Reittioppaan käyttöohje

Parhaat yhteydet matkallesi

Nyssen reittiopas tarjoaa kattavasti tietoa matkavaihtoehdoista ja aikatauluista Nyssen vyöhykkeillä. Reittiopas on helppokäyttöinen niin mobiililaitteella kuin kodin tai toimiston pöytäkoneellakin.

Sinun ei tarvitse asentaa erillistä sovellusta eikä palveluun tarvitse rekisteröityä. Palvelu hyödyntää sekä matkustajan että liikennevälineen paikannukseen perustuvaa reaaliaikaista tietoa. Aikataulut voivat siis muuttua, jos esimerkiksi bussi on myöhässä aikataulustaan.

Reittiopas toimii HSL:n ja Traficomin kehittämällä avoimen lähdekoodin Digitransit-reititysalustalla. Selainsuositus palvelulle on Google Chrome tai Mozilla Firefox.

Nyssen reittiopas

Matkustajalla on kädessään puhelin, jossa näkyy reittiopas. Taustalla kaksi bussia pysäkillä.

Vinkki

Tallenna reittioppaan osoite älypuhelimen kotivalikkoon. Näin palvelu on nopeasti saatavilla ja tekemäsi haut pysyvät reittioppaan muistissa.

Ohjeita

Matkahaku

Reittioppaan etusivun matkahaku etsii parhaat vaihtoehdot matkallesi.

 1. Anna reittioppaan paikantaa sijaintisi tai kirjoita lähtöpaikka hakukenttään.
 2. Syötä myös määränpää ja lähtöaika.

Saat hakutuloksiin useita reittiehdotuksia eri liikennevälineillä. Reittiehdotus näyttää kävelymatkat pysäkille sekä bussi- tai ratikkalinjojen osuudet. Vaihtoehtona voi olla myös juna tai pyöräily.

Reittiehdotuksista ensimmäinen on yleensä paras haun asetukset huomioiden. Kävelyn osalta reittiopas etsii ensisijaisesti turvallisia reittejä, jotka eivät edellytä kadun ylitystä. Reitillä voi olla myös polkuja tai epävirallisia reittejä, joilla ei välttämättä ole esimerkiksi talvikunnossapitoa.

Kohdistin klikkaa reittioppaan etusivun hakukenttää Syötä lähtöpaikka. Kädessä on puhelin, jossa näkyy hakutulokset.

Matkan vaiheet

Matka-aika sekä matkan sisältämät vaiheet on helppo hahmottaa hakutulosten reittijanalla. Voit vertailla reittiehdotuksia nopealla vilkaisulla ja valita niistä sopivimman.

Reittiehdotusta klikkaamalla näet kartan ja yksityiskohtaisempia tietoja matkasta. Jos matkaan sisältyy vaihtoyhteys, näet vaihtopisteen odotusajan sekä useampia vuoroja vaihtoyhteyksille. Tämä helpottaa matkan kulkua, jos esimerkiksi myöhästyt aiemmasta vuorosta.

Kohdistin klikkaa matkavaihtoehtoa. Kädessä olevassa puhelimessa näkyy karttakuva sekä matkan tietoja.

Vinkki

Näet matkahaussa myös sääennusteen. Olisiko vaikkapa pyöräily aurinkoisella säällä mukavampi vaihtoehto?

Matkahaun asetukset

Reittioppaassa on monia asetuksia, joilla voit vaikuttaa sinulle tarjottuihin reittiehdotuksiin. Voit tehdä omia asetuksia kävelyn, kulkuvälineiden ja esteettömyyden osalta.  Näiden lisäksi reittiopas huomioi hakutuloksissa

 • liikennevälineiden reaaliaikaiset ennusteet
 • kävelyetäisyydet lähtö- ja määränpäässä
 • vaihtojen määrät ja odotusajat.

Omia asetuksia voit säätää matkahaun tehtyäsi. 

Kohdistin valitsee reittioppaaseen lähtöajan sijaan perillä oloajan. Kädessä olevan puhelimen näytöllä on reittivaihtoehdot.

Vinkki

Jos matkaehdotukset eivät tunnu loogisilta, säädä lähtöaikaa tai kokeile sen sijaan Perillä-asetusta.

Sisältääkö matkaehdotus liikaa kävelyä? Säädä matkasi asetukset sinulle sopiviksi.

Omat asetukset

Voit asettaa sinulle sopivia matka-asetuksia matkahaun tehtyäsi. Avaa valinnat painikkeella Asetukset. Valinnat tulevat voimaan Asetukset suljettuasi ja pysyvät reittioppaan muistissa, kun käytät palvelua samalla laitteella.

Kävelynopeus: Valitse kävelynopeutesi sinulle sopivaksi. Valintoja on useita 2,5 km/h ja 8 km/h väliltä. Voit säätää kävelyosuudet myös minimiin valitsemalla Vältä kävelyä.

Liikennevälineet: Valitse sinulle sopivat liikennevälineet: bussi, ratikka tai lähijuna. Kaupunkipyörän voit valita pyöräilykaudella.

Omat kulkuvälineet: Valitse kulkuvälineet, joita voit käyttää matkallasi.

