olla vaunuissa tai rattaissa koko matkan ajan turvallisuussyistä. Älä koskaan jätä lastasi yksin.

Käytä bussissa vaunupainiketta

Kun pysäkkisi lähestyy, paina bussin matkustamosta löytyvää vaunupainiketta. Näin kuljettaja voi huomioida turvallisen poistumisesi laskemalla bussin lähemmäs pysäkin reunaa. Poistu bussin kyydistä peruuttamalla eli vetämällä vaunut ulos bussista.

Äiti työntää vaunut bussin kyytiin vaunujen oikea kylki menosuuntaa kohti.
Onko mukanasi useampia lapsia?
  • 0–6-vuotiaat lapset saavat matkustaa maksutta vanhemman matkustajan mukana.
  • 7–16-vuotiaat matkustavat lasten lipuilla.
  • 17-24-vuotiaat käyttävät nuorten lippuja.

Lasten matkaliput

Näkövammaiset

Näkövammaiset käyttävät yleisimmin valkoista keppiä tai opaskoiraa, tai heillä voi olla näkövammapinssi kertomassa näkövammaisuudesta. Näkövammaiset maksavat matkansa lippulaitteella, ellei heille ole myönnetty maksutonta liikkumista joukkoliikenteessä. Opaskoirat ovat tervetulleita maksutta kyytiin työtehtävissään.

Ratikkapysäkeillä olevat ohjauslaatat ohjaavat valkoisen kepin käyttäjän ratikan 2. ovelle. Ratikan lattialla olevat metalliset ohjauslistat ohjaavat ovelta lippulaitteelle ja näkövammaisille tarkoitetulle istumapaikoille, jotka sijaitsevat ratikan 2. ja 4. ovien läheisyydessä. Busseissa on ovien lähettyviltä varattu istumapaikkoja erityisryhmille, kuten näkövammaisille.

Liikuntarajoitteiset

Pyörätuolia ja rollaattoria käyttävien matkustajien matka on maksuton sekä busseissa että ratikoissa. Myös pyörätuolia käyttävän matkustajan saattajan matka on maksuton. Kokoon taitettuna rollaattori ei oikeuta ilmaiseen matkaan.

Nouse apuvälineen kanssa kyytiin keskiovista. Bussissa on ramppi, jonka avaamiseen voit pyytää apua kuljettajalta tai muilta matkustajilta. Ratikan kyytiin pääsee esteettömästi, sillä pysäkit on rakennettu raitiovaunun lattiatasolle. Huolehdi, että apuväline pysyy paikoillaan matkan aikana.

Sähköpyörätuoleja kuljetetaan vain pyörätuolikuvakkeella merkityissä busseissa. Sähköskoottereita tai -mopoja ei kuljeteta busseissa eikä ratikoissa turvallisuussyistä.

Vammaisen henkilön saattaja

Vammaisen henkilön saattaja saa matkustaa bussin ja ratikan kyydissä maksutta, jos saatettavalla on mukanaan EU:n A-merkitty vammaiskortti. Saatettava maksaa matkansa normaalisti, ellei muusta syystä ole oikeutettu maksuttomaan matkaan.

vammaiskortti.fi

Palvelu- ja kutsuliikenne

Palveluliikenne on bussin ja taksin välimuoto, jolla pääset helposti lähipalveluiden pariin. Erityistarpeesi on huomioitu ja sinut autetaan kyytiin tarvittaessa ovelta ovelle. Palvelut ovat kuntakohtaisia.

Nyssen matkakortti, mobiililiput ja ennakkokertaliput kelpaavat Tampereen, Nokian, Oriveden, Pirkkalan ja Ylöjärven palveluliikenteessä. Palveluliikenteessä ei voi käyttää lähimaksua.

Tutustu alueesi palveluliikenteeseen