Käyttöohjeet

Matkakortin myyntipisteet

Matkakortin hinta on 5 €. Kortin ostaessasi hyväksyt Nyssen matkaehdot. Tallennamme henkilötietosi asiakasrekisteriin, jotta voimme palvella sinua parhaalla tavalla.

Tilaa kortti verkkokaupasta

Nella.fi -verkkokaupassa tietosi tarkistetaan Suomi.fi -tunnistuspalvelussa. Voit tilata matkakortin myös huollettaville lapsillesi. Jos asioit täysi-ikäisen henkilön puolesta, huolehdi että Suomi.fi -valtuudet ovat kunnossa.

Maksa ostos verkkopankissa, maksukortilla tai mobiimaksulla (Paytrail -maksupalvelu). Matkakortti postitetaan muutaman arkipäivän kuluessa (huomioi postin kuljetukseen kuluva aika).

Lisätietoja valtuuksista Suomi.fi palvelussa ›

Nella.fi verkkokaupan käyttöohjeet ›

Osta kortti asiakaspalvelusta

Nyssen asiakaspalvelupiste sijaitsee Tampereen keskustassa Frenckellinaukiolla. Ota mukaasi henkilötodistus: henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti. Lapsella hyväksymme myös kuvattoman Kela-kortin.

Palvelupisteeltä voi hankkia matkakortin myös ilman henkilötietojen tallennusta. Matkakortille asetetaan ikäryhmä, jonka voi tarvittaessa muuttaa asiakaspalvelussa (lapset: 0–16-vuotiaat, nuoret: 17–24-vuotiaat, aikuiset: 25 vuotta täyttäneet).

 • Yksityisen henkilön haltijakohtaiselle matkakortille ei voi ostaa lippuja verkkopalvelussa. Korttia ei voi sulkea eikä korvata uudella, jos se katoaa.
 • Yrityksen matkakortille voi ostaa lippuja verkkokaupassa. Kortin voi sulkea ja korvata uudella, jos se katoaa. Yrityksen tiedot tallennetaan asiakasrekisteriin.

Näin ostat lipun matkakortille

Kausilippu sopii säännölliselle matkustajalle. Voit matkustaa lipulla rajattoman määrän matkoja valitsemillasi vyöhykkeillä bussissa, ratikassa ja junassa.

Matkakortilla voi olla myös arvoa muiden maksujen varalle. Arvoa ladataan 10-120 € erissä. Voit maksaa sillä

Valitse vyöhykkeet lippua ostaessasi

Valitse lipulle vähintään 2 vierekkäistä vyöhykettä, vaikka matkustaisit vain yhden vyöhykkeen alueella. Tarkista tarvittavat vyöhykkeet reittioppaasta tai aikataulupalvelussa. Kausilipun vyöhykkeitä ei voi vaihtaa kesken kauden. Arvolipun vyöhykkeet voi vaihtaa milloin tahansa myyntipisteessä tai yksittäiselle matkalle bussin tai ratikan lippulaitteella.

Matkakortin lataus

Lippu on kätevintä ostaa matkakortille Nella.fi verkkokaupasta. Ostos maksetaan verkkopankissa, maksukortilla tai mobiimaksulla (Paytrail -maksupalvelu). Lippu on käytettävissä 2 tunnin kuluessa.

Jos et voi asioida verkossa tai käytössäsi on haltijakohtainen matkakortti, voit ostaa lipun asiakaspalvelusta tai latauspisteeltä:

Nella.fi käyttöohjeet ›


Näin maksat matkasi matkakortilla

Voit maksaa matkakortin arvolla kertalipun ratikassa tai bussissa. Kausilippu kelpaa myös junamatkoilleNella.fi -verkkokaupasta ostetut liput ovat käytettävissä 2 tunnin kuluessa.

Vahvista matkaoikeutesi jokaisella matkallasi

Käytä matkakortti lippulaitteen etumaisessa lukijassa jokaisella matkallasi.

 • Bussissa ja ratikassa lippulaitteet ovat sisäänkäyntien lähellä.
 • Junamatkoilla lippulaite on asemalaiturilla. Vahvista kausilippusi jo ennen junaan nousemista. Junaan ei voi ostaa kertalippua matkakortilla.

Jos liikut öisin, huolehdi että matkakortillasi on arvoa yölisää varten. Yölisä veloitetaan automaattisesti kello 00.00 - 04.40 kaikissa liikennevälineissä. Pelkkää yölisää ei voi maksaa matkakortilla, lähimaksulla eikä Nysse Mobiililla.

