Ratikka

Ratikka on täsmällinen ja mukava tapa matkustaa

Raitiotietä alettiin rakentaa Tampereelle vuoden 2017 alussa. Palvelu käynnistyi elokuussa 2021 ja ratikat ovat jo ahkerassa käytössä. Linja 1 liikennöi Kaupin kampukselta Sorin aukiolle ja linja 3 Hervannasta Santalahteen. Molempien linjojen reitit kulkevat Tampereen rautatieaseman kautta.

Linjan 3 reitti Pyynikintorilta Santalahteen otettiin käyttöön 7.8.2023. Lentävänniemeen asti aletaan liikennöidä vuonna 2025. Länteen levittyvä raitiotie tuo mukanaan muutoksia myös bussilinjastoon. Läntisten bussilinjojen päivitys suunniteltiin yhdessä alueen asukkaiden kanssa.

Ratikka Hämeenkadulla kesäisessä maisemassa. Kuvan on ottanut Pasi Tiitola.

Ratikan tekijät

Ratikka on osa Nyssen joukkoliikennejärjestelmää. Matkat maksetaan Nyssen lipuilla ja samat matkaohjeet esimerkiksi lastenvaunuista sekä apu- ja kulkuvälineistä pätevät niin ratikassa kuin busseissakin. Aikataulut löydät Nyssen aikataulupalveluista ja neuvoja matkustamiseen saat Nyssen asiakaspalvelusta.

Raitiotiejärjestelmän suunnittelu, kalustohankinnat, liikennöinti sekä radan rakentaminen ja kunnossapito hoidetaan allianssimallilla. Tampereen Ratikan allianssiperheeseen kuuluvat Tampereen Raitiotie Oy, Raitiotieallianssi, Liikennöintiallianssi, Kunnossapitoallianssi sekä Tampereen kaupunki. 

Tampereen Ratikan verkkosivut

Matkustaja poistuu ratikasta polkupyörän kanssa.

Reitit ja palveluajat

Ratikat palvelevat pääosan päivästä noin 7 minuutin vuorovälillä. Linja 3 ajaa yövuoroja 30 minuutin välein. Aikataulut löytyvät Nyssen reittioppaasta sekä aikataulupalvelusta.

Linja 1

Kaupin kampus - Tays - Hippos - Kalevan kirkko - Sammonaukio - Tulli - Rautatieasema - Koskipuisto - Sorin aukio

  • Maanantaista perjantaihin kello 5-22
  • Lauantaisin 7-22
  • Sunnuntaisin 9-22

Vaihtoyhteydet Kaupin kampuksella: 16 Irjala, 17 Vehmainen, 18 Atala ja 41 Kangasala.

Linja 3

Hervantajärvi - Etelä-Hervanta - Hervannan kampus - Hervantakeskus - Opiskelija - Pohjois-Hervanta - Hallila - Turtola - Hakametsä - Kalevanrinne - Uintikeskus - Kaleva - Sammonkatu - Tulli - Rautatieasema - Koskipuisto - Keskustori - Tuulensuu - Pyynikintori - Särkänniemi - Tikkutehdas - Santalahti

  • Maanantaista torstaihin kello 05-01
  • Perjantaisin ja lauantaisin kello 04-03
  • Sunnuntaisin kello 04-00

Nyssen reittiopas

Vahvista lippusi voimassaolo jokaisella matkallasi

Ratikassa on käytössä Nyssen maksujärjestelmä eli voit käyttää samoja lippuja niin raiteilla kuin bussissakin. Käytössäsi on useita maksutapoja: lähimaksu, matkakortti, mobiililippu ja ennakkokertalippu.

Ratikassa lippulaitteet löytyvät kaikilta ovilta. Ilman vahvistettua lippua tai matkustusoikeutta matkustavalle voidaan määrätä tarkastusmaksu 80 €.

Matkan maksaminen

Ratikka on esteetön

Pysäkit on rakennettu katutasolle, joten vaunuun on helppo siirtyä apuvälineiden kanssa. Lippulaitteet löytyvät kaikilta ovilta.

Kyyti on tasaista, mutta vaunu voi hieman nytkähtää liikkeelle lähtiessään. Tukea saat tangoista tai katosta roikkuvista lenkeistä. Erityisryhmän paikka tai istuin on kohteliasta antaa sitä enemmän tarvitsevalle.

Pyörätuolin ja rollaattorin käyttäjät sekä lastenvaunujen kanssa matkustavat saavat matkustaa ratikassa maksutta. Myös lemmikkieläimet ovat tervetulleita. Polkupyörälle on ratikassa oma paikkansa, mutta sille on ostettava oma kertalippu, jos pyöräilijä on täyttänyt 7 vuotta.

Esteettömyys

Ratikan häiriöt

Ratikan palvelu voi keskeytyä esimerkiksi ratavaurion tai vaunun teknisen vian vuoksi. Häiriön aikana voit jatkaa matkaasi bussilla. Etsi lähimmät pysäkit ja vaihtoehtoinen matka reittioppaasta.

Jos häiriö pitkittyy, palvelu voidaan korvata ratikkareiteillä kulkevilla busseilla 18R, 7R tai 3R. Bussit pysähtyvät punaisilla tunnuksilla merkityillä bussipysäkeillä, ei ratikkapysäkeillä. Pysäkit löytyvät ratikkapysäkkien lähituntumasta.

Santalahden ja Pyynikintorin välisellä reitillä ei toistaiseksi ole erillistä korvaavaa bussia. Samalla reitillä kulkevat bussilinjat 9, 19 ja 82.

Poikkeustilanteet