Kaupunkipyörät

Kesällä kaupunkipyöräillään!

Kaupunkipyörät tarjoavat nopean tavan liikkua niin vapaa-ajalla kuin työ- ja asiointimatkoillakin. Pyörät löydät kaupunkipyöräasemilta laajan keskustan alueella. Käyttöä varten tarvitaan Tampereen kaupunkipyörät -sovellus, jolla rekisteröidytään kaupunkipyörien käyttäjäksi ja jolla maksetaan pyörän käytöstä. Sovellus julkaistaan sovelluskaupoissa kesäkuun alussa.

Ajantasainen tieto kaupunkipyöräjärjestelmän ja -palvelun yksityiskohdista päivitetään tälle sivulle.

Kaupunkipyörät käyttöön kesäkuussa

Nuori nainen ajaa kaupunkipyörällä Hämeensiltaa pitkin Tampereen keskustassa. Taustalla näkyy punainen ratikka. Kaupunkipyörät voidaan ottaa ajoon, kun Tampereen kaupunkipyörät -sovellus on ladattavissa ja pyörät ovat telineissä kaupunkipyöräasemilla. Tavoitteena on, että kaupunkipyörät saadaan käyttöön viikosta 23 alkaen.

Sale-pyörä-päivä siirtyy elokuulle

Kesäkuun alkuun suunniteltu lanseeraustapahtuma vaihtuu elokuussa 28.8. järjestettävään Sale-pyörä-päivään, jota vietetään kaupunkipyöräkauden aloitusajankohdasta riippumatta. Tapahtuman alkuperäinen ohjelma ja sijainti säilyvät ennallaan. Tapahtuman järjestää Pirkanmaan Osuuskauppa. Tutustu tapahtuman ohjelmaan osoitteessa www.salepyörä.fi.

Käyttöoikeus ja hinnasto

5 €/päivä (24 h) 
10 €/viikko (7 vrk) 
25 €/kausi (31.10. asti) 

Kaikki vaihtoehdot sisältävät rajattoman määrän korkeintaan 30 min matkoja. Käyttöoikeus alkaa maksuhetkestä. 

Jos käytät pyörää yli 30 minuuttia yhtäjaksoisesti, sinulta veloitetaan 1 €/30 min. Pyörän enimmäiskäyttöaika kerrallaan on 5 tuntia. Jos aika ylittyy, veloitetaan 80 euron viivästymismaksu. 

1. Lataa sovellus ja rekisteröidy

  1. Lataa Tampereen kaupunkipyörät -sovellus älypuhelimeesi sovelluskaupasta (Google Play tai App Store).
  2. Rekisteröidy käyttäjäksi sovelluksessa. Rekisteröitymiseen tarvitset yhteystietosi ja maksukorttisi tiedot.
  3. Osta käyttöoikeus (päivä, viikko tai kausi).

Huom. Maltathan odottaa vielä hetken, sovellus julkaistaan kesäkuun aikana.

2. Ota käyttöön

Avaa Tampereen kaupunkipyörät -sovellus ja skannaa kaupunkipyörän lukossa oleva QR-koodi sovelluksen avulla. Lukitus aukeaa ja matkasi voi alkaa.

Jos käyttöönotossa on ongelmia, yritä uudelleen tai valitse toinen pyörä.

Kuvassa skannataan kaupunkipyörän lukossa oleva QR-koodi älypuhelimen ja sovelluksen avulla.

3. Aja

Voit ajaa 30 minuuttia kerrallaan ilman lisämaksuja. Jos käytät pyörää yli 30 minuuttia, maksukortiltasi veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu. Pyörän enimmäiskäyttöaika kerrallaan on 5 tuntia. Tämän yli menevästä ajasta peritään 80 euron viivästymismaksu.

4. Palauta

  1. Palauta pyörä mille tahansa kaupunkipyöräasemalle.
  2. Kiepauta punainen vaijeri telineen ympäri ja kiinnitä se pyörän lukkoon. Jos asema on täynnä, voit lukita pyörän kiinni toiseen pyörään.
  3. Valitse sovelluksesta ”Lopeta matka” ja odota, että saat kuittauksen matkan päättymisestä. Jos palautus ei heti onnistu, yritä rauhassa uudestaan.

Tarkemmat palautusohjeet ›

Tietoa kaupunkipyöristä

Kaupunkipyöräjärjestelmä

Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmä käynnistyy kesäkuussa 2021. Ensimmäisenä vuonna kaupunkipyöräjärjestelmään kuuluu 700 kaupunkipyörää ja noin 70 kaupunkipyöräasemaa. Kaupunkipyöräasemat sijoittuvat keskusta-alueelle ja raitiotielinjan varteen Kalevan alueelle. Kaupunkipyörät ovat osa Nysse-perhettä, ja järjestelmän kokonaisuuden organisoinnista vastaa Tampereen kaupunki.

Kaupunkipyörien käyttöä varten ladataan Tampereen kaupunkipyörät -sovellus, jolla rekisteröidytään kaupunkipyörien käyttäjäksi ja jolla maksetaan pyörän käytöstä. 

