Talvikauden 2023-2024 linjastosta on tehty suunnitelma - kerro ajatuksesi

perjantaina 11. marraskuu 2022 klo 09.45

Elokuussa 2023 alkavaan talvikauteen on suunniteltu linjastomuutoksia, joilla parannetaan tiettyjen alueiden joukkoliikennepalvelua. Suunnitelmat koskevat bussilinjoja 5, 11, 18, 26, 29, 30, 31, 36 ja 80. Lisäksi linja 34 on suunniteltu lopetettavaksi vähäisen matkustajamäärän vuoksi.

Ratikkalinjan reitti laajenee talvikauden alkaessa Pyynikintorilta Santalahteen asti, mutta se ei vielä vaikuta läntisten bussilinjojen palveluun. Muille linjoille ei ole suunniteltu muutoksia.

Atala, Risso ja Lamminrahka

Linjan 29 reitti jatketaan Rissosta Lamminrahkaan. Uusi lähtö- ja pääteasema tulee Rissonkadun itäpäähän, lähelle Mossin puistokadun kiertoliittymää. Samalla linjan 29 reitti siirtyy Atalasta Linnainmaalle (Mäentakusenkatu – Orimuskatu – Rissonkatu). Näin Lamminrahkasta ja Rissosta on suora yhteys Linnainmaan palveluihin sekä esimerkiksi Leinolan koululle. Linnainmaalta linja 29 jatkaa nykyistä reittiään keskustaan ja edelleen Raholaan.

Linja 18 siirretään Atalassa uudelle reitille, joka korvaa linjalta 29 pois jäävän reittiosuuden. Reitti kulkee Atalan lähtö- ja pääteasemalta Nikinväylä – Aitolahdentie – Atanväylä – Orimuskatu – Mäentakusenkatu – Piettasenkatu – Mäentakusenkatu – Linnainmaa, josta jatketaan tuttua reittiä Kaupin kampukselle ratikkapalvelun pariin. Linjalla 18 on vaihtoyhteys jokaiseen Kaupin kampukselle saapuvaan ja keskustan suuntaan lähtevään ratikkaan 1. Linja 37 jatkaa nykyisellä reitillään Nikinväylällä.

Tampella ja Ranta-Tampella

Linjan 5 lähtö- ja pääteasema siirretään Keskustorilta Ranta-Tampellaan. Linja ajaa nykyistä reittiään Ratinaan asti, josta se jatkaa Sorin aukion ja rautatieaseman kautta Juhannuskylään, Tampellaan ja Ranta-Tampellaan. Linja liikennöi päivittäin varhaisaamusta myöhäiseen iltaan tiheällä vuorovälillä. Näin kasvaneelle Tampellan alueelle saadaan palvelutasomääritelmän mukainen palvelu.

Muutoksen toteutuessa linjat 11, 30 ja 31 siirtyvät pois Ranta-Tampellasta ja suora yhteys alueelta Tays keskussairaalalle poistuu. Sairaalalle ja Keskustorille on vaihtoyhteys rautatieaseman ratikkapysäkeiltä. Ratikan 1 kyytiin voi vaihtaa myös jo Sorin aukiolla.

Linjojen 30 ja 31 lähtö- ja pääteasema siirretään Tampereella Keskustorille ja Pirkkalassa Partolaan. Linja 11 alkaa suunnitelmassa kulkea Pereeltä Tampereen rautatieaseman kautta Petsamoon.

Härmälä

Härmälän matkustajamäärät ovat kasvaneet merkittävästi. Palvelu paranee, kun linja 30 siirretään Nuolialantielle. Linjan lähtö- ja pääteasema säilyy Partolassa, josta reitti kulkee Härmälän ja Hatanpään kautta Keskustorille. Linja liikennöi arkiruuhkissa alle 10 minuutin välein ja hiljaisempaan aikaan sekä lauantaisin puolen tunnin välein.

Petsamo

Linja 26 siirtyy pois Petsamosta ja se korvataan linjalla 11. Linja liikennöi tuttua reittiä Osmonmäen, Tammelan ja rautatieaseman kautta Ratinaan, josta se jatkaa Hatanpään, Toivion ja Partolan kautta Pereelle. Länteen liikennöiville bussilinjoille voi vaihtaa esimerkiksi Klassillisen koulun tai rautatieaseman pysäkeillä.

Linja 26 on siirretty pois Petsamosta Läntinen Linjasto 2024 -projektissa. Kun linja 11 vapautui Tampellasta syksyn 2023 suunnittelussa, löytyi Petsamoon nykyisen palvelutason tarjoava korvaava linja. 

