Nysse tapahtuu: ratikkaliikenne käyntiin ja bussit uusille reiteille 9.8.

torstai 5. elokuu 2021 klo 08.30

Nyssen uusi aikakausi starttaa maanantaina 9.8. syysliikennekauden alkaessa: odotettu ratikkaliikenne käynnistyy linjoilla 1 (Tays, Kaupin kampus - Sorin aukio) ja 3 (Hervanta - Pyynikintori) ja bussiliikenne siirtyy uusille reiteille. Myös linjanumerointia on uudistettu.

Uusi linjasto perustuu tiheästi liikennöiviin runkolinjoihin ja vaihtoyhteyksiin. Runkolinjat jäävät liikennöimään Hämeenkadulle yhdessä käytetyimpien seutulinjojen kanssa. Ratikkalinjan 1 Kaupin kampuksen (Tays) pysäkille järjestetään linjoilla 16, 17, 18 ja 41 Irjalasta, Leinolasta, Atalasta ja Kangasalta liityntäliikennettä, mikä mahdollistaa näille alueille aiempaa tiheämmän vuorotarjonnan.

Uutta linjastoa on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä asukkaiden kanssa vuodesta 2018 lähtien. Kehitystyö linjaston osalta jatkuu edelleen, kun raitiotieverkostoa laajennetaan.

Reitti- ja aikataulutiedot

Oman alueen linjat ja aikataulut löytyvät useasta paikasta.

 • Nyssen reittiopas näyttää linjat ja niiden aikataulut, kun hakupäiväksi vaihtaa aikaisintaan 9.8.:
  reittiopas.tampere.fi
 • Nyssen nettisivuille on koottu kattava infopaketti linjastouudistuksista. Täältä löytyvät sekä alueelliset että linjakohtaiset tiedot:
  nysse.fi/linjasto2021
 • Nyssen aikataulupalvelussa on linjalista sekä jokaisen linjan aikataulut ja pysäkkilista:
  nysse.fi/aikataulut (muista vaihtaa aikataulukaudeksi syksy 2021, jos käytät palvelua ennen 9.8.)
 • Erillisestä Remix-karttapalvelusta löytyy koko seudun kattava linjakartta:
  bit.ly/3hYcE1U
 • Linjakarttaa voi tarkastella myös pdf-tiedostosta (kartta on tarkoitettu katseltavaksi suurelta näytöltä, se ei sovi mobiilikäyttöön tai tulostettavaksi)
 • Pysäkkikatoksiin vaihdetaan uudet julisteet, joista löytyvät pysäkin arvioidun aikataulun lisäksi linjojen seuraavat pysäkit määränpäähän sekä pysäkin paikallistava pikkukartta. Julisteessa on myös koko seudun linjastoa kuvaava ohjeellinen linjakartta.

Liikennevälineissä aikatauluja ei jaeta. Paperisen aikataulun voi tulostaa itselleen Nyssen linjastosivulta tai noutaa jakelupisteistä, joita löytyy jokaisesta Nysse-alueen kunnasta. Kaikki linja-aikataulujen jakelupaikat löytyvät Nyssen nettisivuilta: nysse.fi/aikataulut-ja-reitit/jakelu

Pysäkkitietojen vaihto kestää pari viikkoa

Linjaston uudistus tietää töitä myös pysäkkihuollolle. Muutoksia on kauden vaihtuessa niin paljon, että työn on arvoitu kestävän pari viikkoa. Yhteensä vaihdettavia pysäkkikilpiä on lähes 2000 koko seudulla.

Pysäkkikilpien ja linja- ja aikataulutietojen vaihto pysäkeille on jo aloitettu. Pysäkeillä voi siis olla joko päättymässä olevan kesäkauden tai alkamassa olevan syyskauden tietoja. Nysse pahoittelee työstä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa matkustajille!

Samalla lipulla bussiin ja ratikkaan

Ratikka tulee osaksi Nysse-perhettä, ja Nyssen liput käyvät myös ratikoissa. Lipulla voi myös vaihtaa sen voimassaoloaikana liikennevälineestä toiseen. Matkan voi maksaa matkakortilla, mobiililipuilla tai lähimaksulla.

Matkaoikeus pitää vahvistaa jokaisella matkalla näyttämällä lippu lukijalaitteelle aina bussin tai ratikan kyytiin noustessa, myös vaihtomatkoilla. Bussista ostettu kertalippu näytetään ratikassa matkalippujen tarkastajalle pyydettäessä.

Nyssen liikenteessä liikkuu matkalippujen tarkastajia, joilla on oikeus määrätä 80 euron tarkastusmaksu ilman lippulaitteella vahvistettua lippua matkustavalta.