Ratikka

Ratikka on täsmällinen ja mukava tapa matkustaa

Raitiotietä alettiin rakentaa Tampereelle vuoden 2017 alussa. Palvelu käynnistyi elokuussa 2021 ja ratikat ovat ahkerassa käytössä. Linja 1 liikennöi Kaupin kampukselta ja linja 3 Hervannasta Tampereen keskustaan. Molempien linjojen reitit kulkevat Tampereen rautatieaseman kautta.

Reitti Pyynikintorilta Santalahteen avautui 7.8.2023. Lentävänniemeen asti aletaan liikennöidä tammikuussa 2025. Länteen levittyvä raitiotie tuo mukanaan muutoksia myös bussilinjastoon. Muutokset otetaan käyttöön vaiheittain, ensimmäiset tulevat voimaan jo kesäkaudella 2024.

Ratikka Hämeenkadulla kesäisessä maisemassa. Kuvan on ottanut Pasi Tiitola.

Ratikan tekijät

Ratikka on osa Nyssen joukkoliikennejärjestelmää. Matkat maksetaan Nyssen lipuilla ja samat matkaohjeet esimerkiksi lastenvaunuista sekä apu- ja kulkuvälineistä pätevät niin ratikassa kuin busseissakin. Aikataulut löydät Nyssen aikataulupalveluista ja neuvoja matkustamiseen saat Nyssen asiakaspalvelusta.

Raitiotiejärjestelmän suunnittelu, kalustohankinnat, liikennöinti sekä radan rakentaminen ja kunnossapito hoidetaan allianssimallilla. Tampereen Ratikan allianssiperheeseen kuuluvat Tampereen Raitiotie Oy, Raitiotieallianssi, Pirkkala–Linnainmaa-allianssi, Liikennöintiallianssi, Kunnossapitoallianssi, Tampereen kaupunki ja Pirkkalan kunta. 

Tampereen Ratikan verkkosivut

Matkustaja poistuu ratikasta polkupyörän kanssa.

Ratikan reitit

Ratikat palvelevat pääosan päivästä 6-7 minuutin vuorovälillä. Linjan 1 palvelu päättyy päivittäin noin kello 22. Linjalla 3 on yövuoroja 30-60 minuutin välein. Aikataulut löytyvät Nyssen reittioppaasta sekä aikataulupalvelusta.

Linja 1

Kaupin kampus - Tays - Hippos - Kalevan kirkko - Sammonaukio - Tulli - Rautatieasema - Koskipuisto - Keskustori - Tuulensuu - Pyynikintori - Särkänniemi - Tikkutehdas - Santalahti

Vaihtoyhteydet bussiin Kaupin kampuksella:

  • linja 15 Kaupin kampus - Linnainmaa - Sorila
  • linja 16 Kaupin kampus - Irjala (Takahuhti)
  • linja 17 Kaupin kampus - Linnainmaa - Vehmainen
  • linja 18 Kaupin kampus - Linnainmaa - Atala
  • linja 41 Kaupin kampus - Kangasala

Linja 3

Hervantajärvi - Etelä-Hervanta - Hervannan kampus - Hervantakeskus - Opiskelija - Pohjois-Hervanta - Hallila - Turtola - Hakametsä - Kalevanrinne - Uintikeskus - Kaleva - Sammonkatu - Tulli - Rautatieasema - Koskipuisto - Sorin aukio

Vahvista lippusi voimassaolo jokaisella matkallasi

Ratikassa on käytössä Nyssen maksujärjestelmä eli voit käyttää samoja lippuja niin raiteilla kuin bussissakin. Käytössäsi on useita maksutapoja: lähimaksu, matkakortti, mobiililippu ja ennakkokertalippu.

Ratikassa lippulaitteet löytyvät kaikilta ovilta. Ilman vahvistettua lippua tai matkustusoikeutta matkustavalle voidaan määrätä tarkastusmaksu 80 €.

Matkan maksaminen

Ratikka on esteetön

Pysäkit on rakennettu katutasolle, joten vaunuun on helppo siirtyä apuvälineiden kanssa. Lippulaitteet löytyvät kaikilta ovilta.

Kyyti on tasaista, mutta vaunu voi hieman nytkähtää liikkeelle lähtiessään. Tukea saat tangoista tai katosta roikkuvista lenkeistä. Erityisryhmän paikka tai istuin on kohteliasta antaa sitä enemmän tarvitsevalle.

Pyörätuolin ja rollaattorin käyttäjät sekä lastenvaunujen kanssa matkustavat saavat matkustaa ratikassa maksutta. Myös lemmikkieläimet ovat tervetulleita. Polkupyörälle on ratikassa oma paikkansa, mutta sille on ostettava oma kertalippu, jos pyöräilijä on täyttänyt 7 vuotta.

Esteettömyys

Ratikan häiriötilanteet

Ratikan palvelu voi keskeytyä esimerkiksi ratavaurion tai vaunun teknisen vian vuoksi. Häiriön aikana voit jatkaa matkaasi bussilla. Etsi lähimmät pysäkit ja vaihtoehtoinen matka reittioppaasta.

Jos häiriö pitkittyy, bussit 7 ja 18 voivat siirtyä ratikan reittiä mukaileville poikkeusreiteille 7R ja 18R. Bussit pysähtyvät punaisilla tunnuksilla merkityillä bussipysäkeillä, ei ratikkapysäkeillä. Pysäkit löytyvät ratikkapysäkkien lähituntumasta.

Erillinen bussilinja 3R Hervantaan käynnistetään vain erittäin merkittävän häiriön aikana. Santalahden ja Pyynikintorin välillä voi häiriön aikana käyttää busseja 9, 19 ja 82.

Poikkeustilanteet