Usein kysyttyä kaupunkipyöristä

Olemme koonneet alle usein esitettyjä kysymyksiä kaupunkipyöristä sekä vastaukset kysymyksiin. Toivottavasti saat näiden avulla avun ongelmaasi. Jos kuitenkin käy niin, että ongelmasi ei ratkea, otathan yhteyttä kaupunkipyörien asiakaspalveluun.

Huomaathan, että kaupunkipyörien puhelinpalvelu on suljettu 2.11.2023–14.4.2024.

Usein kysytyt kysymykset

Missä voin rekisteröityä kaupunkipyörien käyttäjäksi?

Kaupunkipyörien käyttäjäksi voit rekisteröityä Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksessa. Sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista (Google Play ja App Store).

Olen rekisteröitynyt – kuinka saan kaupunkipyörän käyttööni?

Mene kaupunkipyöräasemalla olevan vapaan kaupunkipyörän luokse. Avaa Tampereen kaupunkipyörät -sovellus ja paina näytön alalaidassa olevaa kuvaketta. Skannaa sovelluksen QR-koodinlukijalla kaupunkipyörän lukossa oleva QR-koodi lukituksen avaamiseksi. Vaihtoehtoisesti voit ottaa kaupunkipyörän käyttöön valitsemalla kaupunkipyöräaseman sovelluksen kartalta, jolloin avautuu lista asemalla olevista kaupunkipyöristä. Listalta valitaan haluttu pyörä, jonka tunnistaa pyörän rungossa näkyvän numerosarjan avulla. Lukitus aukeaa ja matka voi alkaa.

Puhelimen Bluetooth-yhteys ja sijaintitieto pitää olla päällä.

Miten kaupunkipyörän käyttö maksetaan?

Kun rekisteröidyt kaupunkipyörien käyttäjäksi Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksessa, sinun tulee syöttää maksukorttisi tiedot ja valita käyttöoikeusjakso päiväksi (24 h), kuukaudeksi (30 vrk) tai koko kaudeksi (31.10. asti). Valitsemasi käyttöoikeusjakso veloitetaan maksukortiltasi heti. Kaikkiin käyttöoikeusjaksoihin sisältyy rajaton määrä 60 minuutin kestoisia matkoja.

Mahdolliset muut maksut, kuten lisämaksut yli 60 minuutin matkoista tai 80 euron viivästysmaksu viiden tunnin maksimikäyttöajan ylittyessä, veloitetaan tarpeen vaatiessa suoraan maksukortilta, jonka tiedot olet syöttänyt kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröitymisen yhteydessä.

Kaupunkipyörien hinnasto

Onko palvelussa ikärajaa?

Voit käyttää kaupunkipyöriä, jos olet vähintään 15-vuotias.

Kuinka pitkään saan ajaa kaupunkipyörällä?

Kaikkiin käyttöoikeusjaksoihin sisältyy rajaton määrä 60 minuutin kestoisia matkoja. Jos käytät kaupunkipyörää yhtäjaksoisesti yli 60 minuuttia, maksukortiltasi veloitetaan lisämaksuna yksi euro jokaiselta alkavalta 30 minuutilta.

Yhtäjaksoisen käytön yläraja on viisi tuntia. Jos aika ylittyy, sinulta veloitetaan lisämaksujen lisäksi 80 euron viivästysmaksu.

Voinko ajaa kaupunkipyörillä monta matkaa peräkkäin?

Kaupunkipyörillä tehtävien matkojen määrää ei ole rajoitettu. Kaikkiin käyttöoikeusjaksoihin sisältyy rajaton määrä 60 minuutin kestoisia matkoja. Jos haluat, voit ajaa kaupunkipyörällä yhtäjaksoisesti 60 minuuttia, palauttaa kaupunkipyörän ja ottaa sen jälkeen saman tai uuden kaupunkipyörän heti uudelleen käyttöösi.

Missä saan ajaa kaupunkipyörällä?

Kaupunkipyörillä saa ajaa Tampereen sisäisiä matkoja.

Aja kaupunkipyörällä vain pyörätiellä tai ajoradalla. Jalkakäytävällä kaupunkipyörää on talutettava.

Liikennesäännöt (Traficom)

Pitääkö minun käyttää kypärää, kun ajan kaupunkipyörällä?

Kaupunkipyörällä ajettaessa tulee noudattaa liikennesääntöjä: tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän on ajon aikana yleensä käytettävä suojakypärää.

Kaupunkipyöräpalvelussa ei ole tarjolla yhteiskäyttöisiä kypäriä, mutta voit hyvin kuljettaa mukanasi omaa kypärää.

Miten kaupunkipyörä palautetaan?

Kun haluat lopettaa matkasi, palauta kaupunkipyörä mille tahansa kaupunkipyöräasemalle. Kiepauta vaijeri telineen ympäri ja työnnä lukkosalpa palauttamasi kaupunkipyörän pinnojen välistä sen lukkopesään. Lopeta matka sovelluksessa. Kaupunkipyörä on oikein palautettu, kun saat vahvistuksen matkan päättymisestä.

Jos tulet täydelle kaupunkipyöräasemalle, jossa jokainen teline on jo käytössä, voit palauttaa kaupunkipyörän lukitsemalla sen kiinni toiseen kaupunkipyörään tai asemarakenteisiin.

Virtuaalisella kaupunkipyöräasemalla eli asemalla, jossa ei ole telineitä, voit palauttaa kaupunkipyörän viemällä sen mahdollisimman lähelle virtuaaliaseman informaatiotaulua ja lukitsemalla kaupunkipyörän työntämällä lukkosalvan pinnojen välistä lukkopesään. Myös virtuaalisella asemalla matka tulee lopettaa sovelluksessa.

