Yhdenvertaisuus joukkoliikenteessä

Joukkoliikenne kuuluu kaikille ja teemme parhaamme, että sitä olisi myös kaikkien helppo käyttää. Valtaosa busseista on matalalattiaisia. Ratikkapysäkit rakennetaan raitiovaunun lattiatasolle, joten siirtyminen on esteetöntä. Laiturin ja vaunun väli on vain 4 cm.

Liikennevälineissä on painikkeet apu- ja kulkuvälineiden käyttäjille, joiden avulla kuljettaja voi huomioida avuntarpeesi. Bussia voidaan laskea lähemmäs pysäkin reunaa ja ovia voidaan pitää auki pidempään. Ratikka pysähtyy automaattisesti joka pysäkillä. Erityisryhmien painikkeita käyttämällä ovet pysyvät pidempään auki.

Työ- ja koulumatkaliikenteen aikoihin klo 7-9 ja 14-18 on hyvä varautua siihen, ettei ensimmäiselle mahdolliselle vuorolle mahdu apu- tai kulkuvälineen kanssa, sillä tilat välineille ovat rajalliset. Kyytiin noustaan saapumisjärjestyksessä ja erilaisia asiakasryhmiä ei ole priorisoitu. Seuraavan vuoron saapumisen voi tarkistaa reittioppaasta.

Erityisryhmät

Sisäänkäynnin lähettyviltä on varattu istumapaikkoja ensisijaisesti erityisryhmille, kuten ikääntyneille, liikunta- ja aistirajoitteisille sekä raskaana oleville. Paikat on useimmiten merkitty kuvakkeella. Vaikka paikkaa ei olisi merkitty, on kohteliasta antaa istumapaikka sitä enemmän tarvitsevalle.

Pyörätuolit ja rollaattorit

Pyörätuolin kanssa voi kyytiin nousta maksutta. Myös saattajan matka on maksuton, jos määränpää on yhteinen. Bussin keskiovella on ramppi, jonka avaamiseen ja sulkemiseen voi pyytää apua kuljettajalta tai muilta matkustajilta.

Rollaattorin kanssa voi bussin kyytiin nousta etu- tai keskiovelta. Matka on kuitenkin maksettava normaalisti. 9.8.2021 alkaen myös rollaattorin kanssa kyytiin voi nousta maksutta. Sähkömopoja ja -skoottereita ei voida kuljettaa turvallisuussyistä.

Lastenvaunut ja -rattaat

Lukitse vaunut tai rattaat aina jarruilla. Varmista vaunuista kiinni pitämällä etteivät ne pääse kaatumaan. Lapsen tulee olla vaunuissa tai rattaissa kyytiin noustessa sekä matkan aikana turvallisuussyistä.

Bussin kyytiin saa vaunujen ja -rattaiden kanssa nousta maksutta. Maksuttomuuden perusteena on lapsen turvallisuus - näin lasta ei tarvitse jättää maksamisen ajaksi yksin. Aseta vaunut tai rattaat niiden oikea kylki menosuuntaa kohti, välittömästi etupenkkirivistön taakse (tai seuraavaksi jo kyydissä olevien rattaiden tai pyörätuolin viereen). Penkkien selkämykset suojaavat lasta äkkijarrutuksissa.