Maksuttomaan matkaan oikeutetut

Juniorit

0-6-vuotiaat lapset saavat matkustaa maksutta vanhemman matkustajan seurassa. Yksin matkustaessaan lapsella on oltava lippu. Pienten lasten kulkuvälineet, kuten potkupyörät tai pienet polkupyörät kuljetamme myös maksutta.

Varhaiskasvatuksen ryhmissä saa yhden hoitajan mukana matkustaa maksutta enintään kuusi (6) lasta. Ryhmien on suositeltavaa matkustaa aamu- ja keskipäivällä, ruuhka-aikojen ulkopuolella. Näin ryhmän kyytin mahtuminen on varmempaa.

Lastenvaunut ja -rattaat

Lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa matkustavalta ei peritä maksua. Perusteena maksuttomuuteen on lapsen turvallisuus eli lasta ei tarvitse jättää yksin maksamisen ajaksi. Myös muut mukana olevat 0-6-vuotiaat lapset saavat matkustaa maksutta.

Lapsen tulee olla vaunuissa tai rattaissa kyytiin noustessa sekä matkan aikana turvallisuussyistä. 

  • Vaunupaikat on merkitty ratikassa sekä ulko- että sisäpuolella.
  • Bussissa vaunujen paikka on bussin keskiosassa. Aseta vaunut niiden oikea kylki bussin menosuuntaa kohti, etupenkkiriviston taakse.
  • Lukitse vaunut tai rattaat aina jarruilla. Pidä vaunuista tai rattaista kiinni ja varmista, etteivät ne pääse kaatumaan.
  • Käytä vaunupainiketta, jotta kuljettaja voi huomioida turvallisen kyytiin tulon ja poistumisen.

Tyhjät vaunut tai rattaat eivät oikeuta maksuttomaan matkaan.

Varaudu ruuhka-aikoihin

Varauduthan, että erityisryhmien paikat voivat olla jo täynnä, sillä tilat apu- ja kulkuvälineille ovat rajalliset. Kyytiin noustaan saapumisjärjestyksessä ja erilaisia asiakasryhmiä ei ole priorisoitu.

Ruuhkaisinta on arkisin kello 7-9 ja 14-18. Seuraavan vuoron saapumisen voi tarkistaa reittioppaasta.

Reittiopas ›

Liikuntarajoitteiset

Pyörätuolia käyttävä matkustaja ja tämän saattaja sekä rollaattoria käyttävä matkustaja saa matkustaa bussissa ja ratikassa maksutta (kokoon taitettuna rollaattori ei oikeuta ilmaiseen matkaan).

Bussin kyytiin noustaan apuvälineiden kanssa keskiovesta. Bussissa on ramppi, jonka avaamiseen voi pyytää apua kuljettajalta tai muilta matkustajilta. Ratikan kyytiin pääsee esteettömästi, sillä pysäkit ovat raitiovaunun lattiatasolla. Rollaattorin käyttäjän tulee huolehtia, että väline pysyy paikoillaan matkan ajan. 

Sähköpyörätuoleja kuljetetaan vain pyörätuolikuvakkeella merkityissä busseissa. Sähköskoottereita tai -mopoja ei kuljeteta busseissa turvallisuussyistä.

Vammaisen henkilön saattaja

Vammaisen henkilön saattaja saa matkustaa Nyssen kyydissä maksutta, jos saatettavalla on mukanaan EU:n A-merkitty vammaiskortti. Saatettava maksaa matkansa normaalisti, ellei muusta syystä ole oikeutettu maksuttomaan matkaan.

Lisätietoja vammaiskortista ›

Sotiemme veteraanit

Rintama- tai miinanraivaajatunnuksen omaaville veteraaneille (kotikuntana Tampere, Pirkkala, Nokia, Kangasala, Lempäälä, Ylöjärvi, Orivesi tai Vesilahti) myönnetään maksuton veteraanilippu Nyssen palvelupisteessä. Lippu on voimassa kaikilla vyöhykkeillä (A-F). Yölisä (3,00 €) peritään klo 00 - 04.40.

Veteraanilipun saa esittämällä rintamasotilas-, rintamapalvelus-, rintama- tai MR-tunnuksen (rintamaveteraanipäätös tai sota-arkiston antama todistus miinanraivaustehtäviin osallistumisesta) tai kela-kortin, jossa on R- tai MR-tunnus.

Tampereen toimeentulotuen asiakkaat

Tampereen kaupunki voi myöntää toimeentulotuen asiakkaalleen ns. aktiivipassin. Aktiivipassi sisältää kaksi 50 € etua matkakortille kalenterivuodeksi. Omavastuuosuus on 5 €/etuus.

Aktiivipassin saa hakemuksesta 18 vuotta täyttänyt tamperelainen, joka on ollut toimeentulotukiasiakkaana 12 kuukautta, jonka aikana hän on saanut vähintään kymmenen kuukautta toimeentulotukea.

Lisätietoja Tampereen kaupungin verkkosivuilla ›

Lisätietoa

Nyssen asiakaspalvelu