 • Polkupyörä: Valitse pyöräilytahdillesi sopiva nopeus ja aktivoi Liityntäpysäköinti.  Näin reittiopas opastaa sinulle pyöräilyyn sopivat reitit sekä pyöräparkit.
 • Auto: Valitsemalla Liityntäpysäköinti-asetuksen reittiopas ehdottaa sinulle sopivaa liityntäpysäköintipaikkaa, josta matka jatkuu mukavasti joukkoliikenteellä.

Esteettömyys: Jos sinulla on liikkuminen on sinulle haasteellista, aktivoi Pyörätuoli-asetus. Näin reittiopas tarjoaa matkallesi vain esteettömiä linjoja ja reittejä. 

Kohdistin valitsee reittioppaasta Vältä kävelyä, liikennevälineeksi on valittu juna. Kädessä olevan puhelimen näytöllä näkyy reittivaihtoehtoja junamatkoille.

Vinkki

Samalla laitteella tehdyt haut ja asetukset jäävät reittioppaan muistiin. Asetukset kannattaakin tarkistaa ja muuttaa esimerkiksi kesä- ja talvikeleille sopiviksi.

Lähipysäkit

Jos et halua tehdä matkahakua, vaan nähdä lähellä liikkuvien bussien, ratikoiden tai junien lähdöt, käytä reittioppaan etusivun lähipysäkkihakua. Sinun tarvitsee valita vain haluamasi liikenneväline ja reittiopas

 • näyttää sinua lähimmät pysäkit kartalla
 • opastaa kävelyreitin pysäkille kartalla ja
 • listaa lähettyvillä olevien pysäkkien aikataulut pysäkkikohtaisiin tauluihin. 
Kohdistin valitsee puhelimen näytöltä reittioppaassa Bussit ja lähipysäkit kartalla. Kädessä olevan puhelimen näytöllä näkyy Tesoman pysäkkialue kartalla.

Vinkki

Lähipysäkkihaku on kätevä, kun tiedät millä linjoilla pääset perille määränpäähäsi. Toiminnolla tarkistat nopeasti, miltä pysäkiltä lähtee vuoro johon vielä ehdit.

Pysäkkiaikataulut

Kun tiedät miltä pysäkiltä haluat lähteä, käytä etusivun suoraa hakua (lähipysäkkihaun alla):

 1. Kirjoita pysäkin nimi tai tunnus hakukenttään.
 2. Valitse hakuehdotuksista etsimäsi pysäkki.

Reittiopas avaa pysäkin tiedot ja näet pysäkin sijainnin kartalla.

 • Välilehdellä Juuri nyt näet pysäkin seuraavat lähdöt.
 • Välilehdellä Aikataulu näet suunnitelmallisen viikkoaikataulun. Jos haluat tarkastella linjan tulevia aikatauluja, valitse Aikataulu -välilehti ja vaihda päivämäärä.
 • Välilehdellä Häiriöt näet pysäkkiä koskevat tiedotteet.
Reittioppaan hakukenttään on kirjoitettu Kesk. Kohdistin klikkaa hakutulosta Keskustori C. Kädessä olevan puhelimen näytöllä on pysäkin Keskustori C aikataulut.

Vinkki

Tallenna suosikkipysäkkisi tähtikuviota klikkaamalla. Näin pysäkit löytyvät nopeasti, kun reittiopas ehdottaa niitä pysäkkihaussa ensimmäisinä.

Linjan reitti ja aikataulut

Kun tiedät millä linjalla haluat matkustaa, käytä etusivun suoraa hakua (lähipysäkkihaun alla):

 1. Kirjoita linjan nimi tai tunnus hakukenttään.
 2. Valitse hakuehdotuksista etsimäsi linja.

Reittiopas avaa linjan tiedot ja näet myös linjan reitin kartalla. Vaihda tarvittaessa linjan suunta linjatunnuksen alla olevasta kentästä.

 • Välilehdellä Pysäkit näet linjan pysäkit ja niiden seuraavat lähdöt.
 • Välilehdellä Aikataulut näet linjan aikataulut pysäkiltä pysäkille. Valitse viikonpäivä ja haluamasi lähtö- ja päätepysäkki.
 • Välilehdellä Häiriöt näet linjaa koskevat tiedotteet.

Jos linjan reitti on muuttumassa, uuden reitin voi valita reittivalikosta Tulevat reitit -otsikon alta.

Reittioppaan hakukenttään on kirjoitettu numero 8. Kohdistin klikkaa puhelimen näytöllä reittioppaan antamaan hakutulosta. Kädessä olevassa puhelimessa näkyy linjan 8 reitti.

Vinkki

Tallenna suosikkilinjasi tähtikuviota klikkaamalla. Näin linjat löytyvät nopeasti, kun reittiopas ehdottaa niitä haussa ensimmäisinä.

Häiriötiedotteet

Näet tietoa poikkeustilanteista valitsemalla linjan tai pysäkin ja sen jälkeen välilehden Häiriöt. Voimassa olevat tiedotteet voi tarkistaa myös palvelun päävalikosta.

Kohdistin klikkaa linjatiedoissa häiriökuvaketta. Kädessä olevan puhelimen näytöllä näkyy häiriötiedotteita.

Infoikoni Lisätietoa

Nyssen asiakaspalvelu