Ilmainen robottibussi matkustajien käyttöön Lempäälän keskustassa

tiistaina 21. toukokuu 2024 klo 13.53

Nysse ja Lempäälän kunta testaavat robottibussia alueella Haurala - Lempäälän keskusta toukokuusta elokuuhun. Kyseessä on Suomen ensimmäinen tämän kokoluokan robottibussikokeilu. Robottibussin kyyti on matkustajille maksuton. Asiakasajot pyritään aloittamaan lähiviikkoina ja ne jatkuvat koko kesäkauden.

”Robottibussikokeilu on kunnalle ainutlaatuinen tilaisuus testata ja havainnollistaa autonomisen liikennöinnin tarjoamia mahdollisuuksia osana julkisen joukkoliikenteen palvelua. Kokeilun ensisijaisena tavoitteena on saada kokemuksia robottibussien potentiaalista liikennöidä esimerkiksi runkolinjastoa täydentäviä lyhyen syöttöliikenteen matkoja. Kokeilureitti Hauralan ja keskustan välillä on loistava esimerkki bussin ja junan kombinaatiosta syöttöliikenteenä. Kokeilu tarjoaa myös Hauralan alueen asukkaille nykyistä paremman palvelutason tiheämmällä liikennöintivälillä”, kertoo Lempäälän liikenneinsinööri Valtteri Partanen.

"Robottibussit ovat osa tulevaisuuden joukkoliikennettä ja Nysse haluaa olla mukana kehittämässä niitä yhdessä asiakkaiden kanssa nyt myös Lempäälässä”, sanoo joukkoliikennejohtaja Mika Periviita Tampereen seudun joukkoliikenteestä.

Turvallisuus kaiken a ja o

Bussi pysähtyy automaattisesti jokaisella 17 pysäkillä. Kokeilun ajan bussissa on myös turvakuljettaja, joka istuu kuljettajan paikalla. Kokeilun alussa bussissa on myös turvaoperaattori, joka valvoo ajoneuvon automaatiojärjestelmiä.

”Ajon aikana meillä on suora yhteys etäoperointikeskukseen, josta bussin toimintaa voidaan seurata. Bussissa on myös kamera, jolla etävalvotaan bussia”, kertoo Remoten toimitusjohtaja Tatu Nieminen.  

Bussin maksiminopeus on rajoitettu 40 km/h. Käytetty ajonopeus riippuu reitin kohdasta, olosuhteista sekä muista tienkäyttäjistä.

”Toivomme muilta autoilijoilta malttia liikenteessä, kun robottibussi hidastaa tai pysähtyy”, muistuttaa Nieminen.

Robottibussi liikkuu sensoreidensa avulla ennalta määriteltyä reittiä havainnoiden koko ajan ympäristöä ja esteitä. Esteen havaitessaan bussi joko pysähtyy tai ohittaa esteen itsenäisesti tai pyytää turvakuljettajaa valtuuttamaan ohituksen.

Faktoja:

  • Bussin linjanumero on 303, ja se liikennöi maanantaista perjantaihin klo 7:30 - 18:30.
  • Palvelu on asiakkaalle maksuton.
  • Robottibussi ajaa Nysse-linjan 52A reittiä Lempäälästä Hauralaan. Linja 52A liikennöi normaalisti ja linjalla ovat käytössä normaalit Nysse-liput ja -hinnat.
  • Reitin pituus on 5.3 km (Haurala-Lempäälän keskusta-Haurala)
  • Pysäkkien määrä reitillä: 17
  • Asiakasajot pyritään aloittamaan lähiviikkoina ja ne jatkuvat koko kesäkauden.
  • Aikataulut, pysäkit ja linjareitin löydät Nyssen reittioppaasta linjatunnuksella 303, kun asiakasliikennöinti käynnistyy.
  • Robottibussin liikennöitsijänä toimii Remoted Oy.

Kuva robottibussin kyljestä, johon on teipattu Nyssen logo, jänis ja teksti: Loikkaa robottibussin kyytiin.