Lähimaksu

Lähimaksu Nyssen busseissa ja ratikoissa

Nyt voit maksaa matkasi kaikissa Nyssen busseissa ja ratikoissa myös pankki- ja luottokortin sekä mobiililaitteen lähimaksulla. 

Lähimaksulla voi maksaa yksittäisen kertamaksun, joka on samanhintainen kuin aikuisten mobiilikertalippu. Jos teet useamman matkan 90 minuutin aikana, sinulta veloitetaan vain yksi matka. Järjestelmä laskee automaattisesti sinulle edullisimman lipun tekemiesi matkojen perusteella.

Huomio

Pieni osa Nysse-liikenteen busseista on vielä ilman lähimaksuun tarvittavaa laitetta. Puutteet pyritään korjaamaan mahdollisimman pian. Pahoittelemme tilanteesta aiheutuvaa häiriötä.

Ohjeita lähimaksuun

Miten lähimaksu toimii?

Voit käyttää lähimaksua Ratikassa sekä bussissa Nyssen vyöhykkeillä (ei junamatkoilla). Maksa matkasi lippulaitteella aina kyytiin noustessasi.

  1. Paina lippulaitteen näytöltä lähimaksu-painiketta. 
  2. Tarkista vyöhykkeet. Oletuksena on sijaintisi vyöhykkeen lisäksi reitin seuraava vyöhyke. Valitse tarvittaessa lisää vyöhykkeitä. Tampere kuuluu suurimmaksi osaksi vyöhykkeille A ja B. Lisätietoa vyöhykkeistä ›
  3. Käytä maksuvälineesi lippulaitteen vasemmassa lukijassa. Laite ei kysy pin-koodia. Järjestelmä laskee automaattisesti sinulle edullisimman hinnan 90 minuutin aikana tekemiesi matkojen perusteella.

Mistä voin tarkastella tehtyjä matkoja ja veloituksia?

Perityt maksut ja tehdyt matkat voi tarkistaa jälkikäteen asiakasportaalista, jonne kirjaudutaan maksukortin tiedoilla. Palvelusta näkee tehdyt matkat ja niistä lähteneet veloitukset, sieltä voi myös tulostaa kuitin.

Linkki asiakasportaaliin. 

Mitkä maksukortit liikenteessä käyvät?

Lähimaksamiseen kelpaavat lähimaksuominaisuudella varustetut Visa, Mastercard ja Eurocard-maksukortit. Myös mobiililaitteisiin liitetyt maksukortit eli mobiililompakot, kuten ApplePay ja Google Pay, kelpaavat. Mobiililompakoita käyttäessä matkatietoja ei tällä hetkellä pääse tarkastelemaan asiakasportaalin kautta.

Käytä samaa maksukorttia tai mobiililaitetta jokaisella tekemälläsi matkalla, jotta veloitettava summa on oikea.

Minkä hintainen lähimaksu on?

Toistaiseksi lähimaksulla voi maksaa yksittäisen kertamaksun, joka on samanhintainen kuin aikuisten mobiilikertalippu. Yölisä peritään klo 00.00–04.40.

Hintakatto

Jos teet useamman matkan 90 minuutin aikana, sinulta veloitetaan edullisimman vaihtoehdon mukaan. Esimerkiksi jos matkustat 90 minuutin aikana matkat A–B ja B–C, sinulta veloitetaan kolmen vyöhykkeen matkan verran (A–C), joka on edullisempi kuin kaksi erillistä kahden vyöhykkeen matkaa. Järjestelmä laskee automaattisesti sinulle edullisimman lipun tekemiesi matkojen perusteella.

Perityt maksut ja tehdyt matkat voi tarkistaa jälkikäteen asiakasportaalista. Sieltä voi halutessaan myös tulostaa kuitin.

Voinko maksaa lähimaksulla myös kaverini matkan?

Toistaiseksi lähimaksulla voit maksaa vain oman matkasi. 

Milloin minun kannattaa käyttää lähimaksua?

Lähimaksu soveltuu hyvin satunnaiseen matkustamiseen. Jos teet useamman matkan 90 minuutin aikana, matkasta veloitetaan automaattisesti edullisimman vaihtoehdon mukaan.

Mitä jos korttini ei toimi?

Mikäli olet näyttänyt maksukorttia laitteelle ennen kuin olet valinnut vyöhykkeet, lukijalaite ilmoittaa ”Poista kortti lukijasta ja valitse vyöhykkeet”. Toimi silloin lukijalaitteen ohjeistuksen mukaisesti.  

Mikäli lukijalaite ilmoittaa, että korttisi ei toimi, voi tähän olla useita syitä. Esimerkiksi

  • Maksukortissasi ei ole lähimaksuominaisuutta.
  • Luku ei jostain syystä onnistunut; näytä korttia lukijalaitteelle uudelleen.
  • Maksukorttisi on vanhentunut.
  • Maksukortillasi ei ole katetta.
  • Edellistä matkaasi ei ole jostain syystä pystytty veloittamaan.
  • Maksukortin turvarajat ovat tulleet täyteen. Voit muuttaa turvarajojasi omassa verkkopankissasi.

Saanko kuitin matkasta?

Lukijalaite ei tulosta matkalippua. Perityt maksut ja tehdyt matkat voi tarkistaa jälkikäteen asiakasportaalista, jonne kirjaudutaan maksukortin tiedoilla. Palvelusta näkee tehdyt matkat ja niistä lähteneet veloitukset, sieltä voi myös tulostaa kuitin.