Nysse uudistuu
Usein kysyttyä uudesta linjastosta
Kuinka vaihdan lännestä tullessani ratikkaan?
Voit vaihtaa joko Pyynikintorin tai Tuulensuun ratikkapysäkillä. Jos linjasi ajaa Amurin kautta, voit poistua bussista Satakunnankadulla, josta kävelymatka Pyynikintorille on 150 metriä. Ratikkaan voi vaihtaa myös jäämällä pois Hämeenpuistossa ja kävelemällä noin 150 metriä Tuulensuun ratikkapysäkille Hämeenkadun päähän.
Missä vaihdan idästä tullessani ratikkaan?
Voit vaihtaa Ratikkaan Kaupin kampuksella, Hakametsässä, Sammonaukiolla tai rautatieasemalla. Jokaisella pysäkkialueella bussipysäkki on lähellä ratikkapysäkkiä.
Missä vaihdan etelästä tullessani ratikkaan?
Voit vaihtaa Ratikkaan Sorin aukiolla tai rautatieasemalla. Rautatieaseman pysäkit ovat lähellä ratikkapysäkkejä, Hämeenkadulla sekä aseman edessä Rautatienkadulla.
Miksi asuinalueeltani ei ole suoraa yhteyttä rautatieasemalle?
Keskustan liikenteen sujuvuutta tarkasteltaessa havaittiin, että ratikan palvelu sekä Rautatienkadun liikenne häiriintyisi, jos Hämeenkadun itäpäähän jätettäisiin merkittävästi bussiliikennettä. Bussit siirrettiin pääosin Rautatienkadulle ja Ratinaan.
Rautatieasemalla on bussipysäkkejä heti aseman edessä, Hämeenkadulla sekä Rongankadun asematunnelin kohdalla. Koskipuiston ja Sorin aukion pysäkit ovat parin korttelin päässä.
Miksi omalta alueeltani on vaihdollinen yhteys keskustaan?
Suunnittelun eri vaiheissa käytiin läpi alueita, joissa joukkoliikenne tällä hetkellä liikennöi samalla reitillä ratikkalinjojen kanssa. Joukkoliikennelautakunnan linjaamien suunnitteluperiaatteiden mukaisesti joukkoliikenteellä voidaan toteuttaa liityntäyhteys ratikalle, mikäli reitti kulkee päällekkäin ratikkalinjan kanssa tai linjalla ei pystytä tarjoamaan vaihtoehtoisella reitillä yhteyttä Tampereen keskusta-alueelle.
Vaikka matkantekoon sisältyisi jatkossa vaihto, liityntäliikenne turvaa alueelle uuden yhteyden omaan aluekeskukseen tai kaupallisiin palveluihin. Lisäksi liityntäliikenne mahdollistaa alueen palvelutasosta poiketen paremman vuorotarjonnan.
Miksi omalta alueeltani on vaihdollinen yhteys Tays keskussairaalalle?
Linjastosta on karsittu päällekäiset bussi- ja ratikkalinjat. Näin joiltain alueilta yhteys Tays keskussairaalalle muuttuu vaihdolliseksi. Näin käy esimerkiksi välillä Vuores - Hervanta - Tays keskussairaala, kun Ratikka 3 korvaa linjan 5 reittiosuuden Hervannasta Hakametsään asti.
Jatkossa Vuoreksesta voi matkustaa keskustaan linjoilla 5 tai 35 ja vaihtaa Ratikkaan 1 Sorin aukiolla tai Koskipuistossa. Linja 35 taittaa matkan keskustaan 19 minuutissa. Ratikka 1 ajaa Tays keskussairaalalle 11 minuutissa. Odotteluaika vaihtopysäkillä ei ole pitkä, sillä Ratikka palvelee tiheällä vuorovälillä.
Hervannasta on vaihdoton yhteys Tays keskussairaalalle bussilla 38, joka kiertää Linnainmaan kautta. Vaihdollinen yhteys on Ratikalla 3 Hakametsään asti, jossa vaihdetaan bussiin 16 sairaalalle. Ratikalla voi jatkaa myös Sammonaukiolle asti, jossa voi vaihtaa Ratikkaan 1 sairaalan suuntaan.