Nekala, Koivistonkylä, Jokipohja, Muotiala ja Turtola

Linja 36 palvelu alueella päättyy. Linja 26 siirtyy uudelle reitille Tesoma – Ranta-Kaarila – Pispala – Amuri – Finlayson – Rautatieasema – Ratina – Nekala – Koivistonkylä – Muotiala - Turtola. Toteutuessaan muutos parantaa yhteyksiä Muotialantieltä Turtolaan, Koivistonkylään sekä Tampereen keskustaan. Linja palvelee puolen tunnin välein arkisin ja lauantaisin. Sunnuntaisin linjalla on palvelua tunnin välein aamupäivästä alkaen.

Lahdesjärvi

Linja 34 lopetetaan vähäisten matkustajamäärien vuoksi. Linja 5 jatkaa liikennöintiä Lahdesjärvellä kuten ennenkin, mutta linjan reitti kulkee keskustassa rautatieaseman kautta Tampellaan.

Alueella alkaa liikennöidä poikittaislinjat 36A ja 36B. Kumpikin linja kulkee Taatalan, Härmälän ja Partolan kautta Pirkkalaan: linja 36A suoraan Naistenmatkantietä, linja 36B Linnakallion ja Huovin teollisuusalueiden kautta. Toisessa suunnassa molemmat linjat liikennöivät kehätien ja Hervannan valtaväylän kautta Hervantaan ja Hermiaan.

Pirkkala

Linjastomuutoksia on suunniteltu Pereelle sekä Linnakallion ja Huovin teollisuusalueille. 

Linjan 11 reittiosuus Pirkkala – Pere lopetetaan vähäisten matkustajamäärien vuoksi. Linjan lähtö- ja pääteasema on Pere, josta reitti kulkee Nuolialan kautta Partolaan ja edelleen nykyistä reittiä Tampereelle. Pereelle saavutaan suoraan Partolasta eli Pereentietä ajetaan vain itä-länsi-suunnassa. Tampereen päässä linjan lähtö- ja pääteasema siirtyy Petsamoon.

Linjan 30 lähtö- ja pääteasemat muuttuvat. Pirkkalassa linja lähtee ja päättää suunnitelmassa Partolaan, Tampereella Keskustorille.

Linjan 31 lähtö- ja pääteasema siirtyy Tampereella Keskustorille. Pirkkalan päässä linjalle ei ole suunniteltu muutoksia.

Linja 34 lopetetaan vähäisen matkustajamäärän vuoksi. Linnakorven ja Linnakallion korvaava palvelu järjestetään uusitulla linjalla 36B.

Uusitut linjat 36A ja 36B liikennöivät Partolan ja Pirkkalan välillä seuraavasti: 36A kulkee Naistenmatkantietä, 36B Linnakallion ja Huovin teollisuusalueiden kautta. Partolan ja Hervannan välillä reitti kulkee Härmälän, Taatalan, Lakalaivan ja Lahdesjärven kautta. Uudet linjat korvaavat nykyisten linjojen 36 ja 36x palvelun. 

Ylöjärvi

Linjan 80A reitille lisätään Haavistossa lenkki Lähdevainiontien länsipäähän, Siltatien risteykseen. Muutoin linja kulkee kuten ennenkin. Muutoksella luodaan yhteys vuonna 2023 valmistuvalle Siltatien yhtenäiskoululle.

Linjan 80Y reitiltä on jätetty Haaviston reittiosuus pois ja linjan on suunniteltu ajavan Kuruntietä suoraan Moisioon. Muutoin linjan reitti pysyy ennallaan. Reitin lyhentämisen myötä hiljaisen ajan vuorotarjonta voidaan suunnitella tasaisemmaksi.

Kerro ajatuksesi muutoksista

Suunnitelmat esitellään Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle 14.12.2022. Marraskuussa tulleet palautteet ehditään huomioida esittelyssä. Lautakunta päättää talvikauden 2023-2024 palvelusta tammikuussa 2023.

Tutustu muutoksiin selainpohjaisessa karttapalvelussa. Palvelu toimii parhaiten isoilla näytöillä. Linjoille, joita ei näy karttapalvelussa, ei ole suunniteltu muutoksia.

Jätä viesti suunnittelijalle painamalla palvelun oikeassa yläkulmassa Lisää kommentti -painiketta. Valitse kartalta alue, johon palautteesi kohdistuu. Kommentit eivät ole julkisia, ne päätyvät vain suunnittelijan luettavaksi.

Talvikauden 2023-2024 suunnitelma karttapalvelussa ›