Ratikka

Ratikka on täsmällinen ja mukava tapa matkustaa

Raitiotietä alettiin rakentaa Tampereelle vuoden 2017 alussa. Palvelu käynnistyi elokuussa 2021 ja ratikat ovat jo ahkerassa käytössä. Linja 1 liikennöi Kaupin kampukselta ja  linja 3 Hervannasta rautatieaseman kautta Tampereen keskustaan.

Rataa jatketaan parhaillaan länteen. Uusi rataosuus Pyynikintorilta Santalahteen saadaan käyttöön vuonna 2023. Lentävänniemeen asti aletaan ajaa vuonna 2025.

Ratikka Hämeenkadulla kesäisessä maisemassa. Kuvan on ottanut Pasi Tiitola.

Ratikan tekijät

Ratikka on osa Nyssen joukkoliikennejärjestelmää. Matkat maksetaan Nyssen lipuilla ja samat matkaohjeet esimerkiksi lastenvaunuista sekä apu- ja kulkuvälineistä pätevät niin ratikassa kuin busseissakin. Aikataulut löydät Nyssen aikataulupalveluista ja neuvoja matkustamiseen saat Nyssen asiakaspalvelusta.

Raitiotiejärjestelmän suunnittelu, kalustohankinnat, liikennöinti sekä radan rakentaminen ja kunnossapito hoidetaan allianssimallilla, jonka tekijät Tampereen Ratikka kerää yhteen. Allianssiin kuuluvat Tampereen Raitiotie Oy, Raitiotieallianssi, Liikennöintiallianssi, Kunnossapitoallianssi sekä Tampereen kaupunki.

Tampereen Ratikka

Läntinen linjasto 2024

Nyssen linjasto uusittiin vuonna 2021, kun ratikka aloitti palvelunsa. Raitiotie laajenee elokuussa 2023 Pyynikintorilta Santalahteen ja vuoden 2025 alussa Lentävänniemeen.

Nyssen läntiselle palvelualueelle on suunniteltu bussien ja ratikan yhteensopiva kokonaisuus. Uusi linjasto otetaan portaittain käyttöön vuosien 2024-2025 aikana.

Tutustu linjastosuunnittelun vaiheisiin

Aikataulut

Ratikkalinjat palvelevat pääosan päivästä noin 7 minuutin vuorovälillä. Linjan 3 yövuorot ajetaan 30 minuutin välein. Aikataulut löytyvät Nyssen reittioppaasta sekä aikatauluista.

Linja 1: Kaupin kampus - Tays - Hippos - Kalevan kirkko - Sammonaukio - Tulli - Rautatieasema - Koskipuisto - Sorin aukio

  • Arkisin kello 5-22, lauantaisin 7-22 ja sunnuntaisin 9-22
  • Vaihtoyhteydet Kaupin kampuksella: bussit 16 Irjala/Hakametsä, 17 Vehmainen, 18 Atala ja 41 Kangasala

Linja 3: Hervantajärvi - Etelä-Hervanta - Hervannan kampus - Hervantakeskus - Opiskelija - Pohjois-Hervanta - Hallila - Turtola - Hakametsä - Kalevanrinne - Uintikeskus - Kaleva - Sammonkatu - Tulli - Rautatieasema - Koskipuisto - Keskustori - Tuulensuu - Pyynikintori

  • Maanantaista torstaihin kello 05-01
  • Perjantaisin ja lauantaisin kello 04-03
  • Sunnuntaisin kello 04-00

Reittiopas

Vahvista lippusi voimassaolo jokaisella matkallasi

Ratikassa on käytössä Nyssen maksujärjestelmä eli voit käyttää samoja lippuja niin raiteilla kuin bussissakin. Käytössäsi on useita maksutapoja: lähimaksu, matkakortti, mobiililippu ja ennakkokertalippu.

Lippulaite löytyy ratikan keskiovilta. Ilman vahvistettua lippua tai matkustusoikeutta matkustavalle voidaan määrätä tarkastusmaksu 80 €.

Matkan maksaminen

Ratikka on esteetön

Nouse Ratikan kyytiin ensisijaisesti keskiovista, joiden luona lippulaite sijaitsee. Pysäkit on rakennettu katutasolle, joten vaunuun on helppo siirtyä apuvälineiden kanssa.

Kyyti on tasaista, mutta vaunu voi hieman nytkähtää liikkeelle lähtiessään. Tukea saat tangoista tai katosta roikkuvista lenkeistä. Erityisryhmän paikka tai istuin on kohteliasta antaa sitä enemmän tarvitsevalle.

Pyörätuolin ja rollaattorin käyttäjät sekä lastenvaunujen kanssa matkustavat saavat matkustaa ratikassa maksutta. Myös lemmikkieläimet ovat tervetulleita. Polkupyörälle on ratikassa oma paikkansa, mutta sille on ostettava oma kertalippu, jos pyöräilijä on täyttänyt 7 vuotta.

Esteettömyys

Ratikan häiriöt

Ratikan palvelu voi keskeytyä esimerkiksi ratavaurion tai vaunun teknisen vian vuoksi. Häiriön aikana voit jatkaa matkaasi bussilla. Etsi lähimmät pysäkit ja vaihtoehtoinen matka reittioppaasta.

Jos häiriö pitkittyy, palvelu voidaan korvata ratikkareiteillä kulkevilla busseilla 18R, 7R tai 3R. Bussit pysähtyvät punaisilla tunnuksilla merkityillä bussipysäkeillä, ei ratikkapysäkeillä. Pysäkit löytyvät ratikkapysäkkien lähituntumasta.

Poikkeustilanteet