Tampereen Ratikka ensimmäistä kertaa Hatanpään valtatielle – koeajot alkavat yöaikaan

maanantai 12. heinäkuu 2021 klo 10.25

Tampereen Ratikka liikkuu ensimmäistä kertaa Hatanpään valtatiellä 13. 7. alkaen. Ensimmäiset koeajot Hämeenkadun ja linja-autoaseman välisellä rataosuudella tehdään yöaikaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 13.-14. heinäkuuta. Ensimmäisenä yönä tehdään jo liikennöintinopeuden mukaisia ajoja sekä testataan rataa kahdella vaunulla yhtä aikaa. Raitiotien ja sen järjestelmien testaukset kestävät alueella heinäkuun loppupuolelle. Tampereen Ratikan koeliikenne ja koulutusajot jatkuvat normaalisti jo käyttöönotetuilla alueilla aina 9.8. saakka, jolloin raitioliikenne käynnistyy kaikilla rataosuuksilla. 

Koeajoalueilla liikutaan ensin hitaalla, noin viiden kilometrin tuntinopeudella, ja liikenteen sujumista turvataan liikenteenohjaajilla. Ensimmäisenä yönä testataan myös jo varsinaista liikennöintinopeutta, joka Hatanpään valtatiellä on enimmillään 30 kilometriä tunnissa. Lisäksi rataa koeajetaan kahdella vaunulla yhtä aikaa.  

Samalla viikolla koeajojen kanssa Hatanpään valtatiellä tehdään öisin ajoratojen loppuasfaltointeja. Liikenteenohjaajat turvaavat liikennettä sekä koeajojen että asfaltointitöiden osalta. Asfaltointien vuoksi liikennettä on ohjattu kiertoreiteille ja autoliikenteelle on kaistamuutoksia. Tielläliikkujien tulee kulkea ensisijaisesti liikenteenohjaajien opasteiden mukaisesti, myös silloin, kun liikennevalot ovat päällä. Liikenteenohjaajien opastuksen päätyttyä alueella noudatetaan raitiotiealueen liikennesääntöjä ja valo-opasteita. 

- Ratikka liikkuu nyt uusille alueille, joten on syytä jälleen muistuttaa liikenneturvallisuudesta. Varsinkin nyt, kun koeajoalueella tehdään myös laajasti asfaltointitöitä, toivomme, että koeajoja ei tultaisi seuraamaan paikan päälle. Tampereen Ratikan ja Raitiotieallianssin kanavissa kerromme koeajojen etenemisestä, Tampereen Raitiotie Oy:n projekti-insinööri, koeajokoordinaattori Niina Uolamo toteaa. 

Ratikka liikkuu Hämeenkadulta vaihdekolmion kautta Hatanpään valtatielle ja siellä Verkatehtaankadun, Suvantokadun ja Vuolteenkadun liittymien ohi linja-autoasemalle saakka. Koeajoja jatketaan yöaikaan vielä keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Perjantaina 16.7. Ratikan voi bongata Hatanpään valtatiellä päiväaikaan.  

Ajantasaisen tiedon koeajojen etenemisestä saa Tampereen Ratikan ja Raitiotieallianssin kanavista. Tampereen Ratikan sivuilla on runsaasti yleistä tietoa raitiotien liikennesäännöistä ja lisäksi kaavioita ajoneuvoliikenteelle, jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Liikennesääntöjä opastetaan myös useiden animaatioiden avulla.

Lisätietoja:
Tampereen Ratikan liikenneturvallisuussivu: www.tampereenratikka.fi/liikenneturvallisuus