Nyssen palvelut ovat helppoja ja huolettomia

Pienellä suunnittelulla voit tehdä ensimmäisestä matkastasi mukavan, niin seuraavat matkat sujuvat jo rutiinilla. Joukkoliikenteen kyytiin pääsee useimpien apuvälineiden ja kulkuvälineiden kanssa. Ovelta ovelle kuljetuspalvelua tarvitsevan kannattaa tutustua kunnalliseen palveluliikenteeseen.

Ole aina ajoissa pysäkillä, sillä aikataulut voivat poiketa muutamia minuutteja keliolosuhteiden tai liikenteen sujuvuuden vuoksi. Jos matka pysäkille on pitkä, voit ajaa omalla autolla liityntäparkkiin ja jatkaa matkaa joukkoliikenteellä.

Monella keskustan pysäkillä on digitaalinen, reaaliaikainen aikataulunäyttö. Käytetyimmillä pysäkeillä kyytiä voi odotella katoksessa, säältä suojassa.  Reittiopas avustaa matkan suunnittelussa reaaliaikaisin aikatauluin kotiovelta päämäärääsi asti.

Hanki matkalippu ajoissa

Nyssen palvelualueella on käytössä yhteiset liput. Voit matkustaa bussilla, ratikalla tai junalla ja yhdistää niitä tarpeesi mukaan. Lataa matkakortti hyvissä ajoin tai osta mobiililippu ennen matkaa. Palvelualue on jaettu kuuteen vyöhykkeeseen A-F ja lipulle valitaan aina vähintään 2 vierekkäistä vyöhykettä.

Lippulaite sijaitsee bussissa etuovella, ratikassa keskiovien läheisyydessä. Käytä lippusi lukijassa jokaisella matkallasi. Junamatkoilla lippulaite löytyy asemalaiturilta ja matkustusoikeus on vahvistettava jo ennen junaan nousemista. Kertalipuilla (arvolippu, mobiilikertalippu tai kertalippu) saat matkustaa 90 minuutin ajan niin monta matkaa kuin ehdit.

Hyvää matkaa Nyssen kyydissä

Anna bussille pysähtymismerkki kättä heilauttamalla. Bussin suuntavalo vilkkuu, kun kuljettaja on nähnyt merkkisi. Kyytiin noustaan pääsääntöisesti etuovesta.

Ratikalle pysähtymismerkkiä ei tarvitse antaa, sillä se pysähtyy jokaisella pysäkillä. Kyytiin pääsee esteettömästi vaunun tasolta keskiovista. Etu- ja takaovet ovat ensisijaisesti poistumista varten. Ovet saa auki painikkeella, jos ne eivät aukea automaattisesti. Ratikan keskiovien symbolit osoittavat paikat vaunuille, pyörätuolille, polkupyörälle tai lemmikkieläimelle.

Lastenvaunujen ja -rattaiden sekä pyörätuolin kanssa matka on maksuton. Rollaattorin tai muiden isojen matkatavaroiden kanssa matka maksetaan normaalisti. 9.8.2021 alkaen myös rollaattorin kanssa kyytiin voi nousta maksutta. 7 vuotta täyttäneiden kulkuvälineistä, esimerkiksi polkupyöristä on maksettava matkan kertamaksu (arvolippu, mobiilikertalippu tai kertalippu). 

Huomioi toiset matkustajat

Pidä joukkoliikennevälineessä ovien edustat vapaana, jotta matkustajien siirtyminen sisään ja ulos on sujuvaa. Huomioi erityisryhmille varatut tilat, pidä matkatavarat sylissä tai lattialla ja anna tilaa kyytiin tuleville.

Opaskoirat ovat aina tervetulleita kyytiin työtehtävissään. Voit matkustaa myös lemmikkieläimen kanssa, mutta huolehdi ettei eläimestä ole haittaa muille, esim. allergisille matkustajille. Käytä tarpeen mukaan kuulokkeita, mutta huomioi myös muut matkustajat ja mahdolliset kuulutukset.