Mistä löydän jatkossa aikataulut?
Aikataulut löytyvät liikennöintikausittain reittioppaasta. Syksyn aikataulut tulevat näkyviin lähempänä kauden alkua. Aikatauluja voi tarkastella myös Nysse.fi -sivujen aikataulupalveluissa.
Tavoitteenamme on asentaa aikataulut pysäkkikatoksiin kesän aikana. Monella keskeisellä pysäkillä on digitaaliset, reaaliaikaiset aikataulunäytöt.
Aikatauluja ei jaeta enää kotiin eikä jakelua ole myöskään liikennevälineissä. Valmiiksi painettuja aikatauluja on tarjolla Nyssen asiakaspalvelussa sekä lähikuntien kirjastoissa ja palvelupisteissä. Linjan lähtöaseman aikataulun voi tulostaa itselleen reittioppaasta (viikkoaikataulu) tai sivulta nysse.fi/aikataulut-ja-reitit/linjat.
Miksi osalla linjoista liikennöidään vain koulupäivinä?
Näin on toimittu osalla linjoista jo nyt. Linjastomuutoksen yhteydessä tarkistettiin kaikkien linjojen matkustajamäärän kehitys. Havainto oli, että osalla erityisesti koululaisia palvelevista linjoista matkustajamäärä romahti koulujen loma-aikoina jopa 95 %. Jos koulupäivän ja koulujen lomapäivän ero matkustajamäärissä on näin suuri, palvelun tarjoaminen kaikkina päivinä ei ole kannattavaa.
Miksi asuinalueeni palvelu loppuu?
Suunnittelun eri vaiheissa käytiin läpi kaikkien linjojen ja alueiden matkustajamäärä ja sen kehitys. Tämän perusteella osalla alueista nykyisen kaltainen joukkoliikennepalvelu korvaantuu jatkossa vaihtoehtoisella yhteydellä tai kävelyn tai pyöräilyn ja ratikan yhdistelmällä tai palveluliikenteellä.
Vaihtoehtoinen yhteys tarkoittaa, että jatkossa matka omalle lähipysäkille saattaa olla pidempi tai pysäkki on sijoitettu eri kadulle kuin missä nykyinen palvelu toimii. Lisäksi osalla alueista paras joukkoliikennepalvelu toteutuu kävelyn tai pyöräilyn sekä ratikan yhdistämisellä.
Tampereen kaupunkialueella toimii lisäksi Tuomi logistiikan järjestämä palveluliikenne ovelta ovelle -palvelumallilla. Tämä tarkoittaa, että yhteys esimerkiksi omaan aluekeskukseen tai kaupallisiin palveluihin toteutuu suoraan kotipihasta
Miksi ratikka ei pysähdy Hermiassa?
Hermian kohdalla on pysäkkivaraus. Tällä hetkellä liikennöinti Hermian ratikkapysäkille ei ole kannattavaa muulloin kuin arjen ruuhka-aikoina, ja nykyisellä liikennöinnillä liikennöinti vain Hermian pysäkille tarkoittaisi heikompaa palvelutarjontaa Etelä-Hervannan ja Hervantajärven alueille. Sellainen malli, jossa osalla ratikkavuoroista on erilainen reitti, on asiakkaalla hankala ja epäselvä.
Hermiaan on yhteys jatkossakin usealla bussilinjalla, ja lisäksi kaupungin erillishankkeena kehitetään kevyen liikenteen yhteyksiä Insinöörinkadun pysäkeiltä Hermian koulu- ja työpaikoille.
Miksi ratikka ei pysähdy Vuohenojassa?
Vuohenojan kohdalla on pysäkkivaraus. Raitiotien yleissuunnitelmavaiheessa pysäkin matkustajamäärä oli mukana tarkastelussa, ja silloin on todettu, että Palvaanniemen ja Vuohenojan maankäyttö ja asukasmäärä eivät tällä hetkellä riitä raitiotiepysäkin käyttöönottoon. Alueella ei myöskään sijaitse merkittäviä palvelu- tai työpaikkakohteita.
