Kuljetamme maksutta tavanomaiset matkatavarat, liikkumista helpottavat apuvälineet sekä pienet kulkuvälineet, jotka kulkevat mukana kantaen eivätkä vie tilaa muilta matkustajilta. Maksuttomia matkatavaroita ovat mm.

  • laukut, urheiluvälineet ja matkalaukut
  • alle 7-vuotiaan lapsen polku- tai potkupyörä
  • kokoon taitettu polkupyörä tai potkulauta
  • skeittilauta, pieni potkulauta (skuutti) ja pieni tasapainolauta

Säilytä matkatavarat sylissä tai lattialla, sillä penkit ovat matkustajia varten. Reppu on hyvä laskea selästä, jotta se ei haittaa muiden matkustusmukavuutta.

Pakkaa urheiluvälineet (esimerkiksi sukset tai luisteluvarusteet) huolellisesti. Isokokoisten matkatavaroiden kuljettaminen on harkinnanvaraista, jos tavara vie merkittävästi tilaa muilta matkustajilta.

Aseta matkatavarasi niin, etteivät ne haittaa muiden matkustusmukavuutta tai liikkumista joukkoliikennevälineessä. Huolehdi, ettei lastenvaunut, apuväline tai esimerkiksi polkupyörä kaadu tai liiku matkan aikana.

Maksulliset matkatavarat

Isolle kulkuvälineelle, kuten polkupyörälle on ostettava bussissa ja ratikassa kertalippu. Lipun lisäksi veloitetaan yölisä kello 00.00 - 04.40. Maksa aina ensin oma matkasi ja osta sitten lippu kulkuvälineellesi sopivalla tavalla. Huomaa, että lähimaksulla voit maksaa vain yhden lipun kerrallaan.

Käytännössä maksullinen matkatavara on 7 vuotta täyttäneen polkupyörä, sähköpotkulauta, ohjaustangollinen sähkötasapainolauta tai näihin verrattava kulkuväline, joka ei kulje mukana kantaen ja vie merkittävästi tilaa muilta matkustajilta. Myös taittopyörä on maksullinen, jos sitä ei ole taitettu kokoon matkan ajaksi.

Junamatkoilla toimitaan VR:n ohjeiden mukaan.

Osta lippu itsellesi ja kulkuvälineellesi. Muista, että lähimaksulla voit ostaa vain yhden lipun kerrallaan.

Eväiden syöminen matkalla ei ole suotavaa. Juomia, kuten kahvia tai muita alkoholittomia virvokkeita voi nauttia suljettavista kupeista tai pulloista.

Päihteiden ja tupakkatuotteiden käyttö matkan aikana ja pysäkeillä on kielletty.

Lastenvaunujen kanssa saa matkustaa bussissa ja ratikassa maksutta. Lapsen tulee olla vaunuissa koko matkan ajan.

Tyhjät vaunut tai rattaat eivät oikeuta maksuttomaan matkaan.

Esteettömyys - Lastenvaunut

Pyörätuolin ja rollaattorin kanssa matkustaminen on maksutonta sekä busseissa että ratikoissa. Myös pyörätuolia käyttävän matkustajan saattajan matka on maksuton.

Kokoon taitettuna rollaattori ei oikeuta ilmaiseen matkaan.

Esteettömyys - Liikuntarajoitteiset

Varaudu ruuhkiin

Liikennevälineissä on rajallisesti paikkoja apu- ja kulkuvälineille. Paikat täyttyvät matkustajien saapumisjärjestyksessä, sillä erilaisia asiakasryhmiä ei ole priorisoitu.

Jos liikennevälineessä on täyttä, etsi vaihtoehtoinen matka reittioppaasta. Ruuhkaisinta on työ- ja koulumatkaliikenteessä arkisin kello 7-9 ja 14-18.

Reittiopas

Kielletyt matkatavarat

Joukkoliikennevälineissä ei saa kuljettaa palavia nesteitä, räjähdysaineita eikä muita vaarallisia aineita, kuten kaasupulloja.

Rullaluistimilla kyytiin nouseminen on kielletty sekä bussissa että ratikassa turvallisuussyistä. Kyytiin ei myöskään oteta välineen koon vuoksi tai turvallisuussyistä

  • tavarapyöriä, nojapyöriä tai kolmipyöriä
  • potkukelkkoja (pyörilla tai liukujalaksilla) tai rollaattorimaisia potkupyöriä
  • sähkömopoja tai -skoottereita.

Lisätietoa

Nyssen asiakaspalvelu