Kaupunkipyörät

Kaupunkipyöräkausi 2023 on päättynyt

Kiitos kun pyöräilit kanssamme! Seuraavan kerran kaupunkipyöräillään 15.4.2024.

Seuraavan kerran kaupunkipyöräillään keväällä

Talven ajaksi kaupunkipyörät on kerätty pois kaupunkipyöräasemilta. Kaupunkipyöräasemista osa on jätetty paikoilleen, osa kiinteistä rakenteista on irrotettu ja siirretty talvisäilytykseen.

Vuoden 2024 kaupunkipyöräkausi polkaistaan käyntiin 15.4.2024.

Tampereen kaupunkipyörä.

Käyttöoikeus ja hinnasto 2023

5 €/päivä (24 h) 
10 €/kuukausi (30 vrk) 
30 €/kausi (15.4.–31.10.) 

Kaikki vaihtoehdot sisältävät rajattoman määrän korkeintaan 60 min matkoja. Käyttöoikeus on voimassa heti maksuhetkestä alkaen.

Jos käytät pyörää yli 60 minuuttia yhtäjaksoisesti, sinulta veloitetaan lisämaksu 1 € jokaiselta alkavalta 30 minuutilta. Pyörän enimmäiskäyttöaika kerrallaan on 5 tuntia. Jos aika ylittyy, veloitetaan 80 euron viivästymismaksu. 

Jos haluat ajaa pyörällä ilman lisämaksuja pidempään kuin 60 minuuttia, palauta pyörä asemalle, lopeta matka sovelluksessa ja aloita uusi matka samalla tai eri pyörällä.

Käyttäjä voi ottaa käyttöön vain yhden kaupunkipyörän kerrallaan. Jokaisen käyttäjän tulee rekisteröityä erikseen ja hankkia oma käyttöoikeus.

Kartta kaupunkipyöräasemien verkostosta kaudella 2023. Kaupunkipyöräasemia on pohjoisessa Rauhaniemessä, etelässä Hervannassa, lännessä Pispalassa ja idässä Linnainmaalla ja Annalassa saakka.

Suuntaa antava kartta kaupunkipyöräasemista kaudella 2023. Ajantasainen tieto on saatavilla kauden aikana Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksessa ja Nyssen reittioppaassa.

1. Lataa sovellus ja osta käyttöoikeus

  1. Lataa Tampereen kaupunkipyörät -sovellus älypuhelimeesi sovelluskaupasta (Google Play tai App Store).
  2. Rekisteröidy käyttäjäksi sovelluksessa ja osta käyttöoikeus (päivä, kuukausi tai kausi).
  3. Kaupunkipyörien käyttöä varten tarvitset yhteystietosi ja maksukorttisi tiedot.

Huom. Käyttäjä voi ottaa käyttöön vain yhden kaupunkipyörän kerrallaan. Jokaisen käyttäjän tulee rekisteröityä erikseen ja hankkia oma käyttöoikeus.

2. Aloita matka

Avaa Tampereen kaupunkipyörät -sovellus ja valitse kaupunkipyöräasema sovelluksen kartalta. Valitse listalta haluamasi pyörä, tunnistat sen pyörän rungossa näkyvän numerosarjan avulla. Lukitus aukeaa ja matkasi voi alkaa.

Pyörän lukituksen voi avata tuttuun tapaan myös lukemalla lukon QR-koodin sovelluksella.

Puhelimen Bluetooth-yhteys ja sijaintitieto pitää olla päällä. Jos käyttöönotossa on ongelmia, yritä uudelleen tai valitse toinen pyörä.

Kaupunkipyörä otetaan käyttöön sovelluksen avulla.

3. Aja

Voit ajaa 60 minuuttia kerrallaan ilman lisämaksuja.

  • Jos käytät pyörää yli 60 minuuttia, maksukortiltasi veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu.
  • Jos haluat ajaa pyörällä ilman lisämaksuja pidempään kuin 60 minuuttia, palauta pyörä asemalle, lopeta matka sovelluksessa ja aloita uusi matka samalla tai eri pyörällä.

