Matkakortilla voit maksaa matkasi busseissa, ratikoissa ja Nysse-alueen junissa

Osta matkakortille kausilippu tai lataa arvoa kertalipun ja yölisän maksamista varten. Arvolla voit maksaa myös joitakin julkisia liikuntapalveluita, kuten uimahallimaksun Tampereella.

Liput voit ostaa Nella.fi-verkkopalvelusta, Nyssen myyntipisteistä tai asiakaspalvelusta.

Käytä matkakortti lippulaitteen etumaisessa lukijassa jokaisella matkallasi.

Hanki matkakortti netistä tai asiakaspalvelusta

Voit tilata matkakortin Nella.fi-verkkopalvelusta tai ostaa sen asiakaspalvelusta. Matkakortin hinta on 6,00 €.

Kortin ostaessasi hyväksyt Nyssen lippu- ja maksuehdot. Tallennamme henkilötietosi asiakasrekisteriin, jotta voimme palvella sinua parhaalla tavalla.

Matkakortin käyttöohjeita

Tilaa kortti Nella.fi verkkopalvelusta

Voit tilata Nella.fi verkkopalvelussa matkakortin itsellesi tai huollettaville lapsillesi. Jos asioit täysi-ikäisen henkilön puolesta, huolehdi että Suomi.fi -valtuudet ovat kunnossa.

Tietosi tarkistetaan Suomi.fi -tunnistuspalvelussa. Voit tunnistautua suomalaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella ja varmennekortilla.

Kun palaat Nella.fi verkkopalveluun, maksa ostos verkkopankissa, maksukortilla tai mobiimaksulla (Paytrail -maksupalvelu). Tilaus käsitellään muutaman arkipäivän kuluessa ja toimitetaan sinulle postitse (huomioi postin kuljetukseen kuluva aika).

Nella.fi verkkopalvelusta ei voi tilata haltijakohtaisia matkakortteja yksityisille henkilöille eikä yrityksen nimiin.

Osta kortti asiakaspalvelusta

Asiakaspalvelusta saat matkakortin käyttöösi heti. Huomioithan, että asiakaspalvelupisteemme on avoinna vain arkisin.

Ota mukaasi henkilötodistus: henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti. Lapsella hyväksymme myös kuvattoman Kela-kortin.

Haltijakohtainen matkakortti

Asiakaspalvelusta voi ostaa myös haltijakohtaisen matkakortin, johon ei tallenneta henkilötietoja. Kortille asetetaan ikäryhmä, jonka voi tarvittaessa muuttaa asiakaspalvelussa:

 • lapset: 0–16-vuotiaat
 • nuoret: 17–24-vuotiaat
 • aikuiset: 25 vuotta täyttäneet

Kortille ei voi ostaa lippuja Nella.fi verkkopalvelussa. Korttia ei voi sulkea eikä korvata uudella.

Asiakaspalvelu

Yritysten ja yhteisöjen matkakortit

Y-tunnuksen omaavan yrityksen tai yhteisön nimiin voi ostaa haltijakohtaisen matkakortin asiakaspalvelusta. Yrityksen tai yhteisön tiedot tallennetaan asiakasrekisteriin.

Matkakortille voi ostaa lippuja Nella.fi verkkopalvelussa, kun kortti lisätään Nella käyttäjätilille korttinumerolla. Kortin voi sulkea puhelimitse ja tarvittaessa korvata uudella asiakaspalvelupisteessä.

Kortille asetetaan ikäryhmä, jonka voi tarvittaessa muuttaa asiakaspalvelupisteessä:

 • lasten korttia voivat käyttää korkeintaan 16-vuotiaat
 • nuorten korttia voivat käyttää 17–24-vuotiaat (sekä lasten ikäryhmään kuuluvat)
 • aikuisten korttia voivat käyttää 25 vuotta täyttäneet (sekä lasten ja nuorten ikäryhmään kuuluvat)

Haltijakohtaisen matkakortin voi hankkia esimerkiksi perusopetuksen ryhmämatkoja varten tai yrityksen yhteiseen käyttöön. Massatapahtumien käyttöön matkakortti ei sovellu, mutta tapahtumien järjestäjille on tarjolla vaihtoehtoisia lippuja.