Mihin voin ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa?

Ongelmatilanteissa voit tehdä vikailmoituksen osoitteessa Nyssen verkkosivuilla. Lisäksi kiireisissä ongelmatilanteissa sinua auttaa kaupunkipyörien asiakaspalvelu puhelimitse numerossa 03 4109 1001. Puhelut ja jonotus ovat maksullisia (mpm/pvm). Asiakaspalvelu on auki ma–pe klo 8–18 ja la–su klo 10–15.

Kaupunkipyörien palautteet

Mitä teen, jos valitsemani kaupunkipyörä on viallinen?

Palauta kaupunkipyörä takaisin telineeseen ja tee vikailmoitus Nyssen verkkosivuilla tai ilmoita viasta kaupunkipyörien asiakaspalveluun puhelimitse numeroon 03 4109 1001. Puhelut ja jonotus ovat maksullisia (mpm/pvm). Kaupunkipyörien ylläpitotiimi seuraa kaupunkipyörien kuntoa jatkuvasti sekä huoltaa ja korjaa niitä tarvittaessa. Viallisella kaupunkipyörällä ajaminen ei ole sallittua.

Kaupunkipyörien palautteet

Mitä teen, jos kaupunkipyörä varastetaan minulta?

Ilmoita varkaudesta heti kaupunkipyörien asiakaspalveluun ja tee kahden vuorokauden kuluessa rikosilmoitus, josta toimitat kopion kaupunkipyörien asiakaspalveluun. Tällöin sinulta ei vaadita korvausta kaupunkipyörästä. Pitämällä asianmukaisesti huolta kaupunkipyörästä ennaltaehkäiset varkaudet ja muun ilkivallan.

Mitä teen, jos joudun onnettomuuteen kaupunkipyörällä?

Toimi ensin kuin missä tahansa liikenneonnettomuudessa. Ilmoita tämän jälkeen tapahtuneesta kaupunkipyörien asiakaspalveluun.

En muista sovelluksen salasanaa, miten uusin sen?

Voit uusia salasanan sovelluksella. Tarvittaessa ota yhteyttä kaupunkipyörien asiakaspalveluun.

Unohdin omaisuuttani kaupunkipyörän koriin tai kaupunkipyöräasemalle. Mistä voin tiedustella löytötavaroita?

Löytötavarat toimitetaan Pirkanmaan löytötavaratoimistoon.

Pirkanmaan Löytötavaratoimisto
Suvantokatu 10, 33100 Tampere
0600 300 758 (alk. 2,18 €/min+pvm)

Mikä on kaupunkipyörä?

Kaupunkipyörä on lyhyisiin matkoihin tarkoitettu yhteiskäyttöpyörä. Kaupunkipyörien käyttäjäksi voi rekisteröityä Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksessa. Rekisteröitymisen yhteydessä sinun tulee syöttää maksukorttisi tiedot ja valita käyttöoikeusjakso päiväksi (24 h), kuukaudeksi (30 vrk) tai koko kaudeksi (31.10. asti). Valitsemasi käyttöoikeusjakso veloitetaan maksukortiltasi heti. Kaikkiin käyttöoikeusjaksoihin sisältyy rajaton määrä 60 minuutin pyörämatkoja. Pienestä lisämaksusta voit reissata pyörällä pidempäänkin, kuitenkin enintään viisi tuntia kerrallaan. Käytön jälkeen kaupunkipyörä palautetaan kaupunkipyöräasemalle.

Kuinka paljon kaupunkipyöriä ja kaupunkipyöräasemia on?

Kaudella 2023 Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmässä on 700 kaupunkipyörää ja 110 asemaa.

Kuka vastaa kaupunkipyöräjärjestelmästä?

Kaupunkipyöräjärjestelmästä vastaa Tampereen kaupunki. Palvelun ylläpidosta vastaa Tampereen Sarka Oy. Kaupunkipyörien markkinointia ja brändäystä tehdään yhteistyössä Nyssen ja Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa.

Kuka maksaa kaupunkipyöräjärjestelmän?

Järjestelmän tilaaja on Tampereen kaupunki. Kustannuksia katetaan käyttäjämaksuilla sekä mainostuloilla.

Kenen valmistamia kaupunkipyörät ovat?

Kaupunkipyörien valmistaja on Oyama Bicycle (Taicang) Co., Ltd.

Millaiset ominaisuudet kaupunkipyörässä on?

Kaupunkipyörässä on kolme vaihdetta, käsijarrut ja valkoinen etuvalo edessä ja punainen huomiovalo takana. Valot ovat aina päällä, kun kaupunkipyörällä ajetaan. Lisäksi kaupunkipyörässä on etukori, säädettävä satula ja soittokello. Lukko sijaitsee takarenkaassa. Pyörän numero löytyy rungosta takarenkaan kohdalta.

Mitä tapahtuu, jos joku kaupunkipyöräasema ruuhkautuu tai tyhjenee?

Ylläpitotiimi seuraa asemien tilannetta ja tarvittaessa siirtää kaupunkipyöriä asemalta toiselle tähän tarkoitettujen autojen avulla. Ruuhka-aikoina voi kuitenkin tulla välillä tilanteita, joissa jokin kaupunkipyöräasema täyttyy tai tyhjenee hetkellisesti. Ylläpitotiimi reagoi täysiin ja tyhjiin asemiin aina mahdollisimman nopeasti.