Uimahalli- ja kuntosalimaksut

Voit maksaa matkakortille ladatulla arvolla myös uimahalli- ja kuntosalimaksuja Tampereen, Nokian ja Ylöjärven liikuntapalveluissa. Palveluiden sisäänpääsyportti avautuu matkakortilla ja hinta veloitetaan matkakortin arvolta.


Vyöhykkeiden valitseminen yksittäiselle matkalle

Jos matkakorttisi oletusvyöhykkeet eivät sovi yksittäiselle bussi- tai ratikkamatkalle, valitse vyöhykkeet bussin tai ratikan lippulaitteella. Matkan hinta veloitetaan matkakortin arvolta. Junamatkalle ei voi ostaa kertalippua matkakortilla.

Älä käytä matkakorttia lippulaitteen lukijassa, vaan toimi seuraavasti:

 1. Valitse laitteen näytöltä Poikkeusmatka.
 2. Valitse matkallesi tarvittavat vyöhykkeet.
 3. Aseta matkakorttisi lukijaan.

Kertalipun hinta veloitetaan matkakorttisi arvolta. Voit matkustaa useita matkoja valitsemillasi vyöhykkeillä 90 minuutin ajan. Valitse poikkeusvyöhykkeet vain ensimmäisellä matkallasi. Muilla matkoilla riittää, että käytät matkakorttisi lippulaitteen lukijassa.


Matkakortin katoaminen

Liikennevälineistä löytyneet matkakortit toimitetaan Nyssen asiakaspalveluun parin päivän kuluessa. Löytyneestä matkakortista ilmoitetaan omistajalle tekstiviestillä. Tarkista tai muuta asiakasrekisteriin tallennettu puhelinnumerosi Nella.fi verkkokaupassa tai asiakaspalvelussa.

Jos korttia ei löydy?

Sulje matkakorttisi soittamalla asiakaspalveluun tai käymällä paikanpäällä. Kortin sulkemiseen tarvitaan henkilötietoja. Korttia ei voi sulkea Nella.fi verkkopalvelussa.

Osta uusi matkakortti kadonneen tilalle asiakaspalvelussa. Kadonnut kortti mitätöidään ja liput siirretään uudelle kortille. Siirrosta peritään käsittelymaksu 7 € ja uudesta matkakortista korttimaksu 5 €. Ota mukaasi henkilöllisyystodistus (lapsella kelpaa myös Kela-kortti). Muista lisätä uusi matkakorttisi Nella.fi verkkokaupan käyttäjätiliisi.

Haltijakohtaista matkakorttia ei voi sulkea eikä korvata uudella. Löydetyt kortit mitätöidään eikä lipuista voi saada hyvitystä, sillä niiden omistajaa ei voida selvittää.

Yrityksen matkakortti voi sulkea ja korvata uudella tavalliseen tapaan. Matkakortin haltijan tunnistamiseen tarvitaan yrityksen ja matkakortin tietoja.


Matkakortin löytyminen

Voit antaa löytämäsi matkakortin kuljettajalle, myyntipisteeseen tai Nyssen asiakaspalveluun. Löytöpalkkiota ei makseta.

Matkakortin omistajalle ilmoitetaan kortin löytymisestä tekstiviestillä. Tarkista tai muuta asiakasrekisteriin tallennettu puhelinnumerosi Nella.fi -verkkokaupassa.

Jos löydät oman suljetun korttisi itse, älä käytä sitä sitä ennen kuin olet ilmoittanut löytymisestä asiakaspalveluun. Kortti avataan ja saat ohjeet, milloin korttia voi taas käyttää.


Matkakortin vioittuminen

Matkakortilla on viiden vuoden takuu. Saat uuden matkakortin veloituksetta asiakaspalvelussa, jos kortti on vioittunut ilman omaa syytäsi tai huolimattomuuttasi. Jos korttia on vioitettu tahallisesti, uudesta kortista veloitetaan korttimaksu 5,00 € ja lippusiirrosta käsittelymaksu 7,00 €.

Ota palvelupisteelle mukaasi vioittunut matkakortti sekä henkilötodistus: henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen kelakortti. Lapsella hyväksymme myös kuvattoman Kela-kortin.

Haltijakohtaisen tai yrityksen matkakortin lipputietoja ei voida selvittää ilman korttinumeroa. Jos korttiin painettu korttinumero on kulunut pois, ota mukaasi esimerkiksi latauskuitti tai muu tosite, josta numero selviää.


