Tampereella kaupunkipyöräillään!

Tampereen kaupunkipyörät eli Sale-pyörät tarjoavat nopean tavan liikkua niin vapaa-ajalla kuin työ- ja asiointimatkoillakin. Pyörät löydät kaupunkipyöräasemilta laajan keskustan alueella. Käyttöä varten tarvitaan Tampereen kaupunkipyörät -sovellus, jolla rekisteröidytään kaupunkipyörien käyttäjäksi ja jolla maksetaan pyörän käytöstä. 

Nyt loppukausi alennettuun hintaan!

Käyttöoikeus ja hinnasto

5 €/päivä (24 h) 
10 €/viikko (7 vrk) 
15 €/kausi (31.10. asti) alennettu hinta 27.8. alkaen

Kaikki vaihtoehdot sisältävät rajattoman määrän korkeintaan 30 min matkoja. Käyttöoikeus on voimassa heti maksuhetkestä alkaen.

Jos haluat ajaa pyörällä ilman lisämaksuja pidempään kuin 30 minuuttia, palauta pyörä asemalle ja kuittaa matka lopetetuksi sovelluksessa. Voit aloittaa uuden matkan samalla tai eri pyörällä.

Jos käytät pyörää yli 30 minuuttia yhtäjaksoisesti, sinulta veloitetaan lisämaksu 1 € jokaiselta alkavalta 30 minuutilta. Pyörän enimmäiskäyttöaika kerrallaan on 5 tuntia. Jos aika ylittyy, veloitetaan 80 euron viivästymismaksu. 

Käyttäjä voi ottaa käyttöön vain yhden kaupunkipyörän kerrallaan. Jokaisen käyttäjän tulee rekisteröityä erikseen ja hankkia oma käyttöoikeus.

1. Lataa sovellus ja rekisteröidy

  1. Lataa Tampereen kaupunkipyörät -sovellus älypuhelimeesi sovelluskaupasta (Google Play tai App Store).
  2. Rekisteröidy käyttäjäksi sovelluksessa. Rekisteröitymiseen tarvitset yhteystietosi ja maksukorttisi tiedot.
  3. Osta käyttöoikeus (päivä, viikko tai kausi). Käyttöoikeus on voimassa heti ostohetkestä alkaen.

Huom! Käyttäjä voi ottaa käyttöön vain yhden kaupunkipyörän kerrallaan. Jokaisen käyttäjän tulee rekisteröityä erikseen ja hankkia oma käyttöoikeus.

2. Ota käyttöön

Avaa Tampereen kaupunkipyörät -sovellus ja skannaa kaupunkipyörän lukossa oleva QR-koodi sovelluksen avulla. Lukitus aukeaa ja matkasi voi alkaa.

Jos käyttöönotossa on ongelmia, yritä uudelleen tai valitse toinen pyörä.

Kuvassa skannataan kaupunkipyörän lukossa oleva QR-koodi älypuhelimen ja sovelluksen avulla.

3. Aja

Voit ajaa 30 minuuttia kerrallaan ilman lisämaksuja. Jos käytät pyörää yli 30 minuuttia, maksukortiltasi veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu. Pyörän enimmäiskäyttöaika kerrallaan on 5 tuntia. Tämän yli menevästä ajasta peritään 80 euron viivästymismaksu.

Jos haluat ajaa pyörällä ilman lisämaksuja pidempään kuin 30 minuuttia, palauta pyörä asemalle ja kuittaa matka lopetetuksi sovelluksessa. Voit aloittaa uuden matkan samalla tai eri pyörällä.

4. Palauta

  1. Palauta pyörä mille tahansa kaupunkipyöräasemalle.
  2. Kiepauta punainen vaijeri telineen ympäri ja kiinnitä se pyörän lukkoon. Jos asema on täynnä, voit lukita pyörän kiinni toiseen pyörään.
  3. Valitse sovelluksesta ”Lopeta matka” ja odota, että saat kuittauksen matkan päättymisestä. Jos palautus ei heti onnistu, yritä rauhassa uudestaan.

