Pieniä muutoksia jo päätettyyn kesän linjastoon

keskiviikko 27. tammikuu 2021 klo 18.01

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti joulukuun kokouksessaan kesän 2021 joukkoliikenteen palvelutasosta, eli linjareiteistä ja palvelutarjonnan määrästä reiteillä. Tämän päätöksen jälkeen huomattiin tarve muuttaa linjojen 15 ja 26 reittiä Tampereen keskusta-alueella. Myös linjan 40 reittiä muutettiin, jotta saadaan parannettua Hämeenkadun ja Rautatienkadun risteyksen välityskykyä.

Linjalla 26 välillä Petsamo - Tesoma ei pystytä liikennöimään Kalevan puistotieltä Itsenäisyydenkadulle, koska kääntymistä ei voida toteuttaa turvallisesti liikennesääntöjen mukaan. Reitti siirretään Satakunnankadulta Tampereen valtatielle. Uudella reitillään linjalla 26 tarjotaan jatkossakin yhteys Petsamosta ja Tammelasta rautatieasemalle ja jatkossa myös Ratinan kautta Eteläpuistoon ja Amurin kautta Pispalan valtatielle. Uudella reitillä linjalla 26 tavoitetaan keskustan useita eri solmupisteitä, joista mahdollistetaan vaihtoyhteys bussilla tai ratikalla Keskustorille sekä Finlaysonille.

Linjan 15 reittimuutos liittyy osittain linjan 26 reittimuutokseen. Linjan 26 reitin siirtyessä pois Satakunnankadulta pystytään linjan 15 liikennöinti siirtämään Tampereen valtatieltä Satakunnankadulle. Uudella reitillään linjalla 15 tarjotaan jatkossa Lempäälän Höytämöstä ja Sääksjärveltä sekä Etelä-Tampereelta vaihdoton yhteys Ratinaan, rautatieasemalle sekä Finlaysonille. Lisäksi Etelä-Tampereelta mahdollistetaan jatkossa yhteys Hatanpään sairaalan pihaan. Reittimuutos Rautatienkadulla mahdollistaa jatkossa kahdelta linjalta 11 ja 15 vaihdottoman yhteyden Hatanpään sairaalan pihaan. Reittimuutoksella saadaan jatkossa Villilän ja Raholan alueilta sekä linjoilla 15 että 29 yhteys Satakunnankadun kautta rautatieasemalle, josta linjat haarautuvat Itsenäisyydenkadulle kohti Taysia (linja 29) ja Vuolteenkadun kautta kohti Hatanpään sairaalaa (linja 15). 

Linja 40 ei jatkossa liikennöi Yliopistonkadun kautta Itsenäisyydenkadulle ja Hämeenkadulle. Uusi reitti kulkee suoraan Kalevantieltä Vuolteenkadulle ja Hatanpään valtatien kautta Keskustorille. Muutos parantaa Hämeenkadun ja Rautatienkadun risteyksen välityskykyä, kun linja liikennöi jatkossa Vuolteenkadun kautta. Muutoksella saadaan myös Kangasalta yhteys Tampereen linja-autoaseman lähelle sekä Ratinan palveluihin.

Edellisestä päätösmateriaalista puuttui linjan 81 liikennöinti ja palvelutaso, joka lisättiin suunnitelmaan. Lisäksi linjan 5X numero on edellisestä päätöksestä muutettu linjaksi 35 (Mäyränmäki - Vuores - Keskustori).