Pyörän enimmäiskäyttöaika kerrallaan on 5 tuntia. Tämän yli menevästä ajasta peritään 80 euron viivästymismaksu.

4. Palauta

  1. Palauta pyörä mille tahansa kaupunkipyöräasemalle.
  2. Kiinnitä punainen vaijeri pyörän lukkoon. Kiepauta vaijeri telineen ympäri, jos mahdollista.
  3. Lopeta matka sovelluksessa ja odota, että saat vahvistuksen matkan päättymisestä. Jos palautus ei heti onnistu, yritä rauhassa uudestaan.

Pyörän palauttaminen

Tietoa kaupunkipyöristä

Kaupunkipyöräjärjestelmä

Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmään kuuluu 700 kaupunkipyörää ja 110 kaupunkipyöräasemaa. Kaupunkipyörät ovat osa Nysse-perhettä, ja järjestelmän kokonaisuuden organisoinnista vastaa Tampereen kaupunki. 

Kaupunkipyörien käyttöä varten ladataan Tampereen kaupunkipyörät -sovellus, jolla rekisteröidytään kaupunkipyörien käyttäjäksi ja jolla maksetaan pyörän käytöstä. Tampereen kaupunkipyöräjärjestelmä käynnistyi kesäkuussa 2021.

Nuori nainen ajaa kaupunkipyörällä Hämeensiltaa pitkin Tampereen keskustassa. Vieressä näkyy punainen ratikka.

Kaupunkipyöräasemat

Suurin osa asemista on fyysisiä asemia eli asemalla on kaupunkipyörille tarkoitetut telineet, joihin kaupunkipyörä palautettaessa lukitaan. Osa kaupunkipyöräasemista on niin sanottuja virtuaalisia asemia, jotka tunnistaa informaatiotaulusta. Virtuaalisilla asemilla riittää, että pyörä palautetaan lähelle informaatiotaulua.

Kaupunkipyöräasemat sijoittuvat keskusta-alueelle, Härmälään, Nekalaan, Kauppiin ja Kalevan alueelle jatkuen Muotialan, Turtolan ja Hallilan kautta aina Hervantaan saakka. Kaudella 2023 kaupunkipyörien asemaverkkoa laajennetaan yhteensä 17 asemalla Kalevanrinteelle, Kaukajärvelle, Koivistonkylään, Linnainmaalle, Messukylään, Nekalaan, Pispalaan ja Pyynikille.

Kaupunkipyöräkauden aikana ajantasainen tieto kaupunkipyöräasemien sijainnista löytyy Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta ja Nyssen reittioppaassa.

Talvitauon ajaksi kaupunkipyöräasemista osa jätetään paikoilleen, osa rakenteista irrotetaan ja siirretään säilytykseen. Päätökset talvisäilytyksestä tehdään asemakohtaisesti talven kunnossapitotöiden sujuvuus huomioiden. 

Rekisteröityminen

Tampereen kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröidytään kaupunkipyöräsovelluksessa, jota tarvitaan myös kaupunkipyörien käyttämiseen. Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen voi ladata Google Play- ja App Store -sovelluskaupoista. Rekisteröityessä käyttäjä syöttää yhteystiedot ja maksukortin tiedot sekä hyväksyy käyttöehdot ja tietoturvakäytännöt. Sovelluksessa käyttäjä ostaa käyttöoikeuden haluamakseen ajaksi (päivä/kuukausi/kausi).

Kaupunkipyörien käyttöehdot

Hinnoittelu 

Kaupunkipyöriin voi ostaa käyttöoikeuden päiväksi (24 h), kuukaudeksi (30 vrk) tai koko kaudeksi. Päivän käyttöoikeus maksaa 5 euroa, kuukauden käyttöoikeus 10 euroa ja koko kauden käyttöoikeus 30 euroa (hinnasto 2023). Käyttöoikeus on voimassa heti ostohetkestä alkaen. 

