Joukkoliikenne kuuluu kaikille ja teemme parhaamme, että sitä olisi myös kaikkien helppo käyttää. Valtaosa busseista on matalalattiaisia. Ratikkapysäkit on rakennettu raitiovaunun lattiatasolle, joten siirtyminen on esteetöntä. Laiturin ja vaunun väli on vain 4 cm.

Sisäänkäynnin lähettyviltä on varattu istumapaikkoja ensisijaisesti erityisryhmille, kuten ikääntyneille, liikunta- ja aistirajoitteisille sekä raskaana oleville. Paikat on useimmiten merkitty kuvakkeella. Vaikka paikkaa ei olisi merkitty, on kohteliasta antaa istumapaikka sitä enemmän tarvitsevalle.

Liikennevälineissä on painikkeet apu- ja kulkuvälineiden käyttäjille, joiden avulla kuljettaja voi huomioida avuntarpeen. Bussia voidaan laskea lähemmäs pysäkin reunaa ja ovia voidaan pitää auki pidempään. Ratikka pysähtyy automaattisesti joka pysäkillä, mutta erityisryhmien painikkeita käyttämällä ovet pysyvät pidempään auki.

Liikuntarajoitteiset

Pyörätuolia käyttävä matkustaja ja tämän saattaja sekä rollaattoria käyttävä matkustaja saa matkustaa bussissa ja ratikassa maksutta.

Bussin kyytiin noustaan apuvälineiden kanssa keskiovesta. Bussissa on ramppi, jonka avaamiseen voi pyytää apua kuljettajalta tai muilta matkustajilta. Ratikkan kyytiin pääsee esteettömästi, sillä pysäkit ovat raitiovaunun lattiatasolla. Rollaattorin käyttäjän tulee huolehtia, että väline pysyy paikoillaan matkan ajan.

Sähköpyörätuoleja kuljetetaan vain pyörätuolikuvakkeella merkityissä busseissa. Sähköskoottereita tai -mopoja ei kuljeteta busseissa turvallisuussyistä.

Lastenvaunut ja -rattaat

Lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa matkustavalta ei peritä maksua. Perusteena maksuttomuuteen on lapsen turvallisuus eli lasta ei tarvitse jättää yksin maksamisen ajaksi. Myös muut mukana olevat 0-6-vuotiaat lapset saavat matkustaa maksutta.

Lapsen tulee olla vaunuissa tai rattaissa kyytiin noustessa sekä matkan aikana turvallisuussyistä. 

  • Vaunupaikat on merkitty ratikassa sekä ulko- että sisäpuolella.
  • Bussissa vaunujen paikka on bussin keskiosassa. Aseta vaunut niiden oikea kylki bussin menosuuntaa kohti, etupenkkiriviston taakse.
  • Lukitse vaunut tai rattaat aina jarruilla. Pidä vaunuista tai rattaista kiinni ja varmista, etteivät ne pääse kaatumaan.
  • Käytä vaunupainiketta, jotta kuljettaja voi huomioida turvallisen kyytiin tulon ja poistumisen.

Tyhjät vaunut tai rattaat eivät oikeuta maksuttomaan matkaan.

Varaudu ruuhka-aikoihin

Varauduthan, että erityisryhmien paikat voivat olla jo täynnä, sillä tilat apu- ja kulkuvälineille ovat rajalliset. Kyytiin noustaan saapumisjärjestyksessä ja erilaisia asiakasryhmiä ei ole priorisoitu.

Ruuhkaisinta on arkisin kello 7-9 ja 14-18. Seuraavan vuoron saapumisen voi tarkistaa reittioppaasta.

Reittiopas ›