Koska raitiovaunu pysähtyy jokaisella pysäkillä, kaikilla pysäkeillä täytyy olla riittävästi käyttäjiä. Matka-aika pitenee jokaisella pysähdyksellä vähintään minuutin. Paikalla on kuitenkin haluttu säilyttää pysäkkivaraus, joten pysäkki voidaan toteuttaa, jos se myöhemmin katsotaan tarpeelliseksi. Jatkossakin Vuohenojalta liikennöi Messukylänkatua useampi tiheästi liikennöivä bussilinja.
Miksi Tuulensuussa ei ole bussipysäkkiä?
Bussipysäkkien sijoittaminen Tuulensuun ratikkapysäkkien yhteyteen aiheuttaisi liikenteellisiä haasteita. Pääkirjasto Metson ja Aleksanterin kirkon bussipysäkeiltä on Tuulensuuhun alle 5 minuutin (200-300 metriä) kävelymatka.
Miten matkustan Hatanpään sairaalalle?
Yhteydet Tays Hatanpäälle on suunniteltu mahdollisimman laajalta alueelta. Sairaalan eteen ajetaan linjoilla 11, 13 ja 15. Vaihtopisteitä linjoille on monessa paikassa:
- Linja 11 tulee sairaalalle Ranta-Tampellasta rautatieaseman ja Sorin aukion kautta ja toisessa suunnassa Pirkkalasta, Pereen, Partolan ja Toivion kautta.
- Linja 13 liikennöi Hatanpään sairaalalle Tesomalta Ikurin, Lielahden, Santalahden ja Hämeenpuiston kautta. Toisessa suunnassa yhteys on vaihdoton Hervannasta Hallillan, Koivistonkylän ja Taatalan kautta.
- Linjalla 15 voi matkustaa Hatanpään sairaalalle Länsi-Tampereelta, Villilän ja Raholan alueilta sekä Pispalan valtatieltä. Etelässä linjan reitti kulkee Peltolammilta ja Multisillasta.
Lisäksi Hatanpään valtatiellä liikennöi linjat 8, 12, 30 ja 31. Sairaalalle on noin 10 minuutin kävelymatka (noin 500 metriä).
Miten matkustan Tays Keskussairaalalle?
Tays Keskussairaalalle on nopea yhteys Ratikalla 1. Suoria bussiyhteyksiä on linjoilla 6, 11, 16, 17, 18, 28, 29, 38, 41, 90.
- Linjat 6, 28, 29, ja 90 ovat yhteyksiä Koillis-Tampereelta ja keskustasta.
- Linja 11 on nopea yhteys Ranta-Tampellasta. Linja jatkaa keskustassa rautatieaseman ja Ratinan suuntaan.
- Linjat 16, 17 ja 18 ovat liityntälinjoja Koillis-Tampereelta.
- Linja 38 on nopea yhteys sairaalalle Lentävänniemestä, Lielahden ja Rantatunnelin kautta.
- Linja 41 on nopea yhteys Kangasalta.
Miten matkustan Pitkäniemen sairaalalle?
Tays Pitkäniemeen kulkee linja 15B. Reitti kulkee Pispalan, Epilän, Kaarilan, Raholan ja Villilän kautta.
Keskustassa kyytiin pääsee Ratinasta Sorin aukiolta, rautatieasemalta, Jussinkylästä, Finlaysonilta ja Amurista. Etelässä linja tulee Höytämöstä Hatanpään kautta.
Linjan aikatauluja suunniteltaessa on pyritty huomioimaan sairaalan työvuorot ja niihin liittyvät joukkoliikenteen käyttötarpeet.
Miten matkustan Pirkkalan lentoasemalle?
Yhteydet Pirkkalan lentoasemalle ja lennoille suunnitellaan omana kokonaisuutenaan, kun lentoliikenne koronan jälkeen palautuu. Lentomatkustajille suunnitellaan joustavammat yhteydet kutsuliikenteellä: asiakas voi tilata kutsuohjatun ja reititetyn kyydin asemalle.
Peruskoulun koulupäivinä liikennöidään linjalla 39A Suupantorin ja Lentoaseman välillä. Linja liikennöi aamulla Suupalta Lentoasemalle ja iltapäivällä Lentoasemalta Suupalle.