Ratikka Uutiset 29.06.2021

Matkalippujen tarkastukset busseissa ja ratikoissa alkavat heinäkuussa

Tampereen seudun joukkoliikenteen eli Nyssen busseissa ja ratikoissa aloitetaan matkalippujen tarkastukset heinäkuun 2021 alussa. Matkustajan vastuulla on hankkia lippu etukäteen tai ostaa se lähimaksulla bussissa tai ratikassa. Matkaoikeus pitää vahvistaa lippulaitteella aina joukkoliikenteen kyytiin noustessa, myös vaihtomatkoilla. Liputtomalta peritään 80 euron tarkastusmaksu.

Tarkastajat liikkuvat busseissa ja ratikoissa erikokoisina partioina, ja heidät tunnistaa virka-asuista, joiden rintamuksessa ovat Nysse- ja vaakunalliset tarkastajamerkit. Tarkastajat voivat toimia myös siviiliasuisina, jolloin tarkastuspassi on näkyvillä tarkastustapahtuman ajan.

– Tummansiniseen asuun kuuluvat muun muassa liivi, takki ja housut, joissa on paljon taskuja mobiilipuhelinta, kyniä ja muita tarvikkeita varten, kertoo vastaava matkalippujen tarkastaja Marjo Äijö.

Tarkastustoiminta ja tarkastusmaksun suuruus perustuvat lakiin. 80 euron suuruinen tarkastusmaksu on käytössä myös pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä. Tarkastusmaksun asiakas saa heti käteensä, kun maksu on kirjoitettu, ja sen voi maksaa netin kautta.

Matkalippujen tarkastus järjestetään Tampereen kaupungin viranomaistoimintana. Katutilavalvontaan rekrytoitiin keväällä tarkastajia. Uudet tarkastajat valmistuvat kurssiltaan heinäkuun alussa, minkä jälkeen he tarkastavat lippuja liikenteessä aina kun liikennettä on.

– Tarkastajat opiskelivat muun muassa tarkastus- ja viranomaistoimintaan liittyviä lakeja ja ensiaputaitoja sekä tarkastustoimintaan liittyvää teoriaa. Lisäksi he ovat harjoitelleet tarkastustoimintaa käytännössä busseissa sekä ratikoissa. Tarkastajilta voi myös kysyä neuvoja esimerkiksi reiteistä ja aikatauluista, Marjo Äijö kertoo.

Lue lisää lippujen maksutavoista