Lähimaksu

Lähimaksu otetaan käyttöön Nyssen busseissa ja ratikoissa keväällä 2021

Pian voit maksaa matkasi kaikissa Nyssen busseissa ja ratikoissa myös pankki- ja luottokortin sekä mobiililaitteen lähimaksulla. 

Lähimaksulla voi maksaa yksittäisen kertamaksun, joka on samanhintainen kuin aikuisten mobiilikertalippu. Jos teet useamman matkan 90 minuutin aikana, sinulta veloitetaan vain yksi matka. Järjestelmä laskee automaattisesti sinulle edullisimman lipun tekemiesi matkojen perusteella.

Lähimaksupilotti

Lähimaksua testataan linjalla 15 Järvensivu - Ratina - Petsamo ja ratikan koeliikenteessä 10.5. alkaen.

Kokeile lähimaksulla maksamista 1 euron alennettuun hintaan!

Koekäytön aikana lähimaksulla maksetut A-B-vyöhykkeen matkat maksavat 1 euron. Jos teet 90 minuutin aikana useamman matkan, veloitetaan vain yksi matka. Koekäytön aikana vaihto-oikeus toimii linjan 15 ja ratikkaliikenteen välillä, muihin linjoihin lähimaksulla ostetulla lipulla ei ole vaihto-oikeutta. Ratikan koeliikenne edellyttää ennakkoilmoittautumisen. Alennettu hinta on voimassa 6.6.2021 asti. Yölisä peritään klo 00.00–04.40.

Matkakortilla tai mobiililipulla maksetut matkat toimivat kuten ennenkin. 

Linja 15 Järvensivu - Ratina - Petsamo.

Ennakkoilmoittautuminen ratikan koeliikenteeseen.

Testasitko lähimaksua? Miten sujui? Anna palautetta ›

Ohjeita lähimaksuun

Miten lähimaksu toimii?

1. Paina lukijalaitteen näytöltä lähimaksu-painiketta. 

2. Näytölle tulee tarjolle automaattisesti sen hetkinen ja seuraava vyöhyke. Halutessasi voit valita lisää vyöhykkeitä. Vyöhykkeet on valittava jokaisella matkustuskerralla.

3. Valintojen jälkeen näytä maksukorttia/-laitetta lippulaitteen vasemmalla puolella olevaan lukijaan. Laite ei kysy pin-koodia. 

4. Voit mennä istumaan, lippua ei tulostu.

Maksa matkasi lippulaitteella aina joukkoliikenteen kyytiin noustessasi. Järjestelmä laskee automaattisesti sinulle edullisimman lipun tekemiesi matkojen perusteella.

Mitkä maksukortit liikenteessä käyvät?

Lähimaksamiseen kelpaavat lähimaksuominaisuudella varustetut Visa, Mastercard ja Eurocard-maksukortit. Myös mobiililaitteisiin liitetyt maksukortit eli mobiililompakot, kuten ApplePay ja Google Pay, kelpaavat. Mobiililompakoita käyttäessä matkatietoja ei tällä hetkellä pääse tarkastelemaan asiakasportaalin kautta.

Käytä samaa maksukorttia tai mobiililaitetta jokaisella tekemälläsi matkalla, jotta veloitettava summa on oikea.

Minkä hintainen lähimaksu on?

Toistaiseksi lähimaksulla voi maksaa yksittäisen kertamaksun, joka on samanhintainen kuin aikuisten mobiilikertalippu. Yölisä peritään klo 00.00–04.40.

Hintakatto

Jos teet useamman matkan 90 minuutin aikana, sinulta veloitetaan edullisimman vaihtoehdon mukaan. Esimerkiksi jos matkustat 90 minuutin aikana matkat A–B ja B–C, sinulta veloitetaan kolmen vyöhykkeen matkan verran (A–C), joka on edullisempi kuin kaksi erillistä kahden vyöhykkeen matkaa. Järjestelmä laskee automaattisesti sinulle edullisimman lipun tekemiesi matkojen perusteella.

Perityt maksut ja tehdyt matkat voi tarkistaa jälkikäteen asiakasportaalista. Sieltä voi halutessaan myös tulostaa kuitin.

Voinko maksaa lähimaksulla myös kaverini matkan?

Toistaiseksi lähimaksulla voit maksaa vain oman matkasi. 

Milloin minun kannattaa käyttää lähimaksua?

Lähimaksu soveltuu hyvin satunnaiseen matkustamiseen. Jos teet useamman matkan 90 minuutin aikana, matkasta veloitetaan automaattisesti edullisimman vaihtoehdon mukaan.

Mitä jos korttini ei toimi?

Mikäli olet näyttänyt maksukorttia laitteelle ennen kuin olet valinnut vyöhykkeet, lukijalaite ilmoittaa ”Poista kortti lukijasta ja valitse vyöhykkeet”. Toimi silloin lukijalaitteen ohjeistuksen mukaisesti.  

Mikäli lukijalaite ilmoittaa, että korttisi ei toimi, voi tähän olla useita syitä. Esimerkiksi

  • Maksukortissasi ei ole lähimaksuominaisuutta.
  • Luku ei jostain syystä onnistunut; näytä korttia lukijalaitteelle uudelleen.
  • Maksukorttisi on vanhentunut.
  • Maksukortillasi ei ole katetta.
  • Edellistä matkaasi ei ole jostain syystä pystytty veloittamaan.
  • Maksukortin turvarajat ovat tulleet täyteen. Voit muuttaa turvarajojasi omassa verkkopankissasi.

Saanko kuitin matkasta?

Lukijalaite ei tulosta matkalippua. Perityt maksut ja tehdyt matkat voi tarkistaa jälkikäteen asiakasportaalista, jonne kirjaudutaan maksukortin tiedoilla. Palvelusta näkee tehdyt matkat ja niistä lähteneet veloitukset, sieltä voi myös tulostaa kuitin.

Mistä voin tarkastella tehtyjä matkoja ja veloituksia?

Perityt maksut ja tehdyt matkat voi tarkistaa jälkikäteen asiakasportaalista, jonne kirjaudutaan maksukortin tiedoilla. Palvelusta näkee tehdyt matkat ja niistä lähteneet veloitukset, sieltä voi myös tulostaa kuitin.

Linkki asiakasportaaliin.