Asiakaspalvelu

Käytä matkakortti lippulaitteen etumaisessa lukijassa jokaisella matkallasi

Bussissa ja ratikassa lippulaitteet ovat sisäänkäyntien lähellä. Käytä kortti lippulaitteella heti kyytiin noustuasi.

Junamatkoilla lippulaite on asemalaiturilla. Vahvista Nysse-lippusi jo ennen junaan nousemista. 

Yölisä veloitetaan kertalipun lisäksi automaattisesti kello 00.00 - 04.40. Yölisää ei voi maksaa erikseen käteisellä tai muulla maksutavalla.

Uimahalli- ja kuntosalimaksut

Voit maksaa matkakortille ladatulla arvolla myös uimahalli- ja kuntosalimaksuja Tampereen, Nokian ja Ylöjärven liikuntapalveluissa. Tarkemmat ohjeet saat palveluntarjoajalta.

Lataa matkakortille arvoa 10–120 € erissä

Voit ladata arvoa myyntipisteissä tasakymppeinä ja Nella.fi verkkopalvelussa haluamallasi summalla (vähintään 10 €). Matkakortilla voi olla kerrallaan enintään 120 €.

Arvolla voit maksaa

Valitse lipulle vähintään 2 vierekkäistä vyöhykettä, vaikka matkustaisit vain yhden vyöhykkeen alueella. Vyöhykkeet voi muuttaa uuden lippuostoksen yhteydessä tai myyntipisteellä.

Valitse lipulle vähintään kaksi vyöhykettä

Nyssen palvelualue on jaettu kuuteen maksuvyöhykkeeseen. Alueen sydän on vyöhykkeillä A ja B Tampereella, joita muut vyöhykkeet C, D, E ja F ympäröivät.

Valitse lipulle vähintään 2 vierekkäistä vyöhykettä, vaikka matkustaisit vain yhden vyöhykkeen alueella. Lipun hinta perustuu valitsemiesi vyöhykkeiden määrään.

Jos matkakortin oletusvyöhykkeet eivät sovi matkallesi, valitse vyöhykkeet bussin tai ratikan lippulaitteella. Vyöhykkeet palaavat oletuksiin, kun kertalipun voimassaolo on päättynyt.

Vyöhykkeet

Valitse kertalipun vyöhykkeet bussin tai ratikan lippulaitteelta

Jos matkakorttisi oletusvyöhykkeet eivät sovi yksittäiselle bussi- tai ratikkamatkalle, valitse vyöhykkeet lippulaitteelta. Matkakortin arvolta veloitetaan kertalipun hinta valitsemiesi vyöhykkeiden perusteella. Vyöhykkeitä ei voi vaihtaa junamatkalle.

Älä käytä matkakorttia lippulaitteen lukijassa, vaan toimi seuraavasti:

 1. Valitse laitteen näytöltä Poikkeusmatka.
 2. Valitse matkallesi tarvittavat vyöhykkeet.
 3. Aseta matkakorttisi lukijaan.

Valitse poikkeusvyöhykkeet vain ensimmäisellä matkallasi. 90 minuutin aikana muilla matkoilla riittää, että käytät matkakorttisi lippulaitteen lukijassa ilman, että teet poikkeusmatkavalintaa uudelleen. Vyöhykkeet palaavat oletuksiin vasta kertalipun voimassaolon päätyttyä.

Katosiko matkakorttisi?

