Päivitetty reittiopas toimii nopeammin ja parantaa hakutuloksia

keskiviikkona 22. helmikuu 2023 klo 10.30

Reittioppaiden hakuominaisuudet nopeutuvat ja monipuolistuvat uuden sukupolven reititysmoottorin käyttöönoton myötä. Ensimmäisenä moottori tulee käyttöön Nyssen reittioppaassa keskiviikkona 22. helmikuuta. HSL-alueella ja valtakunnallisessa Matka.fi -reittioppaassa uusi reititysmoottori otetaan käyttöön myöhemmin kuluvan kevään aikana.

Uusi tekniikka tuottaa käyttäjille nopeammat reittihaut etenkin pidemmillä reiteillä. Lisäksi tulevaisuudessa palveluun voidaan liittää kutsuohjattuja linjoja tai muita kestäviä liikennemuotoja. Valtakunnallisen sekä Tampereen ja Helsingin seuduilla käytössä olevien reittioppaiden lisäksi uudet reititysmoottorit kytketään kaikkiin Suomen seudullisiin reittioppaisiin.

”Lähtökohtamme on ollut entistä sujuvammat matkaketjut. Olemme ylpeitä ja iloisia, koska uusi reititysmoottorimme avaa entistä kattavammat reittitiedot koko valtakunnassa, ja tarjoaa mahdollisuuden kokonaan uusien, joukkoliikenteen käyttöä tukevien toimintojen tuomiseen reittioppaisiin. Uuden sukupolven reititysmoottori on osoitus onnistuneesta yhteistyöstä eri toimijoiden kesken”, HSL:n matkustajainformaatiopäällikkö Joona Packalén sanoo.

Nyssen joukkoliikenneinsinööri Petri Hakala kertoo, että päivitystä on odotettu Nyssellä kovasti.

”Reititystulosten laatu paranee ja uudistus antaa laajemmin tarjolle vaihtoehtoisia reittejä. Odotamme myös jatkossa parempia kehitysmahdollisuuksia”, Petri Hakala sanoo.

Mobiilikäyttö helpottuu

Reittiopas päivittyy uuteen automaattisesti, eikä muutos vaadi käyttäjältä toimenpiteitä. Päivityksen yhteydessä välipistereititys-toiminto jää toistaiseksi pois käytöstä.

Uutena toimintona valitulle lähdölle näytetään myös seuraavat kaksi lähtöä, kun reitti on valittu. Tämä helpottaa vaihtoehtoisten linjojen löytämisessä, jos esimerkiksi myöhästyy aiemmasta vuorosta.

Nyt väistymässä oleva reititysmoottori on vuodelta 2016. Matkapuhelinten käyttö joukkoliikenteen lippujen ostamiseen sekä reitti- ja aikataulutiedon hankkimiseen on muuttunut paljon runsaassa viidessä vuodessa, kuten myös asiakkaiden odotukset entistä monipuolisemman tiedon löytämisestä vaivattomasti muutamalla napin painalluksella. Uusi reititysmoottori vastaa osaltaan entistä paremmin mobiilikäyttäjien tarpeisiin parantamalla hakutulosten nopeutta ja laatua.

Nyssen ja HSL:n reittioppaat sekä valtakunnallinen Matka.fi -opas käyttävät yhteistä Digitransit -palvelualustaa. Sen ylläpidosta vastaavat yhteistyössä HSL, Fintraffic ja TVV LMJ Oy. Sama avoimen lähdekoodin alusta on käytössä myös yli kymmenessä muussa Suomen kaupungissa.