Tarkemmat palautusohjeet ›

Taukotila

Taukotilassa kaupunkipyörä on lukittu käyttöösi. Huomaathan, että matka-aika on käynnissä myös tauon aikana. Yli 30 minuutin matkoista veloitetaan hinnaston mukaisesti.

Tietoa kaupunkipyöristä

Uutta: Kaupunkipyörät reittioppaassa

Kaupunkipyörät saa halutessaan näkyviin matkahaun reittiehdotuksiin aivan kuten bussit ja ratikatkin. Jotta kaupunkipyörät näkyvät reittivaihtoehdoissa, tulee reittioppaan asetuksista valita näytettäviin liikennevälineisiin myös kaupunkipyörät.

Kaupunkipyöräasemien sijainteja pääsee tarkistamaan reittioppaan aloitussivun Lähimmät kaupunkipyöräasemat -toiminnolla. Yhdellä napin painalluksella näkee nopeasti vaikkapa oman reitin varrella sijaitsevat kaupunkipyöräasemat. Reittioppaasta näkee myös ajantasaisen tiedon asemalla olevista vapaista pyöristä.

Kaupunkipyörien tiedot poistuvat reittioppaasta, kun kaupunkipyöräkausi päättyy 31.10. ja tulevat näkyviin jälleen keväällä uuden kauden alkaessa.

Näin kaupunkipyörät näkyvät reittioppaassa.

Kaupunkipyöräjärjestelmä

Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmä käynnistyi kesäkuussa 2021. Ensimmäisenä vuonna kaupunkipyöräjärjestelmään kuuluu 700 kaupunkipyörää ja noin 70 kaupunkipyöräasemaa. Kaupunkipyöräasemat sijoittuvat keskusta-alueelle ja raitiotielinjan varteen Kalevan alueelle. Kaupunkipyörät ovat osa Nysse-perhettä, ja järjestelmän kokonaisuuden organisoinnista vastaa Tampereen kaupunki.

Kaupunkipyörien käyttöä varten ladataan Tampereen kaupunkipyörät -sovellus, jolla rekisteröidytään kaupunkipyörien käyttäjäksi ja jolla maksetaan pyörän käytöstä. 

Kaupunkipyöräasemat

Palvelun käynnistyessä käytössä olivat keskustan kaupunkipyöräasemat. Asemia on otettu käyttöön lisää vaiheittain sitä mukaa kun pyörien määrä on kasvanut. Kaikkiaan kaupunkipyöräjärjestelmään kuuluu 700 kaupunkipyörää ja noin 80 kaupunkipyöräasemaa.

Suurin osa asemista on fyysisiä asemia eli asemalla on kaupunkipyörille tarkoitetut telineet, joihin kaupunkipyörä palautettaessa lukitaan. Osa kaupunkipyöräasemista on niin sanottuja virtuaalisia asemia, jotka tunnistaa informaatiotaulusta. Virtuaalisilla asemilla riittää, että pyörä palautetaan lähelle informaatiotaulua.

Ajantasainen tieto kaupunkipyöräasemien sijainnista löytyy Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta.

Kaupunkipyöräasemat Tampereen keskusta-alueen kartalle merkittynä.

Tampereen kaupunkipyöräasemat 21.9.2021. 

Rekisteröityminen

Tampereen kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröidytään kaupunkipyöräsovelluksessa, jota tarvitaan myös kaupunkipyörien käyttämiseen. Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen voi ladata Google Play- ja App Store -sovelluskaupoista. Rekisteröityessä käyttäjä syöttää yhteystiedot ja maksukortin tiedot sekä hyväksyy käyttöehdot ja tietoturvakäytännöt. Sovelluksessa käyttäjä valitsee käyttöoikeuden haluamakseen ajaksi (päivä/viikko/kausi).

