Kaikki Nysse-liikenteen bussit desinfioidaan nanopinnoite-ruiskutuksella

keskiviikko 7. huhtikuu 2021 klo 12.00

Nysse on tilannut kaikkiin liikenteessään käytössä oleviin busseihin valon avulla desinfioivan nanopinnoitteen. Uuden tekniikan on tutkitusti todettu tuhoavan bakteereja ja viruksia tehokkaasti, ja antavan näin pitkäikäisen antimikrobisen suojan käsitellyille pinnoille.

Nanopinnoitteen toiminta perustuu valokatalyysiin. Pinnoite asennetaan pinnoille ruiskuttamalla. Liuos sisältää vesiliukoista titaanidioksidia, hopeaioneja ja vettä. Pinnoiteratkaisu on ympäristöystävällinen, ja vaaraton niin ihmisille kuin eläimillekin.

Pinnoitteen desinfioiva vaikutus voidaan todentaa pintapuhtaustestillä, jota käytetään yleisesti mm. sairaalatilojen, elintarviketeollisuuden ja suurkeittiöiden puhtaustason mittauksessa. Käsittely muodostaa pinnoille pitkäaikaisen, puolesta vuodesta jopa vuoteen kestävän kalvon.

Työn toteuttaa Nanope Oy. Nanopinnoite on jo tehty kaikkiin Paunun Nysse-busseihin. Muiden liikennöitsijöiden autot pinnoitetaan tämän ja ensi viikon aikana. Merkintänä käsittelystä autoihin liimataan tarra kuljettaja-aition seinään sekä keskiovien lähelle. 

Nysse pyrkii tarjoamaan mahdollisimman turvallisen matkan

Bussien nanopinnoitus on jatkoa toimille, joilla Nysse pyrkii huolehtimaan matkustajien ja työntekijöiden turvallisuudesta koronapandemian aikana. Bussit siivotaan huolellisesti päivittäin ja ilmanvaihdon tehostamiseksi kuljettajia on ohjeistettu avaamaan kaikki ovet aina pysäkillä pysähtyessä. 

Nyssen matkustajamäärä on tällä hetkellä noin 50 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen tasoon. Tämä tarkoittaa sitä, että busseissa on pääsääntöisesti hyvin tilaa ja turvavälien pitäminen muihin matkustajiin onnistuu etenkin ruuhka-aikojen ulkopuolella. Seuraamme vuorojen täyttöastetta jatkuvasti, ja ruuhkaisimpiin vuoroihin on myös lisätty liikennettä. Noudatamme kulloinkin voimassa olevia viranomaisohjeita.

Maskien käyttö, hyvä käsihygienia ja turvavälien pitäminen ovat turvallisen matkustuksen kulmakiviä, joilla jokainen voi myös omalla pienentää mahdollista tartuntariskiä. Tästä kertoo myös VTT:n tekemä selvitys, jonka mukaan joukkoliikenteen tartuntariski on hyvin pieni, jos joukkoliikenteessä noudatetaan annettuja turvaohjeita.

 

Lisätiedot        

Juha-Pekka Häyrynen, suunnittelupäällikkö
Tampereen kaupunki, joukkoliikenne
puh. 050 552 6124

Lataa alkuperäinen kuva