Robottibussi aloittaa liikennöinnin Lintuhytistä Hervantajärvelle

keskiviikkona 15. toukokuu 2024 klo 10.19

Nysse aloittaa Remoted Oy:n kanssa yhteistyössä robottibussilinjan 301 liikennöinnin 20.5.2024.  Bussi liikennöi maanantaista perjantaihin klo 06:00 – 20:30.  Linjalla kulkee kerrallaan yksi ajoneuvo, joka ajaa kolme vuoroa tunnissa. Liikennöinti mahdollistaa alueen asukkaille sujuvan yhteyden ratikalle.

Robottibussin reitin pituus on noin 1.5 km (Lintuhytti – Hervantajärvi). Pysäkkejä reitillä on kaksi: Lintuhytti ja Hervantajärvi. Linja palvelee ratikan liityntäyhteytenä. Tarkemmat ajat löytyvät Nyssen reittioppaasta (linja 301).

Robottibussin kyyti on matkustajille maksuton. Mahdollinen ratikkamatka maksetaan normaalisti joko matkakortilla, Nysse Mobiilista hankitulla mobiililipulla tai lähimaksulla.

Liikennöinti toteutetaan osana EU:n SHOW-hanketta ja yhteistyössä Nyssen kanssa.

Turvallisuustietoa

Aluksi bussissa on mukana turvakuljettaja. Turvakuljettaja poistuu tämän vuoden aikana ja sen jälkeen bussia valvotaan Remotedin etäoperointikeskuksesta käsin. Ajoneuvossa on myös kamerat, joilla valvontaa suoritetaan.  

Bussin maksiminopeus on 25 km/h. Käytetty ajonopeus riippuu reitin kohdasta, olosuhteista sekä muista tienkäyttäjistä. Bussin istumapaikat on varustettu turvavöillä, joiden käyttö on pakollista.

Robottibussi liikkuu sensoreidensa avulla ennalta määriteltyä reittiä havainnoiden koko ajan ympäristöä ja esteitä. Esteen havaitessaan bussi joko pysähtyy tai ohittaa esteen itsenäisesti tai pyytää turvakuljettajaa valtuuttamaan ohituksen.