Lastenvaunujen ja -rattaiden kanssa voi kyytiin nousta maksutta. Maksuttomuuden perusteena on lapsen turvallisuus - näin lasta ei tarvitse jättää yksin maksamisen ajaksi. Maksuttomuus edellyttää, että lapsi matkustaa rattaissa tai lastenvaunuissa koko matkan ajan.  Matka on maksuton myös mukana oleville alle 7-vuotiaille lapsille.

Käytä vaunupainiketta

Vaunupainiketta painamalla kuljettaja voi avustaa kyytiin nousemistasi tai kyydistä poistumistasi kallistamalla bussia tai pitämällä raitiovaunun ovia pidempään auki. Ratikkapysäkit rakennetaan vaunun lattiatasolle, joten sisään siirtyminen on esteetöntä  - laiturin ja vaunun väli on vain 4 cm. Valtaosa busseista on matalalattiaisia.

Huolehdi lapsesta koko matkan ajan

Vaunut asetetaan bussissa niiden oikea kylki menosuuntaa kohti, välittömästi etupenkkirivistön taakse (tai seuraavaksi jo kyydissä olevien rattaiden tai pyörätuolin viereen). Penkkien selkämykset suojaava lasta äkkijarrutuksissa. Ratikassa vaunupaikat on merkitty oven yläpuolella ja sisätiloissa kuvakkeilla.

Lukitse vaunut tai rattaat jarruilla, pidä niistä kiinni ja varmista etteivät ne pääse kaatumaan.  Suosittelemme, että lapsi matkustaa turvallisuuden vuoksi rattaissa tai lastenvaunuissa koko matkan ajan. Tämä on myös maksuttomuuden edellytys.

Varaudu ruuhka-aikoihin

Varauduthan siihen, että kyytiin ei välttämättä mahdu, sillä tilat vaunuille ja rattaille ovat rajalliset. Kyytiin noustaan saapumisjärjestyksessä, erilaisia kulku- ja apuvälineitä ei ole priorisoitu. Seuraavan vuoron saapumisen voi tarkistaa reittioppaasta.

Reittiopas ›