Nysse on helppo ja huoleton

Pienellä suunnittelulla voit tehdä ensimmäisestä matkastasi niin mukavan, että seuraavat sujuvat jo rutiinilla. Ole aina ajoissa pysäkillä, sillä aikataulut voivat poiketa muutamia minuutteja keliolosuhteiden tai liikenteen sujuvuuden vuoksi.

Monella keskustan pysäkillä on digitaalinen, reaaliaikainen aikataulunäyttö. Käytetyimmillä pysäkeillä kyytiä voi odotella katoksessa, säältä suojassa. Reittiopas avustaa matkan suunnittelussa kotiovelta päämäärääsi asti.

Nysse-lipulla bussiin, ratikkaan ja juniin

Nyssen palvelualue on jaettu kuuteen maksuvyöhykkeeseen A, B, C, D, E ja F. Alueen ydin on vyöhykkeillä A ja B Tampereella. Muut vyöhykkeet ympäröivät alueen keskustaa.

Voit käyttää Nyssen kertalippua, kausilippua ja vuorokausilippua bussi- ja ratikkamatkoilla valitsemillasi vyöhykkeillä. Nysse-alueen junaliikenteessä voi käyttää tiettyjä Nyssen lipputuotteita. Tarkista juniin käyvät Nyssen liput täältä.

Lippujen hinnoittelu perustuu vyöhykkeiden määrään sekä ikäryhmiin:

  • Aikuiset 25+ vuotta
  • Nuoret 17-24 vuotta
  • Lapset 7-16 vuotta

0-6-vuotiaat juniorit saavat matkustaa maksutta vanhemman matkustajan seurassa. 65 vuotta täyttäneet seniorit saavat alennuksen matkakortilla maksetusta kertalipusta.

Öisin, kello 00.00 - 04.40 kertalippujen lisäksi peritään yölisä. Ilman lippua matkustavalle voidaan määrätä tarkastusmaksu (80 €).

Tehdään matkoista mukavia yhdessä

Jokaisella matkustajalla on oikeus mukavaan ja turvalliseen matkaan. Pidä joukkoliikennevälineessä ovien edustat vapaana, jotta matkustajien siirtyminen on sujuvaa. Huomioi erityisryhmille varatut tilat ja paikat. Huolehdi aina, että pienet matkustajat pääsevät kyytiin turvallisesti. Myös poistuessa lapset on hyvä päästää ulos ensin.

Pidä matkatavarat sylissä tai lattialla, istuimet ovat matkustajia varten. Käytä musiikkia kuunnellessasi tai videoita katsellessasi kuulokkeita, mutta huomioi myös mahdolliset kuulutukset.

Anna bussille pysähtymismerkki

Heilauta reippaasti kättäsi, kun bussi lähestyy pysäkkiäsi. Jos pysäkillä on jo muita busseja, siirry saapuvan bussin suuntaan, jotta kuljettaja näkee sinut paremmin. Kun kuljettaja on nähnyt merkkisi, bussin suuntavalo vilkkuu pysäkkisi suuntaan.

Kyytiin noustaan pääsääntöisesti etuovesta. Jos mukanasi on apu- tai kulkuväline, voit nousta kyytiin myös keskiovelta. Lippulaite löytyy bussin etuovelta. Linjalla 2 on kokeilu, jossa laite löytyy myös keskiovelta. Takaovi on vain poistumista varten.

Ratikka pysähtyy jokaisella pysäkillä

Ratikalle pysähtymismerkkiä ei tarvitse antaa. Kyytiin pääsee esteettömästi vaunun tasolta keskiovista. Etu- ja takaovet ovat ensisijaisesti poistumista varten.

Ratikan kyyti on tasaista, mutta varaudu heilahduksiin ja äkkijarrutuksiin. Pidä kiinni tangosta tai lenkistä, jos matkustat seisten. Ota tukea myös liikkuessasi Ratikassa.

Ovet saa tarvittaessa auki painikkeella. Ratikan keskiovien symbolit osoittavat paikat vaunuille, pyörätuolille, polkupyörälle tai lemmikkieläimelle.