Matkakortilla voit maksaa matkasi busseissa, ratikoissa ja Nysse-alueen junissa.

Matkakortille voi ostaa

 • kausilipun 
 • arvoa kertalipun, yölisän ja joidenkin liikuntapalveluiden maksamista varten.

Liput voit ostaa Nella.fi-verkkokaupasta, myyntipisteistä tai Nyssen asiakaspalvelusta. 

Osta matkakortti 

Kortin ostaessasi hyväksyt Nyssen lippu- ja maksuehdot. Tallennamme henkilötietosi asiakasrekisteriin, jotta voimme palvella sinua parhaalla tavalla.

Käyttöohjeet

Tilaa kortti verkkokaupasta

Nella.fi verkkokaupassa tietosi tarkistetaan Suomi.fi -tunnistuspalvelussa. Voit tilata matkakortin myös huollettaville lapsillesi. Jos asioit täysi-ikäisen henkilön puolesta, huolehdi että Suomi.fi -valtuudet ovat kunnossa.

Maksa ostos verkkopankissa, maksukortilla tai mobiimaksulla (Paytrail -maksupalvelu). Tilaus käsitellään muutaman arkipäivän kuluessa ja toimitetaan sinulle postitse (huomioi postin kuljetukseen kuluva aika).

Nella.fi käyttöohje

Osta kortti asiakaspalvelusta

Ota mukaasi henkilötodistus: henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen Kela-kortti. Lapsella hyväksymme myös kuvattoman Kela-kortin.

Asiakaspalvelusta voi ostaa myös haltijakohtaisen matkakortin. Kortille asetetaan ikäryhmä, jonka voi tarvittaessa muuttaa asiakaspalvelussa (lapset: 0–16-vuotiaat, nuoret: 17–24-vuotiaat, aikuiset: 25 vuotta täyttäneet).

Yksityisen henkilön haltijakohtaiselle matkakortille ei voi ostaa lippuja verkossa. Korttia ei voi sulkea eikä korvata uudella. Kortille ei tallenneta henkilötietoja.

Yrityksen haltijakohtaiselle matkakortille voi ostaa lippuja verkkokaupassa. Kortin voi sulkea ja korvata uudella. Yrityksen tiedot tallennetaan asiakasrekisteriin.

Asiakaspalvelu

Valitse lipulle vähintään kaksi vyöhykettä

Nyssen palvelualue on jaettu kuuteen maksuvyöhykkeeseen. Alueen sydän on vyöhykkeillä A ja B Tampereella, joita muut vyöhykkeet C, D, E ja F ympäröivät.

Valitse lipulle vähintään 2 vierekkäistä vyöhykettä, vaikka matkustaisit vain yhden vyöhykkeen alueella. Lipun hinta perustuu valitsemiesi vyöhykkeiden määrään.

Jos matkakortin oletusvyöhykkeet eivät sovi matkallesi, valitse vyöhykkeet bussin tai ratikan lippulaitteella. Vyöhykkeet palaavat oletuksiin, kun kertalipun voimassaolo on päättynyt.

Vyöhykkeet


Matkakortilla maksaminen

näin matkakortti käytetään lippulaitteessaMatkakortille voi ostaa arvoa kertamatkojen maksamista varten ja erilaisia kausilippuja säännöllisempään matkustamiseen. Matkakortille ladatuilla lipuilla voi maksaa matkan busseissa ja ratikoissa. Nysse-alueen junaliikenteessä käyvät matkakortin kausiliput, ja 4.4.2022 alkaen myös arvolippu.

Käytä matkakortti lippulaitteen edessä olevassa lukijassa jokaisella matkallasi.

 • Bussissa ja ratikassa lippulaitteet ovat sisäänkäyntien lähellä.
 • Junamatkoilla lippulaite on asemalaiturilla. Vahvista siis Nysse-lippusi jo ennen junaan nousemista. 

Jos liikut öisin, huolehdi että matkakortillasi on arvoa yölisää varten. Yölisä veloitetaan kertalipun lisäksi automaattisesti kello 00.00 - 04.40. Kausilipuilta ei veloiteta yölisää.

Uimahalli- ja kuntosalimaksut

Voit maksaa matkakortille ladatulla arvolla myös uimahalli- ja kuntosalimaksuja Tampereen, Nokian ja Ylöjärven liikuntapalveluissa. Palveluiden sisäänpääsyportti avautuu matkakortilla ja hinta veloitetaan matkakortin arvolta.