Liikennevälineistä löytyneet matkakortit toimitetaan asiakaspalveluun parin päivän kuluessa. Löytyneestä matkakortista ilmoitetaan omistajalle tekstiviestillä. Voit päivittää asiakasrekisteriin tallennetun puhelinnumerosi Nella.fi-verkkokaupassa tai soittamalla asiakaspalveluun.

Jos korttia ei löydy?

Sulje matkakorttisi soittamalla tai asioimalla asiakaspalvelussa. Kortin sulkemiseen tarvitaan henkilötietoja. Korttia ei voi sulkea Nella.fi verkkopalvelussa.

Siirrä kadonneen kortin liput uudelle matkakortille asiakaspalvelussa. Siirrosta peritään käsittelymaksu 7 € ja uudesta matkakortista korttimaksu 6 €. Ota mukaasi henkilöllisyystodistus(lapsella kelpaa myös Kela-kortti). Muista lisätä uusi matkakorttisi Nella.fi verkkokaupan käyttäjätiliisi.

Haltijakohtaista matkakorttia ei voi sulkea eikä korvata uudella. Löydetyt kortit mitätöidään eikä lipuista voi saada hyvitystä, sillä niiden omistajaa ei voida selvittää.

Yrityksen matkakortti voi sulkea ja korvata uudella tavalliseen tapaan. Matkakortin haltijan tunnistamiseen tarvitaan yrityksen ja matkakortin tietoja.

Löysitkö matkakortin?

Voit antaa löytämäsi matkakortin kuljettajalle tai toimittaa sen Nyssen myyntipisteeseen tai asiakaspalveluun. Löytöpalkkiota ei makseta.

Matkakortin omistajalle ilmoitetaan kortin löytymisestä tekstiviestillä. Tarkista tai muuta asiakasrekisteriin tallennettu puhelinnumerosi Nella.fi -verkkokaupassa.

Jos löydät oman suljetun korttisi itse, älä käytä sitä sitä ennen kuin olet ilmoittanut löytymisestä asiakaspalveluun. Kortti avataan ja saat ohjeet, milloin korttia voi taas käyttää.

Kun matkakortti ei toimi

Matkakortilla on viiden vuoden takuu. Saat uuden matkakortin veloituksetta asiakaspalvelussa, jos kortti on vioittunut ilman omaa syytäsi tai huolimattomuuttasi. Jos korttia on vioitettu tahallisesti, uudesta kortista veloitetaan korttimaksu 6,00 € ja lippusiirrosta käsittelymaksu 7,00 €.

Ota palvelupisteelle mukaasi vioittunut matkakortti sekä henkilötodistus: henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen kelakortti. Lapsella hyväksymme myös kuvattoman Kela-kortin.

Haltijakohtaisen tai yrityksen matkakortin lipputietoja ei voida selvittää ilman korttinumeroa. Jos korttiin painettu korttinumero on kulunut pois, ota mukaasi esimerkiksi latauskuitti tai muu tosite, josta numero selviää.

Näin maksat kaverisi matkan

Osta kaverillesi kertalippu matkakortille ladatulla arvolla tai Nysse Mobiilissa, kun matkustatte yhdessä. Lähimaksulla ja kausilipulla voit maksaa vain yhden henkilön matkan kerrallaan. Voit käyttää lähimaksua kaverin matkan maksamiseen, jos maksat oman matkasi muulla maksutavalla.

Matkakortilla

 • Käytä matkakorttisi lippulaitteella oman maksusi jälkeen uudelleen. Matkakortin arvolta veloitetaan oman ikäryhmäsi kertalipun hinta. Ikäryhmäsi on sovelluttava myös kaverillesi. Jos vaihdatte yhdessä liikennevälineestä toiseen, muista käyttää matkakortti lippulaitteella myös vaihtaessa kahdesti.
 • Voit maksaa 90 minuutin kertaliput enintään yhdeksälle henkilölle.  Jos ryhmässä on enemmän kuin yhdeksän henkilöä, voit maksaa yksittäisen matkan ilman vaihto-oikeutta toiseen bussiin tai ratikkaan.
 • Jos poistutte kyydistä eri pysäkeillä, jätä matkakortti ryhmässä viimeisenä matkustavalle mahdollista lipputarkastusta varten.