Matkakortista luopuminen

Tarpeettoman matkakortin voit pitää tai jos haluat lopettaa asiakassuhteesi, palauta matkakorttisi asiakaspalveluun. Mukana on oltava matkakortin lisäksi henkilötodistus: henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen kelakortti. Lapsella hyväksymme myös kuvattoman Kela-kortin.

Korttimaksua ei palauteta, mutta jäljellä olevat liput voidaan hyvittää. Palautuksen arvo lasketaan lipun lataushetkellä voimassa olleen taksan mukaisena. Jäljellä oleva kausiluonteinen lippu muutetaan arvolipuksi ja arvo hyvitetään käteisellä. Palautuksesta peritään käsittelymaksu 7 €.

Haltijakohtaisella matkakortilla olevia lippuja ei palauteta. Tarkempaa tietoa löytyy maksu- ja matkaehdoista.

Jos olet itse estynyt asioimaan asiakaspalvelussa, voit tehdä valtakirjan, jolla toinen henkilö voi hoitaa asian puolestasi. Valtakirjalla asioivan on todistettava henkilöllisyytensä.

Tulosta valtakirja Lomakkeet -sivulta ›


Matkakortin lainaaminen

Matkakorttia voi lainata, jos kortilla ei ole henkilökohtaista lippua ja kortin ikäryhmä on lainaajalle sopiva.

 • 7-16-vuotiaan lapsen kortin voi lainata vain toisen lapsen käyttöön.
 • 17-24-vuotiaan nuoren kortin voi lainata toisen nuoren tai lapsen käyttöön.
 • 25 vuotta täyttäneen aikuisen kortin voi lainata kenen tahansa käyttöön.
 • 65 vuotta täyttäneen seniorin kortin saa lainata kenen tahansa käyttöön seniorien alennusajan ulkopuolella. Alennusaikana, päivittäin kello 9-14 kortin saa lainata vain toiselle 65 vuotta täyttäneelle.

Kaverin matkan maksaminen

Voit ostaa kaverillesi kertalipun matkakortille ladatulla arvolla tai Nysse Mobiilissa, kun matkustatte yhdessä. Lähimaksulla voit maksaa vain yhden henkilön matkan kerrallaan. Voit käyttää lähimaksua kaverin matkan maksamiseen, jos maksat oman matkasi muulla maksutavalla.

Matkakortilla

 • Käytä matkakorttisi lippulaitteella oman maksusi jälkeen uudelleen. Matkakortin arvolta veloitetaan oman ikäryhmäsi kertalipun hinta. Ikäryhmäsi on sovelluttava myös kaverillesi.
 • Voit maksaa 90 minuutin kertaliput enintään yhdeksälle henkilölle. Isommalle ryhmälle voit maksaa yksittäisen matkan ilman vaihto-oikeutta toiseen bussiin tai ratikkaan.
 • Jos poistutte kyydistä eri pysäkeillä, jätä matkakortti ryhmässä viimeisenä matkustavalle mahdollista lipputarkastusta varten.

Nysse Mobiilissa

 • Osta liput yksi kerrallaan itsellesi ja kaverillesi. Muista valita kaverillesi sopiva ikäryhmä.
 • Vahvista molemmat liput lippulaitteella kaikilla matkoillanne. Löydät liput Nysse Mobiilin Liput -valikosta.

Matkakortin ikäryhmän muuttuminen

Ikäryhmä perustuu matkakortin omistajan syntymäaikaan ja se muuttuu kortilla automaattisesti kun ikää tulee lisää.

 • Aikuisten ikäryhmään kuuluu 25 vuotta täyttäneet.
 • Nuorten ikäryhmään kuuluu 17-24-vuotiaat.
 • Lasten ikäryhmään kuuluu 7-16-vuotiaat.

Kausilipun voi käyttää loppuun, vaikka ikäryhmä muuttuisi kesken kauden. Kertalipun hinta muuttuu samana päivänä kuin ikäryhmäsikin.

65 vuotta täyttäneet seniorit saavat alennuksen arvolla maksetusta matkasta päivittäin klo 9-14. 0-6-vuotiaat juniorit saavat matkustaa maksutta vanhemman matkustajan mukana.

Yritysten ja haltijakohtaisten matkakorttien ikäryhmän voi muuttaa asiakaspalvelupisteessä, sillä korteille ei ole tallennettu käyttäjän syntymäaikaa, vaan pysyvä ikäryhmä.