Ratikka-, bussi- ja junamatkat voi maksaa Nyssen alueella

Lippujen hinnoittelu perustuu valitsemiesi vyöhykkeiden määrään sekä ikäryhmiin. Öisin, kello 00.00 - 04.40 lipun lisäksi peritään yölisä. Ilman lippua matkustavalle voidaan määrätä tarkastusmaksu (80 €).

Oletko oikeutettu maksuttomaan matkaan? ›

Ikäryhmät

 • Aikuiset 25+ vuotta
 • Nuoret 17-24 vuotta
 • Lapset 7-16 vuotta

0-6-vuotiaat juniorit saavat matkustaa maksutta vanhemman matkustajan seurassa.

65 vuotta täyttäneet seniorit saavat alennuksen matkakortilla maksetusta kertalipusta.

Ohjeita matkan maksamiseen


Matkakortilla maksaminen

Voit maksaa matkakortille ladatulla arvolla kertalipun ratikassa tai bussissa. Kausilippu sopii säännölliseen matkusteluun ja se kelpaa myös junamatkoilla.

Nella.fi -verkkokaupasta ostetut liput ovat käytettävissä kaikilla lippulaitteilla 2 tunnin kuluessa ostoksesta.

Käytä matkakortti lippulaitteen etumaisessa lukijassa jokaisella matkallasi. Bussissa ja ratikassa laite löytyy sisäänkäynnin lähettyviltä.

Junamatkoilla

Junamatkoilla lippulaite on asemalaiturilla. Vahvista kausilippusi jo ennen junaan nousemista. Junamatkalle ei voi ostaa kertalippua matkakortilla.

Uimahalli- ja kuntosalimaksut

Voit maksaa matkakortille ladatulla arvolla myös uimahalli- ja kuntosalimaksuja Tampereen, Nokian ja Ylöjärven liikuntapalveluissa. Palveluiden sisäänpääsyportti avautuu matkakortilla ja hinta veloitetaan matkakortin arvolta.


Vyöhykkeiden valitseminen yksittäiselle matkalle

Jos matkakorttisi oletusvyöhykkeet eivät sovi yksittäiselle bussi- tai ratikkamatkalle, valitse vyöhykkeet bussin tai ratikan lippulaitteella. Matkan hinta veloitetaan matkakortin arvolta. Junamatkalle ei voi ostaa kertalippua matkakortilla.

Älä käytä matkakorttia lippulaitteen lukijassa, vaan toimi seuraavasti:

 1. Valitse laitteen näytöltä Poikkeusmatka.
 2. Valitse matkallesi tarvittavat vyöhykkeet.
 3. Aseta matkakorttisi lukijaan.

Kertalipun hinta veloitetaan matkakorttisi arvolta. Voit matkustaa useita matkoja valitsemillasi vyöhykkeillä 90 minuutin ajan. Valitse poikkeusvyöhykkeet vain ensimmäisellä matkallasi. Muilla matkoilla riittää, että käytät matkakorttisi lippulaitteen lukijassa.


Nysse Mobiililla maksaminen

Lataa Nysse Mobiili sovelluskaupastasi. Voit ostaa kertalipun 90 minuutiksi tai vuorokausilipun 24 tunniksi. Opiskelijoille on tarjolla myös 30 vuorokauden kausilippu.

Valitse lipulle vähintään 2 vierekkäistä vyöhykettä, vaikka matkasi kulkisi vain yhden vyöhykkeen alueella. Tarkista tarvittavat vyöhykkeet reittioppaasta tai aikataulupalvelussa pysäkkien tiedoista.

Mobiililippu lähtee voimaan ostohetkellä. Voit matkustaa lipulla useita useita matkoja valitsemillasi vyöhykkeillä. Vyöhykkeitä ei voi vaihtaa lipun voimassaoloaikana.

Näytä mobiililipun Qr-koodi lippulaitteen pohjassa olevaan lukijaan jokaisella matkallasi. Bussissa ja ratikassa laite löytyy sisäänkäynnin lähettyviltä. Junamatkoilla lippulaite on asemalaiturilla eli matkaoikeus vahvistetaan jo ennen junaan nousemista.

Nysse Mobiili sovelluksen käyttöohje ›


Lähimaksulla maksaminen

Lähimaksaminen tarkoittaa maksukortilla tai mobiililaitteella maksamiseta ilman tunnusluvun näppäilyä. Lähimaksulla voi maksaa vain yhden lipun kerrallaan. Nysse-alueen junamatkoilla lähimaksu ei vielä ole käytössä.

Toimi näin jokaisella matkallasi

 1. Paina lippulaitteen näytöltä lähimaksu-painiketta. 
 2. Valitse matkasi vyöhykkeet. Oletuksena on sijaintisi sekä reitin seuraava vyöhyke. Valitse tarvittaessa lisää vyöhykkeitä.
 3. Käytä maksuvälineesi lippulaitteen vasemmassa lukijassa.

Hinta lasketaan ja veloitetaan 90 minuutin aikana tekemiesi matkojen perusteella (edullisin hinta vyöhykemäärään perustuen).

Järjestelmä voi tehdä tilillesi 1 € katevarauksen, joka poistuu kun lippu on laskutettu.