Valitse kertalipun vyöhykkeet bussin tai ratikan lippulaitteelta

Jos matkakorttisi oletusvyöhykkeet eivät sovi yksittäiselle bussi- tai ratikkamatkalle, valitse vyöhykkeet lippulaitteelta. Matkakortin arvolta veloitetaan kertalipun hinta valitsemiesi vyöhykkeiden perusteella. Vyöhykkeitä ei voi vaihtaa junamatkalle.

Älä käytä matkakorttia lippulaitteen lukijassa, vaan toimi seuraavasti:

 1. Valitse laitteen näytöltä Poikkeusmatka.
 2. Valitse matkallesi tarvittavat vyöhykkeet.
 3. Aseta matkakorttisi lukijaan.

Valitse poikkeusvyöhykkeet vain ensimmäisellä matkallasi. 90 minuutin aikana muilla matkoilla riittää, että käytät matkakorttisi lippulaitteen lukijassa ilman, että teet poikkeusmatkavalintaa uudelleen. Vyöhykkeet palaavat oletuksiin vasta kertalipun voimassaolon päätyttyä.

Katosiko matkakorttisi?

Liikennevälineistä löytyneet matkakortit toimitetaan asiakaspalveluun parin päivän kuluessa. Löytyneestä matkakortista ilmoitetaan omistajalle tekstiviestillä. Voit päivittää asiakasrekisteriin tallennetun puhelinnumerosi Nella.fi verkkokaupassa tai soittamalla asiakaspalveluun.

Jos korttia ei löydy?

Sulje matkakorttisi soittamalla tai asioimalla asiakaspalvelussa. Kortin sulkemiseen tarvitaan henkilötietoja. Korttia ei voi sulkea Nella.fi verkkopalvelussa.

Siirrä kadonneen kortin liput uudelle matkakortilleasiakaspalvelussa. Siirrosta peritään käsittelymaksu 7 € ja uudesta matkakortista korttimaksu 5 €. Ota mukaasi henkilöllisyystodistus(lapsella kelpaa myös Kela-kortti). Muista lisätä uusi matkakorttisi Nella.fi verkkokaupan käyttäjätiliisi.

Haltijakohtaista matkakorttia ei voi sulkea eikä korvata uudella. Löydetyt kortit mitätöidään eikä lipuista voi saada hyvitystä, sillä niiden omistajaa ei voida selvittää.

Yrityksen matkakortti voi sulkea ja korvata uudella tavalliseen tapaan. Matkakortin haltijan tunnistamiseen tarvitaan yrityksen ja matkakortin tietoja.


Matkakortin löytyminen

Voit antaa löytämäsi matkakortin kuljettajalle, myyntipisteeseen tai Nyssen asiakaspalveluun. Löytöpalkkiota ei makseta.

Matkakortin omistajalle ilmoitetaan kortin löytymisestä tekstiviestillä. Tarkista tai muuta asiakasrekisteriin tallennettu puhelinnumerosi Nella.fi -verkkokaupassa.

Jos löydät oman suljetun korttisi itse, älä käytä sitä sitä ennen kuin olet ilmoittanut löytymisestä asiakaspalveluun. Kortti avataan ja saat ohjeet, milloin korttia voi taas käyttää.


Matkakortin vioittuminen

Matkakortilla on viiden vuoden takuu. Saat uuden matkakortin veloituksetta asiakaspalvelussa, jos kortti on vioittunut ilman omaa syytäsi tai huolimattomuuttasi. Jos korttia on vioitettu tahallisesti, uudesta kortista veloitetaan korttimaksu 5,00 € ja lippusiirrosta käsittelymaksu 7,00 €.

Ota palvelupisteelle mukaasi vioittunut matkakortti sekä henkilötodistus: henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen kelakortti. Lapsella hyväksymme myös kuvattoman Kela-kortin.

Haltijakohtaisen tai yrityksen matkakortin lipputietoja ei voida selvittää ilman korttinumeroa. Jos korttiin painettu korttinumero on kulunut pois, ota mukaasi esimerkiksi latauskuitti tai muu tosite, josta numero selviää.

