Joukkoliikenne kuuluu kaikille ja teemme parhaamme, että sitä olisi myös kaikkien helppo käyttää. Valtaosa busseista on matalalattiaisia. Ratikkapysäkit on rakennettu raitiovaunun lattiatasolle, joten siirtyminen on esteetöntä. Laiturin ja vaunun väli on vain 4 cm.

Sisäänkäynnin lähettyviltä on varattu istumapaikkoja ensisijaisesti erityisryhmille, kuten ikääntyneille, liikunta- ja aistirajoitteisille sekä raskaana oleville. Paikat on useimmiten merkitty kuvakkeella. Vaikka paikkaa ei olisi merkitty, on kohteliasta antaa istumapaikka sitä enemmän tarvitsevalle.

Liikennevälineissä on painikkeet apu- ja kulkuvälineiden käyttäjille, joiden avulla kuljettaja voi huomioida avuntarpeen. Bussia voidaan laskea lähemmäs pysäkin reunaa ja ovia voidaan pitää auki pidempään. Ratikka pysähtyy automaattisesti joka pysäkillä, mutta erityisryhmien painikkeita käyttämällä ovet pysyvät pidempään auki.

Liikuntarajoitteiset

Pyörätuolia käyttävä matkustaja ja tämän saattaja sekä rollaattoria käyttävä matkustaja saa matkustaa bussissa ja ratikassa maksutta (kokoon taitettuna rollaattori ei oikeuta ilmaiseen matkaan).

Bussin kyytiin on turvallisinta nousta apuvälineiden kanssa keskiovesta. Bussissa on ramppi, jonka avaamiseen voi pyytää apua kuljettajalta tai muilta matkustajilta. Ratikan kyytiin pääsee esteettömästi, sillä pysäkit ovat raitiovaunun lattiatasolla. Rollaattorin käyttäjän tulee huolehtia, että väline pysyy paikoillaan matkan ajan.

Sähköpyörätuoleja kuljetetaan vain pyörätuolikuvakkeella merkityissä busseissa. Sähköskoottereita tai -mopoja ei kuljeteta busseissa turvallisuussyistä.

Varaudu ruuhka-aikoihin

Varauduthan, että erityisryhmien paikat voivat olla jo täynnä, sillä tilat apu- ja kulkuvälineille ovat rajalliset. Kyytiin noustaan saapumisjärjestyksessä ja erilaisia asiakasryhmiä ei ole priorisoitu.

Ruuhkaisinta on arkisin kello 7-9 ja 14-18. Seuraavan vuoron saapumisen voi tarkistaa reittioppaasta.

Reittiopas ›