Hinnoittelu 

Kaupunkipyöriin voi ostaa käyttöoikeuden päiväksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Päivän (24 h) käyttöoikeus maksaa 5 euroa, viikon (7 vrk) 10 euroa ja kauden (31.10. asti) 15 euroa*. Käyttöoikeus on voimassa heti ostohetkestä alkaen. 

Käyttöoikeuksiin sisältyy rajaton määrä 30 minuutin mittaisia matkoja. Mikäli kaupunkipyörää käytetään yhtäjaksoisesti pidempään kuin 30 minuuttia, veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu 1 € jokaiselta alkavalta 30 minuutilta.

Kaupunkipyörää saa käyttää yhtäjaksoisesti enintään 5 tuntia. Jos kaupunkipyörä on käytössä kauemmin kuin 5 tuntia, veloitetaan 80 euron viivästymismaksu.

*Tarjoushinta voimassa 27.8.–31.10.2021, normaali hinta 25 euroa.  

Käyttöönotto

Käyttöjakson maksanut ja rekisteröitynyt käyttäjä voi käyttää vapaana olevia kaupunkipyöriä milloin vaan. Kaupunkipyöräasemat ja vapaana olevat kaupunkipyörät löytyvät helposti Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartan avulla. 

Vapaana oleva kaupunkipyörä otetaan käyttöön Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen avulla. Kaupunkipyörän lukossa on QR-koodi, joka luetaan sovelluksen QR-koodinlukijan avulla. Vaihtoehtoisesti kaupunkipyörän voi ottaa käyttöön syöttämällä kaupunkipyörän rungossa olevan tunnusnumeron kaupunkipyöräsovelluksessa. Kun kaupunkipyöräjärjestelmä on tunnistanut käyttöönoton, lukko antaa äänimerkin ja lukitus avautuu. Käyttäjä siirtää lukitustapin takarenkaan pinnojen välistä lukon sivussa olevaan säilytystilaan ajon ajaksi. Jos käyttöönotossa on ongelmia, yritä uudelleen tai valitse toinen pyörä.

Käyttäjä voi ajaa rajattoman määrän 30 minuutin kestoisia matkoja ilman lisämaksua. 

Kuvassa skannataan kaupunkipyörän lukossa oleva QR-koodi älypuhelimen ja sovelluksen avulla.

Palauttaminen

Käytön päätteeksi kaupunkipyörä palautetaan mille tahansa kaupunkipyöräasemalle.

Valitse sovelluksesta ”Lopeta matka” ja odota, että saat kuittauksen matkan päättymisestä. Jos palautus ei heti onnistu, yritä rauhassa uudestaan.

Fyysisellä asemalla eli asemalla, jolla on kaupunkipyörätelineet, kaupunkipyörä tulee palauttaa ja lukita punaisen lukkokaapelin avulla siististi telineeseen. Mikäli kaupunkipyöräaseman kaikki telineet ovat täynnä, kaupunkipyörän voi palauttaa aseman välittömään läheisyyteen lukitsemalla se joko telineeseen tai toiseen kaupunkipyörään.

Virtuaalisella asemalla riittää, että kaupunkipyörä palautetaan lukittuna lähelle informaatiotaulua. Kaupunkipyöräjärjestelmä tunnistaa GPS:n avulla, että kaupunkipyörä on oikealla alueella ja mahdollistaa kaupunkipyörän palauttamisen. Palautathan kaupunkipyörän siististi niin, ettei se haittaa muita liikkujia.

Ajantasaisen tiedon asemien sijainneista saa Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta.

Kuvat: ©Pasi Tiitola.

Linkkejä ja lisätietoa

Lataa sovellus

Google Play
App Store

Kaupunkipyörien asiakaspalvelu

ma–pe 8–18, la–su 10–15
puh. 010 309 4232

Anna palautetta ›