Lisätietoja lähimaksamisesta ›


Kaverin matkan maksaminen

Voit ostaa kaverillesi kertalipun matkakortille ladatulla arvolla tai Nysse Mobiilissa, kun matkustatte yhdessä. Lähimaksulla voit maksaa vain yhden henkilön matkan kerrallaan. Voit käyttää lähimaksua kaverin matkan maksamiseen, jos maksat oman matkasi muulla maksutavalla.

Matkakortilla

 • Käytä matkakorttisi lippulaitteella oman maksusi jälkeen uudelleen. Matkakortin arvolta veloitetaan oman ikäryhmäsi kertalipun hinta. Ikäryhmäsi on sovelluttava myös kaverillesi.
 • Voit maksaa matkan enintään yhdeksän hengen ryhmälle, jos matkaan sisältyy vaihtomatka. Jos ryhmäsi ei tee vaihtomatkoja, voit maksaa matkan niin monelle kuin haluat.
 • Jos poistutte kyydistä eri pysäkeillä, jätä matkakortti ryhmässä viimeisenä matkustavalle mahdollista lipputarkastusta varten.

Nysse Mobiilissa

 • Osta liput yksi kerrallaan itsellesi ja kaverillesi. Muista valita kaverillesi sopiva ikäryhmä.
 • Vahvista molemmat liput lippulaitteella kaikilla matkoillanne. Löydät liput Nysse Mobiilin Liput -valikosta.

Maksut isoista kulkuvälineistä

Polkupyörälle on ostettava kertalippu Nyssen liikenteessä.Isoille kulkuvälineille on ostettava bussissa ja ratikassa kertalippu. Lipun lisäksi veloitetaan yölisä kello 00.00 - 04.40.

Maksullinen kulkuväline on 7 vuotta täyttäneen kulkuväline (esim. polkupyörä, potkulauta tai tasapainolauta), joka ei kulje mukana kantaen ja vie merkittävästi tilaa muilta matkustajilta.

 • Maksa lippu matkakortilla. Varmista, että arvoa on riittävästi jäljellä. Käytä matkakorttisi lippulaitteella uudelleen oman maksusi jälkeen. Hinta veloitetaan oman ikäryhmäsi mukaan matkakortille ladatulta arvolta.
 • Osta liput Nysse Mobiilissa yksi kerrallaan. Valitse molemmille lipuille oma ikäryhmäsi. Vahvista molemmat liput kaikilla matkoilla. Löydät liput Nysse Mobiilin Liput -valikosta.
 • Lähimaksua voi käyttää, jos maksat oman matkasi muulla maksutavalla (esim. matkakortilla). Lähimaksulla voi maksaa vain yhden lipun kerrallaan.
 • Käteisellä kertalipun voi ostaa vain bussissa.

Junamatkoilla toimitaan VR:n ohjeiden mukaan. Lue ohjeet VR:n verkkosivuilta ›

Maksutta kuljetamme

Maksutta kuljetamme apuvälineet sekä pienet kulkuvälineet, jotka kulkevat mukana kantaen eivätkä vie tilaa muilta matkustajilta. Maksuttomia kulkuvälineitä ovat mm.

 • alle 7-vuotiaan lapsen polku- tai potkupyörä
 • kokoon taitettu polkupyörä
 • skeittilauta, pieni potkulauta ja pieni tasapainolauta

Matkustaja maksaa oman matkansa haluamallaan tavalla, ellei ole oikeutettu maksuttomaan matkaan.

Oletko oikeutettu maksuttomaan matkaan? ›


Käteisellä maksaminen

Käteisellä kertalipun voi ostaa vain bussissa. Suosithan bussissa tasarahaa tai pienimpiä seteleitä, sillä bussin vaihtokassa on turvallisuussyistä pieni. Näytä bussista ostettu käteislippu vaihtomatkoilla bussin kuljettajalle ja ratikassa lipputarkastajalle.

Yölisä peritään kello 00.00 - 04.40. Yölisää ei voi maksaa erikseen millään maksutavalla ratikassa. Bussissa yömaksun voi maksaa erikseen vain käteisellä.


Ennakkolipun käyttäminen

Ennakkolipun voi ostaa asiakaspalvelusta. Ennakkolippu sisältää bussi- ja ratikkamatkoja 90 minuutiksi valituilla vyöhykkeillä. Näytä ennakkolippusi Qr-koodi lippulaitteen pohjassa olevaan lukijaan jokaisella matkallasi. Ennakkolippu tulee käyttää 3 kuukauden kuluessa ostopäivästä.

Yölisä peritään kello 00.00 - 04.40. Yölisää ei voi maksaa erikseen millään maksutavalla ratikassa. Bussissa yömaksun voi maksaa erikseen vain käteisellä.


Näin ostat lahjakortin

Nyssen sähköisen lahjakortin voi ostaa Nella.fi verkkopalvelusta tai asiakaspalvelusta. Nellassa ostettu lahjakortti voi olla arvoltaan 10-120 € ja se toimitetaan sinulle sähköpostilla. Sähköposti sisältää koodin, jonka voit jakaa haluamallasi tavalla lahjakortin saajalle. Asiakaspalvelussa lahjakortin arvoa ei ole rajattu ja saat koodin paperikuitilla.

Näin käytät lahjakorttia

Lahjakorttia voi käyttää Nyssen lippujen tai tuotteiden maksuun Nella.fi verkkopalvelussa tai palvelupisteellä. Koodi on voimassa yhden vuoden ostopäivästä alkaen. Lahjakortin arvoa ei tarvitse käyttää kerralla.