Lähimaksamisen ohjeita

Mitä lähimaksaminen tarkoittaa?

Lähimaksaminen on pienten (alle 50 €) maksujen käsittelyyn tarkoitettu maksutapa. Jos maksukorttiisi on merkitty lähimaksamisen kaarisymboli, voit käyttää sitä lähimaksamiseen. Lähimaksussa et tarvitse kortin tunnuslukua, vaan käytät kortin lähellä lähimaksupäätettä.

Lähimaksuvälineenä voi käyttää myös puhelinta. Puhelimeen asennetaan lähimaksamiseen tarkoitettu sovellus, jolle  annetaan tiedot kortista tai tilistä, josta maksut laskutetaan.

Maksusovelluksia ovat esimerkiksi Osuuspankin Pivo, Danske Bankin MobilePay, Nordea Wallet ja Google Pay. Tarkista Google Payn lähimaksuja tukevat pankit ja maksukortit Googlen nettisivuilta ›

Apple Pay toimii vain Applen laitteilla. Palveluun voi liittää ainakin Nordean, Aktian, Danske Bankin ja Osuuspankin maksukortin. Tarkista muuttuva tilanne Applen nettisivuilta ›

Mitä lähimaksulla maksettu lippu maksaa?

Lähimaksulla voi maksaa kertalipun bussissa ja Ratikassa. Lipun lopullinen hinta riippuu siitä, monellako vyöhykkeellä matkustat 90 minuutin aikana.  Yölisä peritään lipun lisäksi kello 00.00–04.40 maksetuilla matkoilla. Lippu on samanhintainen kaikille ikäryhmille:

Veloitetut maksut ja matkat voi tarkistaa jälkikäteen asiakasportaalista, josta voit tulostaa myös tarvittaessa kuitin.

Esimerkki 1: Matkustat 90 minuutin aikana  kolme matkaa vyöhykkeellä A. Sinulta veloitetaan edullisin hinta (2 vyöhykettä).

Esimerkki 2: Matkustat 90 minuutin aikana yhden matkan vyöhykkeillä A–B ja toisen matkan vyöhykkeillä B–C. Matkustit yhteensä kolmella vyöhykkeellä A, B ja C. Sinulta veloitetaan 3 vyöhykkeen hinta.

Esimerkki 3: Matkustat yhden matkan puolenyön jälkeen vyöhykkeellä C. Sinulta veloitetaan edullisin hinta (2 vyöhykettä) ja yölisä 3,00 €.

Miten matka maksetaan lähimaksulla?

Voit maksaa lähimaksulla kertalipun Ratikassa ja bussissa Nyssen vyöhykkeillä. Junamatkalle ei voi ostaa Nyssen kertalippua lähimaksulla.

Toimi näin jokaisella matkallasi

  1. Paina lippulaitteen näytöltä lähimaksu-painiketta. 
  2. Tarkista vyöhykkeet. Oletuksena on sijaintisi vyöhyke sekä reitin seuraava vyöhyke. Valitse tarvittaessa lisää vyöhykkeitä.
  3. Käytä maksuvälineesi lippulaitteen vasemmassa lukijassa.

Toimi näin jokaisella matkallasi. Sinulta veloitetaan vain yksi hinta matkoista, jotka olet tehnyt 90 minuutin aikana.

Mistä veloitukset voi tarkistaa?

Maksukortilla maksettujen matkojen veloitukset voi tarkistaa jälkikäteen asiakasportaalista, jonne kirjaudutaan maksukortin tiedoilla. Voit tulostaa palvelusta myös kuitin maksustasi.

Mobiilisovelluksella (esim. ApplePay, Google Pay) maksettujen matkojen tietoja ei pääse tarkastelemaan asiakasportaalin kautta. Voit tarkistaa veloitukset esimerkiksi sovellukseen liittämäsi maksukortin tarjoajan tai pankkisi palveluista.

Saanko matkastani kuitin?

Bussin tai Ratikan lippulaitteista ei tulostu kuittia tai erillistä matkalippua. Maksukortilla maksetuista matkoista voi tulostaa kuitin jälkikäteen asiakasportaalista, jonne kirjaudutaan maksukortin tiedoilla.

Lipputarkastaja lukee tarvittaessa lähimaksuvälineesi tiedot laitteellaan ja näkee näin että matkasi on maksettu. Tarkastajan laite ei tallenna mitään tietoja maksuvälineestäsi.

Mitä maksukortteja voin käyttää?

Voit maksaa kertalipun bussissa tai Ratikassa Visa, Mastercard ja Eurocard -kortilla, joka on varustettu lähimaksuominaisuudella. Kortissasi on tällöin lähimaksamisen kaarisymboli.

Voit käyttää myös puhelimeen liitettyä lähimaksuominaisuutta. Puhelimessa on oltava sovellus, johon maksukorttisi on liitetty. Mobiilisovelluksella (esim. ApplePay, Google Pay) maksettujen matkojen tietoja ei pääse tarkastelemaan asiakasportaalin kautta.

Käytä samaa maksukorttia tai mobiililaitetta, jotta järjestelmä osaa laskea sinulle edullisimman hinnan 90 minuutin aikana tekemiesi matkojen perusteella.

Voinko maksaa lähimaksulla kaverini matkan?

Lähimaksulla voi maksaa vain yhden 90 minuutin kertalipun kerrallaan. Järjestelmä laskee yhden hinnan 90 minuutin aikana tehdyille matkoille, joten useamman matkustajan matkaa ei voi maksaa samalla lähimaksuvälineellä.

Jos maksat oman matkasi muulla maksutavalla, esimerkiksi matkakortilla tai Nysse Mobiililla, voit maksaa kaverisi kertalipun lähimaksulla. Lähimaksua voi tällä tavoin käyttää myös polkupyörästä tai muusta isosta kulkuvälineestä perittävän maksun maksamiseen.

Milloin minun kannattaa käyttää lähimaksua?

Lähimaksulla on kätevä ostaa kertalippu suoraan bussista tai Ratikasta satunnaisilla Nysse alueen matkoilla. Lähimaksua voi käyttää myös säännöllisesti Nyssellä matkustavat esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

Mitä jos maksukorttini ei toimi?

Käytä maksukortti lippulaitteen lukijassa vasta, kun olet valinnut laitteen näytöltä lähimaksutavan ja tarvittavat vyöhykkeet. Jos käytät maksukorttisi lukijassa ennen valintoja, laite ohjeistaa miten toimia.

Jos lippulaite ilmoittaa, korttisi toimintahäiriöstä, syynä voi olla:

  • Maksukortissasi ei ole lähimaksuominaisuutta.
  • Kortinluku ei jostain syystä onnistunut; näytä korttia lukijalaitteelle uudelleen.
  • Maksukorttisi on vanhentunut.
  • Maksukortillasi ei ole katetta.
  • Edellistä matkaasi ei ole jostain syystä veloitettu.
  • Maksukorttisi turvarajat ovat täynnä. Voit muuttaa turvarajan verkkopankissasi.

Lisätietoa

Nyssen asiakaspalvelu