Kaupunkipyöräasemat

Palvelun käynnistyessä käytössä ovat keskustan kaupunkipyöräasemat. Asemia otetaan käyttöön lisää heinäkuun aikana vaiheittain sitä mukaa kun pyörien määrä kasvaa. Kaikkiaan kaupunkipyöräjärjestelmään kuuluu 700 kaupunkipyörää ja noin 70 kaupunkipyöräasemaa.

Suurin osa asemista on fyysisiä asemia eli asemalla on kaupunkipyörille tarkoitetut telineet, joihin kaupunkipyörä palautettaessa lukitaan. Osa kaupunkipyöräasemista on niin sanottuja virtuaalisia asemia, jotka tunnistaa informaatiotaulusta. Virtuaalisen aseman alue on nähtävissä Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta. 

Ajantasainen tieto kaupunkipyöräasemien sijainnista löytyy Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta.

Kuvassa sinisellä merkityt kaupunkipyöräasemat ovat käytössä lanseerauksesta alkaen, violetilla merkityt asemat avataan vaiheittain heinäkuun aikana. 

Kaupunkipyöräasemat Tampereen keskusta-alueen kartalle merkittynä. Sinisellä merkityt asemat ovat käytössä lanseerauksesta alkaen, violetilla merkityt asemat avataan heinäkuun aikana.

Rekisteröityminen

Tampereen kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröidytään kaupunkipyöräsovelluksessa, jota tarvitaan myös kaupunkipyörien käyttämiseen. Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen voi ladata Google Play- ja App Store -sovelluskaupoista. Rekisteröityessä käyttäjä syöttää yhteystiedot ja maksukortin tiedot sekä hyväksyy käyttöehdot ja tietoturvakäytännöt. Sovelluksessa käyttäjä valitsee käyttöoikeuden haluamakseen ajaksi (päivä/viikko/kausi).

Tampereen kaupunkipyörät -sovellus julkaistaan sovelluskaupoissa kesäkuun alussa.

Hinnoittelu 

Kaupunkipyöriin voi ostaa käyttöoikeuden päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Päivän (24 h) käyttöoikeus maksaa 5 euroa, viikon (7 vrk) 10 euroa ja kauden (31.10. asti) 25 euroa. Käyttöoikeus on voimassa heti ostohetkestä alkaen. 

Käyttöoikeuksiin sisältyy rajaton määrä 30 minuutin mittaisia matkoja. Mikäli kaupunkipyörää käytetään yhtäjaksoisesti pidempään kuin 30 minuuttia, veloitetaan lisämaksu. Lisämaksu on 1 euro jokaiselta alkavalta 30 minuutilta. Kaupunkipyörää saa käyttää yhtäjaksoisesti enintään 5 tuntia. Jos kaupunkipyörä on käytössä kauemmin kuin 5 tuntia, veloitetaan 80 euron viivästymismaksu.

Käyttöönotto

Käyttöjakson maksanut ja rekisteröitynyt käyttäjä voi käyttää vapaana olevia kaupunkipyöriä milloin vaan. Kaupunkipyöräasemat ja vapaana olevat kaupunkipyörät löytyvät helposti Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartan avulla. 

Vapaana oleva kaupunkipyörä otetaan käyttöön Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen avulla. Kaupunkipyörän lukossa on QR-koodi, joka luetaan sovelluksen QR-koodinlukijan avulla. Vaihtoehtoisesti kaupunkipyörän voi ottaa käyttöön syöttämällä kaupunkipyörän rungossa olevan tunnusnumeron kaupunkipyöräsovelluksessa. Kun kaupunkipyöräjärjestelmä on tunnistanut käyttöönoton, lukko antaa äänimerkin ja lukitus avautuu. Käyttäjä siirtää lukitustapin takarenkaan pinnojen välistä lukon sivussa olevaan säilytystilaan ajon ajaksi. Jos käyttöönotossa on ongelmia, yritä uudelleen tai valitse toinen pyörä.

Käyttäjä voi ajaa rajattoman määrän 30 minuutin kestoisia matkoja ilman lisämaksua. 

Kuvassa skannataan kaupunkipyörän lukossa oleva QR-koodi älypuhelimen ja sovelluksen avulla.

Palauttaminen

Käytön päätteeksi kaupunkipyörä palautetaan mille tahansa kaupunkipyöräasemalle. Ajantasaisen tiedon asemien sijainneista saa Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta.

Fyysisellä asemalla eli asemalla, jolla on kaupunkipyörätelineet, kaupunkipyörä tulee palauttaa ja lukita punaisen lukkokaapelin avulla siististi telineeseen. Mikäli kaupunkipyöräaseman kaikki telineet ovat täynnä, kaupunkipyörän voi palauttaa aseman välittömään läheisyyteen lukitsemalla se joko telineeseen tai toiseen kaupunkipyörään.

Virtuaalisella asemalla riittää, että kaupunkipyörä palautetaan lukittuna lähelle informaatiotaulua. Kaupunkipyöräjärjestelmä tunnistaa GPS:n avulla, että kaupunkipyörä on oikealla alueella ja mahdollistaa kaupunkipyörän palauttamisen. Palautathan kaupunkipyörän siististi niin, ettei se haittaa muita liikkujia.

Jos palautus ei heti onnistu, yritä rauhassa uudestaan.

 

Kuvat: ©Pasi Tiitola.