Käyttöoikeuksiin sisältyy rajaton määrä 60 minuutin mittaisia matkoja. Mikäli kaupunkipyörää käytetään yhtäjaksoisesti pidempään kuin 60 minuuttia, veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu 1 € jokaiselta alkavalta 30 minuutilta.

Kaupunkipyörää saa käyttää yhtäjaksoisesti enintään 5 tuntia. Jos kaupunkipyörä on käytössä kauemmin kuin 5 tuntia, veloitetaan 80 euron viivästymismaksu.

Nuori nainen kaupunkipyörän kanssa Tampereen keskustorilla.

Käyttöönotto ja ajaminen

Käyttöjakson maksanut ja rekisteröitynyt käyttäjä voi käyttää vapaana olevia kaupunkipyöriä milloin vaan. Kaupunkipyöräasemat ja vapaana olevat kaupunkipyörät löytyvät helposti Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartan avulla. 

Vapaana oleva kaupunkipyörä otetaan käyttöön Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen avulla. Kun pyötä otetaan käyttöön, valitaan kaupunkipyöräasema sovelluksen kartalta. Listalta valitaan haluttu pyörä, pyörän tunnistaa pyörän rungossa näkyvän numerosarjan avulla. Lukitus avautuu ja matka voi alkaa. Pyörän lukituksen voi avata tuttuun tapaan myös lukemalla lukon QR-koodin sovelluksella. Jos käyttöönotossa on ongelmia, yritä uudelleen tai valitse toinen pyörä.

Käyttäjä voi ajaa rajattoman määrän 60 minuutin kestoisia matkoja ilman lisämaksua. 

Kaupunkipyörillä tehtävien matkojen määrää ei ole rajoitettu. Jos haluat, voit ajaa kaupunkipyörällä yhtäjaksoisesti 60 minuuttia, palauttaa kaupunkipyörän ja ottaa sen jälkeen saman tai uuden kaupunkipyörän heti uudelleen käyttöösi.

Tauko-toiminto

Sovelluksessa olevassa tauko-toiminnossa on havaittu teknisiä ongelmia, joiden takia toimintoa ei tule käyttää. Toimivuusongelmiin haetaan ratkaisua yhdessä palveluntuottajan kanssa.

Palauttaminen

Käytön päätteeksi kaupunkipyörä palautetaan mille tahansa kaupunkipyöräasemalle.

Lopeta matka sovelluksessa ja odota, että saat vahvistuksen matkan päättymisestä. Jos palautus ei heti onnistu, yritä rauhassa uudestaan.

Fyysisellä asemalla eli asemalla, jolla on kaupunkipyörätelineet, kaupunkipyörä tulee palauttaa ja lukita punaisen lukkokaapelin avulla siististi telineeseen. Mikäli kaupunkipyöräaseman kaikki telineet ovat täynnä, kaupunkipyörän voi palauttaa aseman välittömään läheisyyteen lukitsemalla se joko telineeseen tai toiseen kaupunkipyörään.

Virtuaalisella asemalla riittää, että kaupunkipyörä palautetaan lukittuna lähelle informaatiotaulua. Kaupunkipyöräjärjestelmä tunnistaa GPS:n avulla, että kaupunkipyörä on oikealla alueella ja mahdollistaa kaupunkipyörän palauttamisen. Palautathan kaupunkipyörän siististi niin, ettei se haittaa muita liikkujia.

Kaupunkipyöräkauden aikana ajantasaisen tiedon asemien sijainneista saa Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen kartasta ja Nyssen reittioppaasta.

Usein kysytyt kysymykset

Jos et löytänyt vastausta ongelmaasi, katso vielä usein esitetyt kysymykset. 

Usein kysyttyä kaupunkipyöristä

Kuvat: Pasi Tiitola.

Linkkejä ja lisätietoa

Lataa sovellus

Google Play ›
App Store ›

Kaupunkipyörien asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avataan keväällä 2024.

Anna palautetta