Uudet tarkastajat aloittivat työnsä Nysse-liikenteessä

lauantaina 30. syyskuu 2023 klo 14.52

Nyssen uudet matkalipun tarkastajat ovat aloittaneet työnsä. Nyt kahdeksanhenkinen tiimi voi hoitaa töitä kahdessa vuorossa, joten tarkastajat voivat jalkautua liikenteeseen useammin myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Uudet tarkastajat tulevat erilaisista taustoista. Yksi on entinen konduktööri, toinen on ajanut Tampereella bussia ja kolmas tulee turvallisuusalalta. Kaikkia tarkastajia yhdistää kuitenkin asiakaspalvelu ja halu työskennellä ihmisten parissa.

– Meillä on hyvä tiimi ja on hyvä tehdä töitä, kun vierellä on luotettava kaveri, tarkastajat kertovat.

Uudet tarkastajat aloittivat neljän viikon koulutuksella. Kentällä he ovat olleet muutaman viikon.

– Tiukoilta tilanteilta ei ole voitu välttyä, mutta pääosin kokemukset ovat olleet positiivisia.

Ensimmäisen kahdeksan päivän aikana tarkastajat kirjoittivat 121 tarkastusmaksua. Jos sitä peilataan tarkastajien kohtaamien asiakkaiden määrään, huomataan, että vain alle prosentille joudutaan määräämään tarkastusmaksu. Kahdeksan päivän aikana tarkastajat kohtasivat 12 755 asiakasta.

Nysse-liikenteessä on alettu määräämään tarkastusmaksuja myös leimaamattomista kausikorteista elokuun puolestavälistä lähtien. Siihen asti tarkastajat ovat viimeiset kaksi vuotta ohjeistaneet, muistutelleet ja huomauttaneet ihmisiä siitä, että tarkastusmaksuja aletaan määräämään.

– Se on ollut sokki monelle, kaikesta muistuttelusta huolimatta, vastaava matkalippujen tarkastaja Noora Suorsa sanoo.

Nysse-liikenteessä täytyy leimata lippu jokaisella matkallaan, heti uuteen kulkuvälineeseen noustessaan. 80 euron tarkastusmaksu ei ole kenestäkään mukava maksaa. Summa tulee suoraan laista.

– Tarkastusmaksu on ulosottokelpoinen ja sen eräpäivä on aina seitsemän päivän päästä määräämisestä, Suorsa kertoo.

– Se on iso maksu. Selvitämme parhaillaan voisiko maksulle saada lähtökohtaisesti pidemmän maksuajan.

Nyssen asiakaspalvelusta voi pyytää lisäaikaa tarkastusmaksulle.

Tarkastusmaksujen määräämisen lisäksi tarkastajat ohjeistavat, neuvovat ja takaavat turvallisen matkan. Asiakkaat suhtautuvat tarkastajiin positiivisesti.

– Toivomme, että ihmiset uskaltaisivat lähestyä meitä rohkeasti kysymyksillään. Meidän tehtävänä on auttaa ja luoda turvallinen ilmapiiri kulkuvälineisiin.