Ratikka Uutiset 14.12.2020

Finlandia-voittaja Anni Kytömäen taideteos tuo luonnon ratikkapysäkille

Kirjailija Anni Kytömäen luontoaiheinen sanataideteos nähdään Tampereella Uintikeskuksen ratikkapysäkillä keväällä. Hämeenkyröläinen kirjailija ja tämän vuoden kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja on yksi Ratikan taide -hankkeen taiteilijoista.

Kytömäen pysäkkitaideteos nostaa esiin Pirkanmaan uhanalaisia ja ainutlaatuisia vesistöjen ja harjujen lajeja.Teoksessa vesieliöt jokihelmisimpukasta sarjatalvikkiin tervehtivät Ratikalla matkustavia ihmisiä kukin omalla persoonallisella kerronnallaan. Uintikeskuksen ratikkapysäkin roiskesuojiin toteutettava teos esittelee kaikkiaan 16 lajia mukaansatempaavilla teksteillä ja kauniilla kuvilla.

”Tavoitteeni on luoda sanataiteen kautta toivoa ja empatiaa ja saada ihmiset pohtimaan suhdettaan eri eliölajeihin. Sanataideteoksessani voi nähdä myös hienovaraisen ympäristökasvatuksellisen ulottuvuuden. Valitsin mukaan sekä vesien että harjujen lajeja, koska pysäkki sijaitsee lähellä Uintikeskusta ja Kalevankankaan harjumaastoja”, Kytömäki avaa taiteensa teemoja.

Toteutuksen takana on kolmihenkinen työryhmä: teksteistä ja sisällöistä vastaavan Anni Kytömäen lisäksi työryhmään kuuluu kuvittaja Mari Tuominen ja graafikko Ari Kuusisto. Teos on nähtävillä Tampereen Ratikan avoimen koeliikenteen alkaessa huhtikuun 2021 alusta lähtien.

Ratikan taide lyhyesti

Tampereen Ratikka valjastaa taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ratikan taiteen päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Tällä hetkellä 58 taiteilijaa on osallistunut 21 taideprojektiin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy.

Lue lisää tampereenratikka.fi/ratikantaide