Nysse Mobiilissa

 • Osta liput yksi kerrallaan itsellesi ja kaverillesi. Muista valita kaverillesi sopiva ikäryhmä.
 • Vahvista molemmat liput lippulaitteella kaikilla matkoillanne. Löydät liput Nysse Mobiilin Liput -valikosta.

Matkakortin lainaaminen

Matkakorttia voi lainata, jos kortilla ei ole henkilökohtaista lippua ja kortin ikäryhmä on lainaajalle sopiva.

 • 7-16-vuotiaan lapsen kortin voi lainata vain toisen lapsen käyttöön.
 • 17-24-vuotiaan nuoren kortin voi lainata toisen nuoren tai lapsen käyttöön.
 • 25 vuotta täyttäneen aikuisen kortin voi lainata kenen tahansa käyttöön.
 • 65 vuotta täyttäneen seniorin kortin saa lainata kenen tahansa käyttöön seniorien alennusajan ulkopuolella. Alennusaikana, päivittäin kello 9-14 kortin saa lainata vain toiselle 65 vuotta täyttäneelle.

Onko ikäryhmäsi muuttunut?

Matkakortin ikäryhmä muuttuu automaattisesti, jos kortille on tallennettu kortin omistajan henkilötiedot. Matkakortin omistaja voi käyttää omalle matkakortilleen ladatun kausilipun loppuun, vaikka ikäryhmä muuttuisi kesken kauden. Kertalipun hinta muuttuu samana päivänä, kun matkakortin omistajan ikäryhmä vaihtuu.

Yritysten ja haltijakohtaisten matkakorttien ikäryhmän voi muuttaa asiakaspalvelupisteessä, sillä korteille ei ole tallennettu käyttäjän syntymäaikaa, vaan pysyvä ikäryhmä. Yrityksen tai haltijakohtaiselle matkakortille ladattua arvo- tai kausilippua saa käyttää vain henkilö, jolle lipun ikäryhmä soveltuu.

Ikäryhmät

 • Aikuisten ikäryhmään kuuluvat 25 vuotta täyttäneet
 • Nuorten ikäryhmään kuuluvat 17-24-vuotiaat
 • Lasten ikäryhmään kuuluvat 7-16-vuotiaat

Seniori-alennus

65 vuotta täyttäneet matkustajat saavat alennuksen matkakortin arvolla maksetusta kertalipusta. Alennus on voimassa päivittäin kaikilla vyöhykkeillä kello 9-14.

Haluatko luopua matkakortistasi?

Tarpeettoman matkakortin voi pitää tai jos haluat lopettaa asiakassuhteesi, palauta matkakorttisi asiakaspalveluun. Mukana on oltava matkakortin lisäksi henkilötodistus: henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen kelakortti. Lapsella hyväksymme myös kuvattoman Kela-kortin.

Korttimaksua ei palauteta, mutta jäljellä olevat liput voidaan hyvittää. Palautuksen arvo lasketaan lipun lataushetkellä voimassa olleen taksan mukaisena. Jäljellä oleva kausiluonteinen lippu muutetaan arvolipuksi ja arvo hyvitetään käteisellä. Palautuksesta peritään käsittelymaksu 7 €.

Haltijakohtaisella matkakortilla olevia lippuja ei palauteta. Tarkempaa tietoa löytyy maksu- ja matkaehdoista.

Jos olet itse estynyt asioimaan asiakaspalvelussa, voit tehdä valtakirjan, jolla toinen henkilö voi hoitaa asian puolestasi. Valtakirjalla asioivan on todistettava henkilöllisyytensä.

Lippu- ja maksuehdot