Linjasto2021: linjastosuunnitelma 1 (Tampereen seutu)

maanantaina 14. tammikuu 2019 klo 12.19

Vuoden 2021 linjaston luonnoksista on muodostettu ensimmäinen varsinainen suunnitelma lukuisten palautteiden, asukastilaisuuksissa käytyjen keskusteluiden sekä sidosryhmiltä saatujen lausuntojen pohjalta. Kustannustehokkaassa mallissa on huomioitu myös alueelliset kehitysnäkymät asuinkortteleiden ja palveluiden osalta.

Merkittävimmät reittimuutokset

Linja 1 Reitti kulkee Pirkkalan, Tampereen keskustan ja Haukiluoman välillä. Tays Keskussairaalalle voi matkustaa vaihtamalla Koskipuistossa ratikkaan. Reitin kasvavilta alueilta (esim. Tesoma ja Härmälä) saadaan tiheämpi vuorotarjonta keskustaan, kun päällekäistä liikennettä ratikan kanssa ei synny.

Linja 6 Kangasalan Vatialasta ja Koillis-Tampereelta tarjotaan suora yhteys Tampereen keskustaan. Linja yhdistää myös yliopiston kampukset.

Linja 12 Suunnitelman reitti kulkee Lamminpäästä Tesoman, Epilän ja Pispalan kautta keskustaan, josta edelleen Nekalan, Koivistonkylän ja Veisun kautta Turtolaan. Hallilan yhteys on siirretty linjalle 21.

Linja 21 Linjalla toteutetaan toivottu vaihdoton yhteys Hervannasta ja Hallillasta Tays Hatanpäälle. Linjan toinen pää palvelee Länsi-Tampereen aluetta, kuten nykyäänkin.

Linja 28 Suora yhteys Sorilasta Tays Keskussairaalan kautta Tampereen keskustaan. Linja jatkaa Ylöjärvelle mm. Pispalan, Lielahden ja Vuorentaustan kautta. Näin myös lännestä syntyy suora bussiyhteys Tays Keskussairaalalle.

Linja 55 Suora yhteys Vesilahdelta ja Lempäälästä Tampereen keskustaan. Edeltävässä luonnoksessa reitti päättyi Hervantaan.

Linja 65 Nokian, Pirkkalan ja Hervannan välinen yhteys on jatkettu Hermiaan sekä Ruskon työpaikka-alueen kautta Hikivuoreen.

Linja 80 Ylöjärven Haaviston, Asuntilan ja Metsäkylän yhteydet on varioitu linjan 80 alle. 80A, 80B ja 80C tarjoavat nopean yhteyden Mikkolantietä Tampereen keskustaan. Tampereen Lielahden palveluiden pariin pääsee linjalla 28.

Vaihdolliset yhteydet

Joillakin alueilla paras joukkoliikennepalvelu syntyy bussin ja ratikan yhdistelmällä. Hyvät vaihtoyhteydet ratikkaan syntyvät tarjoamalla alueellisilla linjoilla tiehämmin vuoroja. Näin myös yhteydet aluekeskuksiin paranevat. Suunnitelman liityntälinjat ovat

Linja 8 Atala - Koilliskeskus - Tays (vaihto ratikkaan)
Linja 170 Vehmainen - Koilliskeskus - Tays (vaihto ratikkaan)
Linja 270 Irjala - Tays (vaihto ratikkaan) - Kissanmaa - Kaleva (Hakametsä, vaihto ratikkaan)
Linja 420 Kangasala - Tays (vaihto ratikkaan)
Linja 820 Siivikkala - Lielahti (vaihto bussiin)

Mikä toimii, mihin toivot muutosta?

Suunnitelma on esitelty linjoittain selainpohjaisessa karttaohjelmassa. Tarkempi aikataulusuunnittelu tehdään myöhemmin, nyt näytettävät vuorovälit ja pysäkkipaikat ovat vielä viitteellisiä.

Palautetta voi antaa helmikuun 2019 loppuun asti. Tampereen seudun joukkoliikennelautakunta tekee päätöksen suunnitelmasta huhtikuussa.
» Tutustu suunnitelmaan

Linkkikuva: suunnitelma Tampereen seudun joukkoliikenteen linjastosta vuodelle 2021

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen tällä sivulla. Suunnitelmaan jätetyt kommentit näkevät vain suunnittelijat.