Matkakortista luopuminen

Tarpeettoman matkakortin voi pitää tai jos haluat lopettaa asiakassuhteesi, palauta matkakorttisi asiakaspalveluun. Mukana on oltava matkakortin lisäksi henkilötodistus: henkilökortti, ajokortti, passi tai kuvallinen kelakortti. Lapsella hyväksymme myös kuvattoman Kela-kortin.

Korttimaksua ei palauteta, mutta jäljellä olevat liput voidaan hyvittää. Palautuksen arvo lasketaan lipun lataushetkellä voimassa olleen taksan mukaisena. Jäljellä oleva kausiluonteinen lippu muutetaan arvolipuksi ja arvo hyvitetään käteisellä. Palautuksesta peritään käsittelymaksu 7 €.

Haltijakohtaisella matkakortilla olevia lippuja ei palauteta. Tarkempaa tietoa löytyy maksu- ja matkaehdoista.

Jos olet itse estynyt asioimaan asiakaspalvelussa, voit tehdä valtakirjan, jolla toinen henkilö voi hoitaa asian puolestasi. Valtakirjalla asioivan on todistettava henkilöllisyytensä.

Lippu- ja maksuehdot


Matkakortin lainaaminen

Matkakorttia voi lainata, jos kortilla ei ole henkilökohtaista lippua ja kortin ikäryhmä on lainaajalle sopiva.

 • 7-16-vuotiaan lapsen kortin voi lainata vain toisen lapsen käyttöön.
 • 17-24-vuotiaan nuoren kortin voi lainata toisen nuoren tai lapsen käyttöön.
 • 25 vuotta täyttäneen aikuisen kortin voi lainata kenen tahansa käyttöön.
 • 65 vuotta täyttäneen seniorin kortin saa lainata kenen tahansa käyttöön seniorien alennusajan ulkopuolella. Alennusaikana, päivittäin kello 9-14 kortin saa lainata vain toiselle 65 vuotta täyttäneelle.

Kaverin matkan maksaminen

Voit ostaa kaverillesi kertalipun matkakortille ladatulla arvolla tai Nysse Mobiilissa, kun matkustatte yhdessä. Lähimaksulla voit maksaa vain yhden henkilön matkan kerrallaan. Voit käyttää lähimaksua kaverin matkan maksamiseen, jos maksat oman matkasi muulla maksutavalla.

Matkakortilla

 • Käytä matkakorttisi lippulaitteella oman maksusi jälkeen uudelleen. Matkakortin arvolta veloitetaan oman ikäryhmäsi kertalipun hinta. Ikäryhmäsi on sovelluttava myös kaverillesi.
 • Voit maksaa 90 minuutin kertaliput enintään yhdeksälle henkilölle. Isommalle ryhmälle voit maksaa yksittäisen matkan ilman vaihto-oikeutta toiseen bussiin tai ratikkaan.
 • Jos poistutte kyydistä eri pysäkeillä, jätä matkakortti ryhmässä viimeisenä matkustavalle mahdollista lipputarkastusta varten.

Nysse Mobiilissa

 • Osta liput yksi kerrallaan itsellesi ja kaverillesi. Muista valita kaverillesi sopiva ikäryhmä.
 • Vahvista molemmat liput lippulaitteella kaikilla matkoillanne. Löydät liput Nysse Mobiilin Liput -valikosta.

Matkakortin ikäryhmän muuttuminen

Ikäryhmä perustuu matkakortin omistajan syntymäaikaan ja se muuttuu kortilla automaattisesti kun ikää tulee lisää.

 • Aikuisten ikäryhmään kuuluvat 25 vuotta täyttäneet.
 • Nuorten ikäryhmään kuuluvat 17-24-vuotiaat.
 • Lasten ikäryhmään kuuluvat 7-16-vuotiaat.

Kausilipun voi käyttää loppuun, vaikka ikäryhmä muuttuisi kesken kauden. Kertalipun hinta muuttuu samana päivänä kuin ikäryhmäsikin.

65 vuotta täyttäneet seniorit saavat alennuksen arvolla maksetusta matkasta päivittäin klo 9-14. 0-6-vuotiaat juniorit saavat matkustaa maksutta vanhemman matkustajan mukana.

Yritysten ja haltijakohtaisten matkakorttien ikäryhmän voi muuttaa asiakaspalvelupisteessä, sillä korteille ei ole tallennettu käyttäjän syntymäaikaa, vaan pysyvä ikäryhmä.