Matkusta yhden lipun taktiikalla

Nyssen matkakortille ladatuilla arvo- ja kausilipuilla sekä mobiililipuilla voi matkustaa Tampereen seudun lähiliikenteessä (R- ja M-junat) sekä kaukoliikenteen junissa (Intercity, Pendolino ja kiskobussit) Eko-luokassa. Nyssen liput ovat voimassa yhteysväleillä Nokia/Lempäälä/Orivesi/Tesoma–Tampere.

Nyt enemmän vuoroja lähijunaliikenteessä

Lähijunavuorojen määrä Tampereelta Nokian ja Lempäälän suuntiin tuplaantui elokuussa 2022. Uusia vuoropareja on tullut Tampere–Nokia-välille 10 ja Tampere–Toijala-välille 5. Uusien vuorojen ansiosta kyseisillä yhteysväleillä lähijunia kulkee arkisin varhaisesta aamusta iltaan asti, noin klo 6–22. Junien vuoroväli on noin tunti.  

Lähijunien uudet vuorot

Nysse-alueen junaliikenteeseen kuuluvat yhteysvälit Nokia/Lempäälä/Orivesi/Tesoma–Tampere.

Yhteysvälit ja liput

Voit maksaa junamatkasi Nyssen matkakortille ladatuilla arvo- ja kausilipuilla tai mobiililipuilla Tampereen seudun lähi- ja kaukoliikenteessä yhteysväleillä

  • Nokia - Tampere: 3 vyöhykettä, ABC
  • Lempäälä - Tampere: 3 vyöhykettä, ABC
  • Orivesi - Tampere: 5 vyöhykettä, ABCDE
  • Tesoma - Tampere: 2 vyöhykettä, AB 
  • Tesoma - Nokia: 2 vyöhykettä BC

Huomaathan, että matkakortin vyöhykkeitä ei voi vaihtaa asemalaiturin lippulaitteilla. Jos vyöhykkeet eivät sovi matkallesi, osta lippu Nysse Mobiilista tai VR:n lippusovelluksesta.

Vahvista matkustusoikeutesi ennen matkaa asemalaiturilta löytyvällä lippulaitteella.

  • Käytä matkakortti laitteen näytön alla olevassa lukijassa.
  • Näytä mobiililipun QR-koodi laitteen pohjassa olevaan lukijaan.

Lisätietoa vyöhykkeistä

Lipun saat Nellasta tai Nysse Mobiilista

Nyssen lipulla voit yhdistää bussi-, ratikka- ja junamatkat. Valitse vyöhykkeet tarkoin, sillä niitä ei voi vaihtaa lipun ostamisen jälkeen. Voit maksaa matkasi joko matkakortilla tai Nyssen mobiililipulla.

  • Nysse Mobiilin voit ladata puhelimeesi sovelluskaupasta. Junassa käyvät Nysse Mobiilissa ostetut kertaliput ja vuorokausiliput sekä opiskelijan kausilippu. Mobiililippu kannattaa ostaa vasta hetkeä ennen matkaan lähtöä, sillä sen voimassaolo alkaa ostohetkestä. Muista silti käyttää lippu asemalaiturin lippulaitteessa ennen kyytiin nousua!

Yölisä veloitetaan automaattisesti kertalipun lisäksi klo 00.00 - 04.40. Matkakorttia käyttävältä lisä veloitetaan matkakortin arvolta, Nysse Mobiilia käyttävältä valitulla maksutavalla. Kausilipuista ei peritä yölisää.

Junaliikenteessä käyvät myös VR:n liput. Voit siis valita itsellesi sopivimman vaihtoehdon VR:n ja Nyssen tarjoamista lipuista. Nyssen lipuilla jatkat sujuvasti matkaa bussin tai ratikan kyydissä. Huomaathan, että VR:n liput eivät sisällä vaihto-oikeutta Nyssen kyydissä.

Hinnasto

Matkustaja on ostanut mobiililipun ennen matkaa.
Matkustaja vahvistaa matkaoikeutensa asemalaiturin lipun lukijassa asettamalla matkakortin laitteen näytön alle.

Kuittaa lippusi asemalaiturilla

Käytä lippusi asemalaiturin lukijalaitteella aina ennen junaan nousemista. Laitteet toimivat samalla tavalla kuin busseissa ja ratikoissa. Jos et ole kuitannut lippuasi ennen matkaa, konduktöörit voivat lähiliikenteessä (Pirkanmaalla M-lähijunat) periä 80 euron valvontamaksun. Lue myös VR:n tiedote valvontamaksusta.

Matkakortti asetetaan lukijan edessä olevaan ympyrään. Jos kortillasi on aktivoitumista odottava, Nella.fi-verkkopalvelusta ostettu lippu, se aktivoituu, kun käytät matkakortin lukijalaitteella (matkakortin saldotiedot päivittyvät Nellaan vuorokauden sisällä).

Huomaathan, että matkakortin vyöhykkeitä ei voi vaihtaa asemalaiturin lippulaitteissa. Jos vyöhykkeet eivät sovi matkallesi, osta lippu Nysse Mobiilista tai osta VR:n lippu.

Mobiililipun QR-koodi näytetään lukijan alapuolella olevaan lukijaan. Avaa lippu ja aseta puhelimesi näyttö ylöspäin lukijan alle. Kohdista QR-koodi lukijan vihreään valoon.

Näin löydät lippulaitteen asemalaiturilta

Lippulaitteet on merkitty Nyssen sinisellä merkkitaululla. Lukijalaitteista vastaa Nysse. Laitehäiriöistä voi ilmoittaa palautelomakkeella.

Junaliikenteen aikataulut

Junaliikenteen aikatauluja voit katsoa Nyssen reittioppaasta tai VR:n sivuilta vr.fi

Alla suorat linkit reittioppaan asemakohtaisiin tietoihin. Sivuilta näet kartan, seuraavat asemalta lähtevät junat ja aikataulut. 

Junaliikenteen matkaohjeita

Kaikki Nysse-alueen lähijunat eivät ole esteettömiä. Lisätiedot VR:n verkkosivuilta 

Nyssen lipuille ei varata junassa istumapaikkaa. Voit istua vapaille paikoille Eko-luokassa, mutta anna aina etusija paikan varanneelle matkustajalle.

Lemmikit ovat tervetulleita junan lemmikkiosastolle. Lisätiedot VR:n verkkosivuilta ›

Polkupyörän saa kuljettaa lähijunissa niille varatulla alueella maksutta. IC-junassa pyörälle varataan paikka etukäteen. Lisätiedot VR:n verkkosivuilta ›

0–6-vuotiaat lapset saavat matkustaa mukanasi maksutta, kun käytät Nyssen lippua. VR:n lippuja käyttävät noudattavat VR:n lippusääntöjä.

  • Lähijunassa lasta vaunuissa tai rattaissa kuljettavan matka on maksuton.
  • Kaukojunassa lasta vaunuissa tai rattaissa kuljettavalla on oltava lippu. Lapsen matka on tällöinkin maksuton.

VR - Lasten kanssa matkustaminen ›

Lisätietoja Nysse-alueen junaliikenteestä VR:n verkkosivuilla

Kuva: Rautatieasemalla