Tampereella kaupunkipyöräillään jälleen keväällä 2022

Tampereen kaupunkipyörät eli Sale-pyörät tarjoavat nopean tavan liikkua niin vapaa-ajalla kuin työ- ja asiointimatkoillakin. Pyörät löydät kaupunkipyöräasemilta laajan keskustan alueella. Käyttöä varten tarvitaan Tampereen kaupunkipyörät -sovellus, jolla rekisteröidytään kaupunkipyörien käyttäjäksi ja jolla maksetaan pyörän käytöstä. 

Kaupunkipyöräkausi 2021 on päättynyt. Kausi 2022 alkaa 15.4.2022. 

Tietoa kaupunkipyöristä

Kaupunkipyöräjärjestelmä

Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmä käynnistyi kesäkuussa 2021. Järjestelmään kuuluu 700 kaupunkipyörää ja noin 80 kaupunkipyöräasemaa. Kaupunkipyöräasemat sijoittuvat pääosin keskusta-alueelle ja raitiotielinjan varteen Kalevan alueelle. Kaupunkipyörät ovat osa Nysse-perhettä, ja järjestelmän kokonaisuuden organisoinnista vastaa Tampereen kaupunki.

Kaupunkipyörien käyttöä varten ladataan Tampereen kaupunkipyörät -sovellus, jolla rekisteröidytään kaupunkipyörien käyttäjäksi ja jolla maksetaan pyörän käytöstä. 

Kaupunkipyöräasemat

Kaikkiaan kaupunkipyöräjärjestelmään kuuluu 700 kaupunkipyörää ja noin 80 kaupunkipyöräasemaa.

Suurin osa asemista on fyysisiä asemia eli asemalla on kaupunkipyörille tarkoitetut telineet, joihin kaupunkipyörä palautettaessa lukitaan. Osa kaupunkipyöräasemista on niin sanottuja virtuaalisia asemia, jotka tunnistaa informaatiotaulusta. Virtuaalisilla asemilla riittää, että pyörä palautetaan lähelle informaatiotaulua.

Kaupunkipyöräkauden aikana ajantasainen tieto kaupunkipyöräasemien sijainnista löytyy Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta sekä Nyssen reittioppaasta.

Talvitauon ajaksi kaupunkipyöräasemista osa jätetään paikoilleen, osa rakenteista irrotetaan ja siirretään säilytykseen. Päätökset talvisäilytyksestä tehdään asemakohtaisesti talven kunnossapitotöiden sujuvuus huomioiden. 

Rekisteröityminen

Tampereen kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröidytään kaupunkipyöräsovelluksessa, jota tarvitaan myös kaupunkipyörien käyttämiseen. Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen voi ladata Google Play- ja App Store -sovelluskaupoista. Rekisteröityessä käyttäjä syöttää yhteystiedot ja maksukortin tiedot sekä hyväksyy käyttöehdot ja tietoturvakäytännöt. Sovelluksessa käyttäjä valitsee käyttöoikeuden haluamakseen ajaksi (päivä/viikko/kausi).

Hinnoittelu 

Kaupunkipyöriin voi ostaa käyttöoikeuden päiväksi (24 h), viikoksi (7 vrk) tai koko kaudeksi. Käyttöoikeus on voimassa heti ostohetkestä alkaen. 

Käyttöoikeuksiin sisältyy rajaton määrä 30 minuutin mittaisia matkoja. Mikäli kaupunkipyörää käytetään yhtäjaksoisesti pidempään kuin 30 minuuttia, veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu 1 € jokaiselta alkavalta 30 minuutilta.

Kaupunkipyörää saa käyttää yhtäjaksoisesti enintään 5 tuntia. Jos kaupunkipyörä on käytössä kauemmin kuin 5 tuntia, veloitetaan 80 euron viivästymismaksu.

Käyttöönotto

Käyttöjakson maksanut ja rekisteröitynyt käyttäjä voi käyttää vapaana olevia kaupunkipyöriä milloin vaan. Kaupunkipyöräasemat ja vapaana olevat kaupunkipyörät löytyvät helposti Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartan avulla. 

Vapaana oleva kaupunkipyörä otetaan käyttöön Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen avulla. Kaupunkipyörän lukossa on QR-koodi, joka luetaan sovelluksen QR-koodinlukijan avulla. Vaihtoehtoisesti kaupunkipyörän voi ottaa käyttöön syöttämällä kaupunkipyörän rungossa olevan tunnusnumeron kaupunkipyöräsovelluksessa. Kun kaupunkipyöräjärjestelmä on tunnistanut käyttöönoton, lukko antaa äänimerkin ja lukitus avautuu. Käyttäjä siirtää lukitustapin takarenkaan pinnojen välistä lukon sivussa olevaan säilytystilaan ajon ajaksi. Jos käyttöönotossa on ongelmia, yritä uudelleen tai valitse toinen pyörä.

Käyttäjä voi ajaa rajattoman määrän 30 minuutin kestoisia matkoja ilman lisämaksua. 

Kuvassa skannataan kaupunkipyörän lukossa oleva QR-koodi älypuhelimen ja sovelluksen avulla.

Palauttaminen

Käytön päätteeksi kaupunkipyörä palautetaan mille tahansa kaupunkipyöräasemalle.

Valitse sovelluksesta ”Lopeta matka” ja odota, että saat kuittauksen matkan päättymisestä. Jos palautus ei heti onnistu, yritä rauhassa uudestaan.

Fyysisellä asemalla eli asemalla, jolla on kaupunkipyörätelineet, kaupunkipyörä tulee palauttaa ja lukita punaisen lukkokaapelin avulla siististi telineeseen. Mikäli kaupunkipyöräaseman kaikki telineet ovat täynnä, kaupunkipyörän voi palauttaa aseman välittömään läheisyyteen lukitsemalla se joko telineeseen tai toiseen kaupunkipyörään.

Virtuaalisella asemalla riittää, että kaupunkipyörä palautetaan lukittuna lähelle informaatiotaulua. Kaupunkipyöräjärjestelmä tunnistaa GPS:n avulla, että kaupunkipyörä on oikealla alueella ja mahdollistaa kaupunkipyörän palauttamisen. Palautathan kaupunkipyörän siististi niin, ettei se haittaa muita liikkujia.

Kaupunkipyöräkauden aikana ajantasaisen tiedon asemien sijainneista saa Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta ja Nyssen reittioppaasta.

Kuvat: ©Pasi Tiitola.

Linkkejä ja lisätietoa

Lataa sovellus

Google Play
App Store

Kaupunkipyörien asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu on suljettu 15.4.2022 asti. 

Anna palautetta ›